15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Otomotivde satışlar düştü

Ekonomide yaşanan yurtdışı kaynaklı belirsizlik ve seçim dönemi, Türk sanayinin lokomotifi olan otomotiv ve beyaz eşya sektörlerini vurdu. Otomotivde yılın ilk altı ayında satışlar yüzde 28 daralırken, beyaz eşya üreticilerinin satışlarında yüzde 8, karlılıklarında ise yüzde 30 ile yüzde 80 arasında gerileme yaşandı.

Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle gerilen ortamdan ve uluslararası piyasalardaki yaşanan belirsizlikten nasibini alan Türk sanayinin iki lokomotif sektörü beyaz eşya ve otomotivde satışlar ciddi anlamda geriledi. Otomotiv sektörünün yılın ilk altı ayındaki daralması yüzde 28’e kadar çıktı.



OTOMOTİVDE SATIŞLAR DÜŞTÜ

Türkiye Otomotiv Distribütörleri Derneği rakamlarına göre, 2007 yılı Ocak-Haziran binek ve hafif ticari araç toplam pazarı 233 bin 169 adet olarak gerçekleşti. Bu rakam, bir önceki yılın aynı dönemine göre, yüzde 28.9 daralmaya işaret ediyor.

2007 yılı Ocak-Haziran döneminde binek otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 30.5 azaldı ve 139.131 adete geriledi. Hafif ticari araç satışları da aynı dönem için geçen yıla oranla yüzde 26.5 gerileyerek 94.038 adet olarak gerçekleşti. Belirsizliğin otomotiv sektörü üzerindeki olumsuz etkisi, tüketici kredilerine bakıldığında da net olarak görülüyor.


TAŞIT KREDİLERİ YÜZDE 15 GERİLEDİ

Ekonomide büyümenin başladığı 2001 yılından bu yana ilk kez yıllık bazda taşıt kredilerinde düşüş meydana geldi. Geçen yılın 8 Ağustos haftasında 6.6 milyar YTL düzeyinde bulunan taşıt kredileri, bu yıl 10 Ağustos haftasında, 5.7 milyar YTL’ye kadar geriledi. Taşıt kredilerindeki bir yıllık düşüş yüzde 15.7 olarak gerçekleşti.

Otomotiv üreticileri, düşüşün perde arkasındaki en önemli gerekçenin piyasalarda yaşanan belirsizlik ve siyasi ortam olduğu görüşünde. Bu haftadan itibaren ise bir başka lokomotif sanayi sektörü olan beyaz eşyadaki bilançolar ortaya çıkmaya başladı.



BEYAZ EŞYADA DA DURUM AYNI

Beyaz eşya sektöründe de durum otomotivden çok farklı değil. Konut talebindeki daralma ve vergisel nedenlerin de etkisiyle bu sektörde faaliyet gösteren şirketlerin karlılıklarında önemli miktarda düşüş meydana geldi.

Dayanıklı tüketim grubunda iç satışlar 2006 yılının Ocak -Haziran döneminde 4 ana ürün grubunda toplam 2 milyon 554 bin 361 iken, bu yılın aynı döneminde yüzde 8 gerileyerek 2 milyon 359 bin 557 adete indi. Siyasi belirsizliğin arttığı yılın ikinci çeyreğinde, beyaz eşya sektöründe satışlar yüzde 5.6 geriledi. Dayanıklı tüketim alanında üretim yapan şirketlerin bu hafta açıklanmaya başlanan bilançolarında da gerilemenin etkileri açıkça görülüyor .

Arçelik’in yılın ilk yarısında net karı önceki yıla göre yüzde 38 düşüşle 108 milyon YTL olarak açıklandı. Beko’nun satış gelirleri yılın ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre %33 düşüşle 669 milyon YTL oldu. Bosch Ev Aletleri’nin bilançosuna bakıldığında da karlılık rakamının ciddi anlamda gerilediği göze çarpıyor. Şirketin geçen yılın ilk altı aylık döneminde 56 milyon YTL düzeyinde olan net karı, bu yılın aynı döneminde 12.3 milyon YTL seviyesine geriledi.









Gazeteport
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2007 Salı 09:27:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?