20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Otel için tercih Anadolu yakası

Son yıllarda Türk turizminin yüzünü güldüren İstanbul'da, otel yatırımları hızla sürüyor.

Geçmiş yıllarda otel yatırımı için Avrupa Yakası tercih edilirken, son 5 yılda, 5 tane 5 yıldızlı otelin açıldığı Anadolu Yakası, İstanbul'un turizm yatırımlarında parlayan yıldızı oldu.

Anadolu Yakası'nda son 3 yılda ciddi bir otel yatırımı olduğunu ifade eden Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Genel Sekreteri Levent Erdoğan, "2005 yılında 3 bin olan yatak kapasitesi, 2007 yılına gelindiğinde 2 katını buldu. Şuan, yaklaşık 7 bin olan yatak kapasitesi, yıl sonuna doğru 9 bini bulacak. Önümüzdeki yıllarda da yeni yatırımların süreceği gözleniyor. Anadolu Yakası, İstanbul'un turizm yatırımlarında parlayan yıldızıdır" dedi.

Son yıllarda Anadolu Yakası'nın cazibe merkezi olduğuna dikkat çeken Levent Erdoğan, şöyle konuştu:

"Eskiden Anadolu Yakası'nda oturanlar, Avrupa Yakası'na giderken 'İstanbul'a gidiyorum' derdi. Bizim gençliğimizde, Anadolu Yakası 'İstanbul' sayılmazdı. Artık, İstanbul'un Anadolu Yakası, Avrupa Yakası diye bir ayrım yok ve İstanbul bir bütün. Son yıllarda birçok şirketin merkezinin Anadolu Yakası'na taşınması, Formula-1 pisti, Merkez Bankası'nın Ataşehir'e taşınmasının gündemde olması, Sabiha Gökçen Havalimanı, Marmaray gibi birçok nedenden dolayı, Anadolu Yakası cazibe merkezi olmaya başladı. 2 yıl öncesine kadar Kadıköy'deki otellerde yabancı turistlere pek rastlanmaz iken, son dönemlerde İstanbul'a kültür turizmi için gelen turistler, internetten yaptıkları bireysel rezervasyonlarda Anadolu Yakası otellerini tercih etmeye başladı. Türk turizminin yüzünü güldüren İstanbul'un her iki yakasının da turizm geleceği çok parlak."

Haydarpaşa'nın kültür ve sanat merkezi olarak düşünülmesi, Harem'in yeniden yapılandırılması, Marmaray hattı gibi prestijli projelerin Anadolu Yakası'nı sürekli gündeme taşıdığını anlatan Levent Erdoğan, devam eden yapıtırımlar ile birkaç yıl içerisinde bölgenin değerinin artacağını söyledi.

YATIRIMCILARA ÖNERİLER

Erdoğan, turizme yatırım yapmak isteyenlere de şu önerilerde bulundu:

"Özellikle kongre ve uluslararası organizasyonların olduğu tarihlerde, İstanbul'da yer bulmak gerçekten imkansız. Ancak doluluklar, etkinliklerin olduğu tarihlerde gerçekleşiyor. Diğer zamanlarda ise, istenilen dolulukların yaşanmadığının biliniyor olması gerekir. Son yıllarda ülke ekonomisine yarattığı katma değer ve turist sayısındaki artışa paralel olarak turizm, yatırımların gözde sektörü oldu. 'Bu otelcilik çok karlı, bizde otel yapalım' diyen birçok grup bulunuyor. İş dünyasına tavsiyemiz, yatırım yapmadan önce iyi bir fizibilite çalışması yapmalarıdır. Tesisin yeri, konumu, özelliği, hangi pazarlardan turist ağırlayacağı gibi bir ön çalışmanın yapılması lazımdır. Diğer önemli bir konuda, turizm yatırımlarının bir plan çerçevesinde yapılıyor olmasıdır. Bunun içinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bazı bölgeleri turizm alanı ilan etmesi önemlidir."

ajanslar
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2008 Pazartesi 10:51:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?