15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

'ÖTV ruh sağlığımı bozdu'

Ankara'da bir vatandaş, "Devlet otomobilde verginin vergisini alıyor" iddiasıyla Gelir İdaresi Başkanlığı ÖTV Dairesi Başkanı Ahmet Öğüt hakkında 'görevini kötüye kullandığı' gerekçesi ile savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılık Maliye'den açıklama talep etti.

Ankara son dönemlerdeki tüm Türkiye'de sonucu on milyondan fazla araç sahibini ilgilendirebilecek en ilginç suç duyurularından birine sahne oldu. Bir vatandaş, Türkiye'de satılan otomobillerden hem yüzde 18 KDV, hem de yüzde 84'ü bulan Özel Tüketim Vegisi (ÖTV) alınmasının yanı sıra, ÖTV üzerinden de yüzde 18 KDV istenmesine sonunda isyan etti ve Maliye Bakanlığı hakkında resmen suç duyurusunda bulundu.

AB'Yİ ÖRNEK GÖSTERDİ
"Bu ağır vergiler yüzünden aile düzenim ve ruh sağlığım bozuldu" diyen vatandaş, bu nedenle verginin vergisini aldıkları için Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ÖTV Dairesi Başkanı Ahmet Öğüt hakkında, Ankara Cumhuriyet Savcılığına, 'görevini kötüye kullandığı' gerekçesi ile suç duyurusunda bulundu. AB üyesi ülkeleri de örnek gösteren vatandaş, bu nedenle insan sağlığına aykırı bu verginin alınmasının durdurulması gerektiğini belirtti. 

CUMARTESİ MESAİSİ
Süreçte, asıl ilginç gelişme de bundan sonra yaşandı. Normalde, Cumhuriyet Savcılığı'nın bu başvuruyu ciddi bulmayıp takipsizlik kararı verme gibi bir hakkı olmasına rağmen,

vatandaşın haklılık payının araştırılması ve Maliye'nin de bu vergiler konusunda görevini kötüye kullanıp kullanmadığının anlaşılması için inceleme başlatılmasına karar verdi. Ardından da, Maliye Bakanlığı'na, ÖTV Şubesi'nden konu ile ilgili en kısa sürede savunma yapmasını isteyen resmi bir yazı gönderdi. Maliye Bakanlığı'nın gündemine bomba gibi düşen bu savcılık yazısı üzerine de Bakanlık yetkilileri yüz milyonlarca YTL vergi kaybına neden olabilecek bu suç duyurusuna karşı kendilerini savunmak için dün acil mesai kararı aldı. Cumartesi olmasına rağmen, dün geç saatlere kadar çalışan Maliye yetkilileri savunma hazırladılar. Bu ilginç gelişme, Türkiye'de 13 milyon civarında motorlu taşıt sahibi kişi dikkate alındığında büyük önem taşıyor. Normalde Türkiye'de otomobil üzerinden alınan vergiler silindir hacmine göre yüzde 61.6 ile yüzde 117.1 arasında değişiyor. Bu oran Türkiye'nin üye olmaya çalıştığı AB üyesi ülkelerde ortalama yüzde 20 olarak uygulanıyor. Yani, Türkiye'de araçlardan AB'nin 5-6 katını bulabilen vergi alınıyor.
Sabah
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2007 Pazar 10:57:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?