15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Orta sınıfı tüketim çılgını

Fransız Le Figaro, OECD’nin en yoksul ülkesi Türkiye’deki alışveriş merkezi (AVM) patlamasına dikkat çekti. Gazete son 4 yıldır tüketici kredilerinin alışveriş merkezleriyle aynı hızda büyüdüğünü, ülkenin iflastan döndüğü 2001 krizinin unutulduğunu ve Türk orta sınıfının bir tüketim çılgınlığına kapıldığını yazdı.

FRANSIZ Le Figaro, OECD’nin en yoksul ülkesi Türkiye’deki alışveriş merkezi (AVM) patlamasına ve tüketim harcamalarının artmasına dikkat çekti. Gazete Türkiye’de 4 yıldır patlama yaşayan tüketici kredilerinin alışveriş merkezleriyle aynı hızda büyüdüğünü, ülkenin iflastan döndüğü 2001 krizinin unutulduğunu ve Türk orta sınıfının bir tüketim çılgınlığına kapıldığını belirtti. Le Figaro Galatasaray Üniversitesi Ekonomik Coğrafya Profesörü Jean-François Pépouse’un, "Ticaret merkezleri elbette mal satıyor ama aynı zamanda tüketiciye bir yaşam tarzı da sunuyor; zaten bunlara ’hayat merkezi’ adı takılması da manidar. Bunlar kredi desteğiyle muhteşem birer sosyal değişim makinesi gibi çalışıyor" sözlerini de aktardı. İnşaatı tamamlanacak 35 yeni AVM ile İstanbul’un, AVM sayısını yakında iki katına çıkaracağını belirten gazete, Kapalıçarşı’nın yakında turistik gezinti yerine dönüşeceğini söyledi.

TÜKETİM ARTIYOR: AVM sayısındaki artışı Türkiye’deki ekonomik büyümenin en iyi göstergesi olarak yorumlayan gazete "Şimdiden bir orta sınıf oluşuyor bile. Kredi imkanları sayesinde, tüketim harcamalarının 2006-2011 arasında yüzde 25’ten fazla artması bekleniyor. Bu, en iyi yerleri kapmak için birbiriyle yarışan ve birbirini satın alan Avrupa’nın dev şirketlerini cezbediyor. Örneğin Carrefour, Türkiye’nin bir numaralı süpermarketler zinciri Migros’a talip olduğunu resmen açıkladı ama karşısında daha iyi teklif vermesi beklenen güçlü rakipler var" ifadelerine yer verdi.

İSTİNYEPARK’A ÖVGÜ: AVM’lere giden yolların inşaat sebebiyle tıkalı olduğunu ancak İstanbullular’ın alışveriş için koşturduğuna işaret edilen haberde şu değerlendirmeler yapıldı: "Şehrin şık kuzey tepelerinde kurulu İstinye Park, İstanbul’un en yeni ticaret merkezlerinden biri. 300 kadar butik, Dolce & Gabbana, Céline veya Dior gibi uluslararası markaların yanısıra daha mütevazı bütçelere hitap eden dükkanlar yılda 20 milyonu bulacağı hesaplanan müşterileri bekliyor. SPA ve yüzme havuzlu bir spor salonu, 12 sinema salonu ve 370 şık daire de içeren fütürist bir istiridye kabuğu şeklindeki tasarlanan AVM 250 milyon dolara mal oldu."

ALIŞVERİŞ MERKEZİ ŞEHİR: 13 milyonluk metropolün bir ’alışveriş merkezi’ne dönüştüğünü vurgulayan Le Figaro "41 merkez açıldı, 35’i de inşa halinde. Şehir merkezindeki merkezler gözüpeklik yarışında. Cevahir, bir otoyol kadar geniş iç yollarıyla yüz ölçümü olarak Avrupa’nın en büyüğü. Uyumlu kıvrımlarıyla iş hayatının merkezi Levent’te yükselen Kanyon, 2006’da Architectural Review’nun prestijli ödülünü kazandı. Aynı şekilde, orta sınıflara göre düşünülmüş benzerleri de şehrin kenar mahallelerinde yükseliyor" ifadelerine yer verdi.

Geleneksel darbe aldı

LE Figaro, özellikle arzın talebi aştığı bazı mahallelerde, geleneksel ticaretin sıkıntı içinde olduğuna, üç yılda AVM’lerin Türkler’in tüketim alışkanlıklarını allak bullak edip, geleneksel ticarete ciddi bir darbe indirdiğine değindi. Sadece Şişli-Levent-Maslak altın üçgeninde şimdiden sayıları 8’i bulan büyük AVM’lereve bunlara eklenecek 10 yeni AVM’ye de değinen gazete, gelişen mahallelerde önümüzdeki 5 yılda 2.5 milyar dolarlık yeni yatırım planlayan Hakan Kodal’ın şu sözlerini aktardı: "Bir tabii ayıklama olacak, yatırımcılar daha dikkatli artık."

Türk ailesinin borçlanma oranı yüzde 25’e çıktı

TÜRK ailelerinin borçlanma oranının, 2003’te bütçesinin sadece yüzde 7.5 iken, 2006’da büyük bir patlamayla yüzde 24.5’e ulaştığını anlatan Le Figaro "Ama, fast-food lokantaları, çocuklar için oyun alanları, bowling salonlarıyla AVM’ler alışverişin ötesinde İstanbullular için hafta sonları ailece gezinti alanına dönüşüyor" değerlendirmesinde bulundu. Krea gayrimenkul şirketinin Başkanı Hakan Kodal’ın "İstanbul’da park ve bahçeler yetersiz, insanların başka pek gezip eğleneceği yer yok" sözlerini de aktardı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2007 Salı 16:51:56
Güncelleme :18 Aralık 2007 Salı 16:53:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?