22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Oto yedekçilerden uyarı

 Oto yedekçiler: Hükümet bizi de görsün...


TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu, Hükümet'in 5 yıldır finans sektörüne verdiği desteği reel sektöre yöneltmesi gerektiğini söyledi..


Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu, otomotiv yan sanayicilerin 4.4 milyar dolar ihracat yapan katma değeri yüksek bir sektör olduğunu belirterek, sektörün yarattığı katma değer, sağladığı istihdam, ürettiği teknoloji ile görmezden gelinemeyeceğini söyledi. Hükümetten beklentilerinin son 5 yıldır finans sektörüne verdikleri desteği artık reel sektöre vermeleri olduğunu ifade eden Burhanoğlu, "Otomotiv yan sanayi buz dağının görünmeyen kısmını temsil ediyor. Kurlardan da çok şikayetçiyiz. Kurlara kısa vadede Merkez Bankası müdahale edebilir. Ancak Türkiye bir faiz cenneti, bu nedenle YTL değerleniyor. Türkiye'yi faiziyle değil de üretim merkezi olarak cazip hale getirirsek, sıcak para kendini direkt yatırımda bulursa kalıcı olacaktır'' dedi.

Otomotiv Müsteşarlığı beklentisi

TAYSAD'ın 29. yıldönümü sebebiyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Burhanoğlu, Türkiye'nin Avrupa'nın en önemli üretim üslerinden birisi haline geldiğini ve yabancı yatırımcılar için bir cazibe merkezi olduğunu kaydetti. Hükümetten beklentilerinin kendilerinin Otomotiv Müsteşarlığı seviyesinde temsil edilmesi olduğunu söyleyen Burhanoğlu, "Hükümetten ulusal ve uluslararası yatırımcıların Türkiye'yi bir yatırım yeri olarak tercih etmesini sağlayarak, ekonomik büyüme ve istihdamın sağlanması, sektörel politikalar benimsenmesi ve yerinden yönetim ile teşvik edilmesini bekliyoruz" dedi.

Yabancı yatırımcıların gözde ülkesi Türkiye

Türkiye'de ana sanayi ile doğrudan çalışan 300 civarında yan sanayi firması olduğunu belirten Burhanoğlu, "Gittikçe yoğunlaşan rekabet ile birlikte özellikle başta küçük ve orta ölçekli firmalarımız olmak üzere tüm firmalar maliyet baskısı ile birlikte günden güne artan müşteri beklentilerine de cevap verebilmek için gerek insan kaynağı, gerek yeni yatırım gerek ise AR-GE yatırımları için savaş vermektedirler. Üretim maliyetlerinin yükseldiği ve rekabet etmenin imkânsızlaştığı gelişmiş ülkeler yatırımlarını gelişmekte olan ülkelere doğru yöneltmekte ve bu noktada da yatırımları için en uygun maliyetli ülkeleri tercih etmektedirler. Ülkemiz küresel anlamda kanıtlanmış kalitesi, verimliliği, yetkin insan kaynağı, avantajlı coğrafi konumu nedeniyle hali hazırda yerleşik firmaların yeni projelerini almaya devam etmektedir. Şüphesiz buradaki en büyük paylardan birisi de başarılı yan sanayimizindir. Sanayimiz bir bütün olarak ülkemizin üretim ve istihdamını arttırmak için çaba göstermektedir" şeklinde konuştu.

50 bin beyaz yakalıya ihtiyaç var

2013 yılına kadar hedeflenen 2 milyon araç üretimi dikkate alarak, tüm otomotiv sanayimizin, orta vadede 100 bin, uzun vadede 500 bin yeni istihdam yaratma olanağına sahip olduğunu dile getiren Burhanoğlu, sektörde eleman eksikliği yaşandığını, beyaz yakalı çalışan bulmakta zorlandıklarını yakın gelecekte sadece 50 bin beyaz yakalıya ihtiyaç duyacaklarını sözlerine ekledi. 2008 yılı sonuna kadar meslek okulu mezunu 500 genci sanayiye kazandırmayı planladıklarını dile getiren Burhanoğlu, istihdamın ancak reel sektörün gelişmesi ve yatırımlarını sürdürmesi ile mümkün olduğunu kaydetti.

Oyak Renault, Tofaş ve Ford Otosan'dan yerli üretime destek

TAYSAD Başkan Yardımcısı Celal Kaya ise, Türkiye'ye üretim konusunda son yıllarda yeni projeler geldiğini, iç pazarda üretilen araçlarda yerlilik oranının yüzde 40'ın üzerinde olduğunu bildirdi. Daha önceki yıllarda iç pazara üretim yapan Türkiye'nin artık küresel pazarlara üretim yapmasından dolayı, önceki yıllarda yüzde 90'larda olan yerlilik oranının, 2008 yılından itibaren yüzde 50'lerin üzerine çıkarmayı amaçladıklarını ifade eden Kaya, özellikle Oyak Renault'un yan sanayiyi desteklediğini, Tofaş ve Ford Otosan'ın da katkıları olduğunu vurguladı. 

TAYSAD Yönetim Kurulu Üyesi Alper Kanca ise, "Türk otomotiv yan sanayi sadece Türkiye'deki araç üreticilerine değil, ülkemizde yatırımı olmayan Wolksvagen, Volvo gibi markalara da yedek parça satıyoruz. Benim eşim bile bindiği yabancı araçların yedek parçasının Türk malı olduğuna hayret ediyor" dedi.

ajanslar
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2007 Salı 14:00:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?