22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Otoda pazar tahminleri?

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Işık Dikmen'den sevindirici açıklama...

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Işık Dikmen, bu yıl otomotiv pazarının 580 bin adet, 2008 yılında ise 640 bin adet seviyelerinde gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi.

Dikmen, otomotiv pazarının performansının değerlendirildiği basın toplantısında yaptığı konuşmada, dünyada yılda 70 milyon araç üretildiğini ve satıldığını, dünya pazarının istikrarlı bir seyir izlediğini anlattı. Türkiye otomotiv sektöründe ise 2007 yılının 9 aylık döneminde üretimin bir önceki yıla göre yüzde 6,9, adet bazında ihracatın yüzde 18,4 oranında arttığını belirten Dikmen, satışların ise yüzde 16,4 oranında gerileme gösterdiğini kaydetti. D

ikmen, yılın 9 aylık döneminde 777 bin 853 adet araç üretildiğini, 13 milyar 693 milyon 675 bin 22 dolar değerinde ihracat gerçekleştirildiğini bildirdi. 224 bin adet olarak gerçekleşen 9 aylık binek otomobil pazarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,8 azalma gösterdiğini, hafif ticari araç pazarında da yüzde 14,6 düşüş yaşandığını belirten Dikmen, Ocak-Eylül döneminde 154 bin adet hafif ticari araç satıldığını söyledi.

ORTA SINIF OTOMOBİLE KAYMA EĞİLİMİ...

Türkiye'de küçük ve orta sınıf araçlar daha çok tercih edildiğini, bu yıl C sınıf araçlarda artış yaşandığına vurgu yapan Dikmen, ''Daha önce artış eğiliminde olan küçük sınıf otomobillerden orta sınıf otomobillere talep kayması olmuştur'' dedi. Tüketicinin en çok sedan araçlara talep gösterdiğini dile getiren Dikmen, sedan payının yüzde 52'ye ulaştığını bildirdi.

Binek otomobil pazarının yüzde 78'ini 1600 CC araçların oluşturduğunu dile getiren Dikmen, bunda vergi yükünden kaynaklanan avantajın önemli bir rol oynadığını söyledi. Geçen yıl aynı dönemde yüzde 49 olan dizel araç payının ise 2007 yılı aynı döneminde yüzde 51'e yükseldiğini belirten Dikmen, otomatik araç payının ise önemli bir artış eğilimi izlediğini, payının yüzde 26'ye çıktığını bildirdi. Dikmen, Türkiye'nin otomobil iç pazar satışlarında Türkiye'nin Avrupa'nın 11. büyük pazarı olduğunu, hafif ticari araç satışında ise Avrupa'nın 6. büyük pazarı olduğunu kaydetti.

PAZAR TAHMİNLERİ...

Işık Dikmen, bu yıl pazarın 580 bin adet, 2008 yılında ise 640 bin adet seviyelerinde gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirerek, şunları kaydetti: ''Bu yıl binek otomobil pazarının 350 bin adet, 2008 yılında ise 380 bin adet seviyelerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Ticari araç pazarının ise bu yıl 230 bin, gelecek yıl ise 260 bin adet seviyelerinde gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Ekonomik büyümeye bağlı olarak bin kişiye düşen otomobil sayısı yıllar itibariyle artış göstermekle birlikte halen dünya ortalamasının çok altındadır.''

Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimler nedeniyle talep ertelemesinin yaşanmakla birlikte iç pazarda korkulan oranda bir küçülme yaşanmadığına dikkati çeken Dikmen, ''22 Temmuz seçimleri akabinde yüzde 30'ları aşan daralma, toparlanarak yüzde 17'ye gerilemiştir. Yılın son aylarında bu oranın yüzde 10 seviyelerine kadar gerileyeceği beklenmektedir'' dedi.

BEKLENTİLER...

Işık Dikmen, ekonomik ve siyasi istikrarın korunmasının en önemli öncelik olması gerekiğinin altını çizerek, vergilendirmede ise AB ülkelerindeki prensiplerin benimsenmesi gerekiğini vurguladı. Yüksek vergi oranlarının talebin ve iç pazarın büyümesini engellediğini dile getiren Dikmen, ''Motorlu taşıtlar vergisi, dünya ve AB ülkelerindeki uygulamalar paralelinde çevre kriterlerini de içerecek yeni kriterlere göre yasal değişiklikler yapılmalıdır'' diye konuştu. Türkiye araç parkının gençleştirilmesinin önemine de değinen Dikmen, şöyle devam etti:

''Ömrünü tamamlamış araçlara yönelik düzenleme için alt yapı oluşturulmalı. Egzoz emisyon ölçüm kriterlerini karşılamayan araçların yenilenmesinin teşvik edilmesi önemli. Bu araçlar hurdaya çıkarılarak yerine yeni araç alımlarında ÖTV indirimi sağlanmalıdır. Kayıt dışılıkla mücadele etkinlikle yürütülmelidir. İkinci el oto ticaretinin kurumsal bir hüviyete kavuşturulması ve kayıt altına alınması sağlanmalıdır''

''İKİNCİ EL DİSİPLİN ALTINA ALINMALI...''

Dikmen, ikinci el satışlarına ilişkin bir soru üzerine de ikinci el ticari faaliyetlerinin hiçbir kaydının bulunmadığını, burada vergi kaybının yanı sıra tüketicilerin de mağdur olabildiklerine işaret etti. Dikmen, Türkiye'de ikinci el pazarının disiplin altına alınması gerektiğini bildirdi. Dikmen, Kuzey Irak'taki durumun sektöre etkilerine ilişkin bir soru üzerine de ''Bu durumun otomotiv sektörünü etkilemesi söz konusu değildir. Bizim fazla endişemiz yok. Ancak olağanüstü bir durum söz konusu olursa sektör kendine düşecek pozisyonu alacaktır'' dedi.

ajanslar
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2007 Cuma 10:43:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?