19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Otomotivciler ÖTV artışına tepkili

Otomotivdeki vergi yükünün artırılması, sektör yetkililerinin sert tepkisine neden oldu.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Mermer kararın satışları düşüreceğini belirtirken, Otokoç Genel Müdürü Cenk Çimen kararı zamansız olarak niteledi.

Renault MAİS Genel Müdürü İbrahim Aybar kararın ihracat yatırımlarına büyük darbe vurduğunu söylerken, Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, "boynumuz sürekli bıçağın altında" ifadesini kullandı.

”Yatırım için bekleyenleri de etkileyecek

ODD Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Mermer, binek otomobillerde ÖTV oranlarının artırılmasının yersiz ve yanlış bir karar olduğunu belirtti.

Artışın otomobil fiyatlarına yansıyacağını ve satışları düşüreceğini belirten Yüksel, kararın, Avrupa’da Türkiye’ye yatırım yapmak ve burada yatırımlarını büyütmek için sıra bekleyen markaları da etkileyeceğini vurguladı.

İthalat rakamları uyuşmuyor

Yüksel, otomobil ithalatıyla ilgili bahsedilen rakamların kendilerindeki gerçeklerle uyuşmadığına da dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Sayın Bakanımız, (7.5 milyar dolar civarında) diyor. Halbuki bu,bizim hesaplarımıza göre 4-4.5 milyar dolar civarında. Bunun karşılığında ihracat 8 milyar doları geçti. Orada imalata gelen yedek parçalar da sanki otomobil ithalatıymış gibi gösteriliyor. O da bizi üzüyor tabii."

Mermer, vergi artışının yılsonu satış öngörülerini de etkileyeceğini ifade ederken, satışları yüzde 15-20 civarında etkileyeceğini, ayrıca Türkiye’de yatırımını genişletmek isteyenlerin de beklemeye gireceklerini ifade etti.

"Panik ve zamansız bir karar"

Otokoç Genel Müdürü Cenk Çimen, binek otomobillerde özel tüketim vergisi (ÖTV) artışını değerlendirirken, "panik ve zamansız bir karar alındı" dedi.

Çimen, bu kararla talepte daralma olacağını ve sektörde geleceğin tehdit altına alındığını iddia etti. Böyle kısa süre içinde değişen kararlar nedeniyle, yerli ya da yabancı yatırımcının Türkiye’ye yatırım yaparken ’bir daha, bir daha’ düşüneceğini söyleyen Çimen, "Kendi bindiğimiz dalı kesiyoruz" dedi.

"İhracat yatırımlarını engelleyecek"

Renault MAİS Genel Müdürü İbrahim Aybar da, vergi oranında yapılan her 1 puanlık artışın yüzde 3 oranında pazarın daralmasına neden olduğunu belirtti.

"Bu ÖTV artışının, Türkiye’de bitmiş otomobil ithalatının 7,5 milyar dolara çıkmış olmasından kaynaklandığı açıklandı. Halbuki bitmiş otomobil ithalatı sadece 2,8 milyar dolar mertebesindedir." diyen Aybar, Türkiye’de üretilen ve 8,5 milyar dolar seviyesinde ihracatı gerçekleşen otomotiv ürünlerinin imalatı için yapılan ithalatı bununla karıştırmamak gerektiğine dikkat çekti.

Aybar, bu tür ani vergi artışlarının yabancı sermaye ile birlikte ihracat yatırımları için büyük bir darbe ve çok ciddi engel oluşturduğunu dile getirdi.

Kibar:"Boynumuz kıldan ince"

Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar ise vergiyle ilgili oynamanın piyasaya yansıyacağını söyledi. Kibar, "Biz bir şey demiyoruz. ‘Boynumuz kıldan ince’ diyoruz. Boynumuzu sürekli bıçağın altına koyuyoruz" diye konuştu.

Bu sabah Resmi Gazete’de yayımlanan kararname ile binek otomobillerdeki ÖTV oranları, 1600 cc’ye kadar yüzde 37’ye, 2000 cc’ye kadar yüzde 60’a, 2000 cc’nin üzerindeki otomobillerde ise yüzde 84’e çıkarılmıştı.
kenthaber-ajanslar-istanbul
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2004 Çarşamba 18:37:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?