22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

OYAK davası AİHM'de

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği, OYAK'taki haklarının gerektiği gibi kullandırılmadığı gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu.

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD), emekli astsubayların, Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) ve iştiraklerinin yetkili kurullarda temsil edilmemeleri ile kurumla ilişiği kesilen üyelerin ayni haklarının geri ödenmemesine ilişkin düzenlemenin iptali istemiyle açtıkları davada iç hukuk yollarının tükendiği gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvuruda bulundu.

TEMAD Genel Başkan Yardımcısı Galip Kaplan, AA muhabirine konuya ilişkin yaptığı açıklamada, başvuru dosyasını 10 Eylül Pazartesi günü AİHM'e gönderdiklerini söyledi.

Düzenli olarak aidat ödeyen emekli astsubaylara, OYAK'ın yönetim ve denetim kurulları ile iştiraklerinin genel kurullarında görev verilmemesi nedeniyle Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesinde açtıkları davanın reddinden sonra kararı Yargıtayda temyiz ettiklerini anlatan Kaplan, Yargıtayın da aynı yönde karar verdiğini anımsattı.
Yargıtayın kararının ardından 3 hukuk komisyonu oluşturarak konuyu değerlendirdiklerini belirten Kaplan, şöyle konuştu:

''205 sayılı OYAK Yasası'nda eşitlik ve hakkaniyet ilkelerine uyulmadığını tespit ettik. OYAK'a üye olmamıza rağmen yönetim ve denetim kurullarında görev alacaklar arasında bizden bahsedilmiyor. 75 şubemiz ve 95 bin üyemiz adına TEMAD Yönetim Kurulu olarak AİHM'e gitmeye karar verdik. Başvuru dosyamızı geçen pazartesi günü AİHM'e gönderdik.''

AA
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2007 Pazartesi 11:38:03
Güncelleme :17 Eylül 2007 Pazartesi 20:58:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ersen Gürpınar IP: 88.244.149.xxx Tarih : 20.09.2007 01:34:26

Haksızlık sadece OYAK konusunda olsa; TSK nın en önemli elemanı assubaylar önyargılar sonucu birçok haksızlıkla karşı karşıyadır Daha fazlasını değil adalet ve eşitliği talep ediyorlar okadar ağır koşullarda görev yapmalarına rağmen büro memurları ile ayni derece ve kademeden göreve başlatılmaları hangi değer yargısı ile izah edilebilir. Saygılarımla