22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

OSO maliyetleri azalttı

Makine sektöründeki firmaların hammaddelerini düşük maliyetli ve tek elden almasını sağlamak amacıyla kurulan OSO'ya yüzlerce firma başvurdu.

OAİB Makine ve Aksamları İhracatçı Birliği öncülüğünde, makine sektöründeki firmaların hammaddelerini düşük maliyetli ve tek elden almasını sağlamak amacıyla kurulan Ortak Satın Alma Organizasyonu (OSO) tanıtımında, onlarca firma sisteme üye olmak için sıraya girdi.

OAİB Makine ve Aksamları İhracatçı Birlikleri Başkanı Adnan Dalgakıran, “OSO makine sektöründe yaşanan büyük bir devrimdir” diye konuştu.

OAİB Genel Sekreteri Mahmut Akıllı, makine sektörünün 2007 yılı 10 buçuk aylık döneminde yüzde 46.75 artış ile ihracatı en çok artan sektör olduğunu vurgulayarak, “2010 hedefimiz 25 milyar dolar” dedi.

OAİB Makine ve Aksamları İhracatçı Birliği Başkanvekili Merih Eskin ise “OSO'nun en büyük kazanımı girdi maliyetlerindeki yüzde 20-30 azalma oldu” diye konuştu

Makine sektöründe faaliyet gösteren firmaların ihtiyaçlarını tek elden, düşük maliyetle ve en az zaman harcayarak karşılayabilmesi amacıyla 2005 yılında teknik çalışmaları başlayan ve geçen yılın ikinci yarısından itibaren devreye giren Ortak Satın Alma Organizasyonu (OSO) hakkında İstanbul'da bir tanıtım ve durum değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. OAİB Makine ve Aksamları İhracatçı Birliği tarafından gerçekleştirilen sistem ile ilk kez tanışan pek çok firma, toplantı sonrası sisteme dahil olabilmek için başvurdu. Toplantıya izleyici olarak katılan İMES Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş, İMES bünyesindeki firmalara gördüklerini anlatacaklarını belirterek, “Bir günde üye sayınız 500 kişi birden artabilir” dedi

Toplantının açılışında konuşan OAİB Makine ve Aksamları İhracatçı Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, sistemin makine sektöründe yaşanan büyük bir devrim olduğunu belirterek, “Türkiye'de genelde küresel yenilikler biraz geriden takip edilir. Ancak biz makine sektörü olarak şu anda bu sektörde gelişmiş ülkelerin uyguladığı ortak satın alma organizasyonunu dünya ile aynı anda devreye soktuk” dedi. Türkiye'de ekonomik anlamda bir istikrar varolduğu halde, dış ticaret açığının gittikçe artmasına dikkat çeken Dalgakıran, bu açığın en büyük 2 kaleminin enerji ve makine sektörü olduğuna dikkat çekti. Dalgakıran, Türkiye'nin 10 - 15 bin dolarlık kişi başı milli gelir hedefine ulaşabilmesi için teknoloji üretmesi ve ihraç etmesi gerektiğini vurgulayarak, “Artık ucuz iş gücü olan ülke konumundan çıkıyoruz. Çin makine sektörünü stratejik olarak ilan etti ve ihracatını kat kat artırdı. Bizim de makine sektörünü lokomotif sektör olarak ilan etmemiz gerekiyor” dedi.

“Teknoloji ihraç etmeden 2023 hedefine ulaşamayız”

Özel sektörün yatırım malları ve finansmanı yurtdışından sağladığı için sürekli borçlandığını hatırlatan Dalgakıran, 2023 yılı ihracat hedefi olan 500 milyar dolara ulaşabilmek için mutlaka teknoloji ihraç etmek gerektiğini belirtti. Dalgakıran, “25 AB ülkesinde 25 bin makine üreticisi varken, sadece bizim ülkemizde 20 bin üretici var. Kendini yenilemeyen firmalar yok olacaklar, gücümüzü efektif olarak kullanmalıyız” dedi.

OSO sayesinde sisteme üye tedarikçilerin de hangi ürünü ne kadar üretecekleri gördüklerini söyleyen Dalgakıran, “Organize olmayı öğrenmeli ve küresel anlamda rekabet edebilmeliyiz. OSO bunun için var ve kar amacı güden bir şirket. Dernekçilik mantığıyla bu işleri yapamazsınız” diye konuştu.

Projeler bir bir gerçekleştiriliyor

OAİB Genel Sekreteri Mahmut Akıllı ise makine sektörünün hem ihracat hem de sorunlar karşısında proje üretme noktasında çok başarılı olduğunu belirtti. 2007 yılı ilk 10 buçuk aylık döneminde sektörün yüzde 46.75 artış oranı ile en çok artış sağlayan sektör olduğunu açıklayan Akıllı, 2010 hedeflerinin 25 milyar dolar olduğunu söyledi. Akıllı, Birlik yöneticilerinin OSO, makine sektörü envanteri ve ortak markalandırma gibi hedeflerini bir bir gerçekleştirdiğine de dikkat çekti.

OSO girdi maliyetlerini yüzde 20-30 oranında azalttı

OAİB Makine ve Aksamları İhracatçı Birliği Başkanvekili Merih Eskin, açılış konuşmalarının ardından sistemin çalışmaları hakkında bir sunum yaptı. Sektördeki imalatçı ihracatçıların katılımıyla 300 bin dolar sermaye ile kurulan sistemin, şu anda 1.035.920 YTL sermaye ve 62 ortağa ulaştığını söyleyen Eskin, 2008 yılında sistemin ortak alımına kapanacağını açıkladı.

Eskin, düşük maliyetli girdi amacıyla kurulan sistemin üyelere, ortak satın alma, ortak satış, ortak dağıtım, ortak tasarım ve servis imkanı sunarak rekabet avantajı sağladığını belirtti. OSO'nun 2008 hedeflerini, “sistem üzerinde 1 milyar dolarlık alım tutarı yakalamak, ortak ürünlerin OSO markası ile yurtdışına pazarlanması, ortaklık yapısı tamamlandığında 5 milyar dolarlık konsolide ciro ve en az 150 üye” olarak açıklayan Eskin, 2010 yılı sonunda ise yıllık 20 milyon dolar kar beklediklerini belirtti.

ajanslar
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2007 Salı 17:51:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?