28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Oyakbank, Fransızlar ile anlaşmak üzere

Oyakbank'ın Fransız bir bankayla anlaşmak üzere olduğu belirtiliyor. Muhtemel talipliler Societe Generale, Dexia Bank.

Yabancı kuruluşların Türk bankalarına olan yoğun ilgileri 2006'da da devam ediyor.
2005'te BNP Paribas - TEB (Türk Ekonomi Bankası), Garanti Bankası - General Electric, Dışbank - Fortis, Şekerbank - Rabobank arasında stratejik ortaklık ve satın alma ile sonuçlanan yabancı bankaların Türkiye yatırımları, bu yıl da benzer noktalara ulaşacağa benziyor.

Stratejik ortaklık
Aktif büyüklük açısından sektörün beşinci büyük bankası olan Finansbank'ın bir süre önce ortaklık ve hisse satışı için yatırım bankası Morgan Stanley'e yetki verdiğini açıklamasından sonra şimdi de Ordu Yardımlaşma Kurumu'nun (OYAK) sahibi olduğu Oyakbank'ın Fransız kökenli bir banka ile anlaşmak üzere olduğu ileri sürülüyor. Bankacılık çevresinden edinilen bilgiye göre Oyak Grubu ile Fransız bankanın yetkilileri büyük oranda anlaştı.
Oyakbank ile stratejik ortalık kapsamında görüşmeler yürüten bankanın adı konusunda net bir bilgi yok. Ancak Türkiye'de yatırım yapma isteğinde olan iki Fransız banka üzerinde duruluyor. Bu bankalardan biri daha önce de Finansbank, Vakıfbank ve Garanti Bankası ile ilgilenerek Türkiye'de yatırım yapma isteğini defalarca ortaya koyan Societe Generale.
Diğer banka ise Fransız ve Belçika ortaklığı ile kurulan Avrupa'nın 15'nci büyük bankası Dexia Bank.
Fransız Credit Local ve Belçikalı Credit Communal'in birleşmesiyle dünyanın 30'ncu büyük bankası olan Dexia Bank'ın CEO'su Axel Miller, dış basına yaptığı bir açıklamada Türkiye, Romanya ve Japonya'da faaliyet göstermek istediklerini belirtmişti.


Oyak, ağustosa kadar beklemek zorunda
Oyakbank yetkilileri, basında yer alan demeçlerinde Oyak Grubu'nun yabancı ortaklığa açık olduğunu bildirmişlerdi. Ancak 2001'de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) Sümerbank'ı satın alan Oyak Grubu, TMSF'ye verdiği satış taahhüdü gereği yabancı ortaklık için Ağustos 2006'ya kadar beklemek zorunda.
Oyak Grubu'nun yabancı ortaklık konusunda adım atılsa bile nihai anlaşma için bu tarihi beklemesi gerekiyor. Şayet Oyak Ağustos 2006'dan önce yabancı ortak alırsa TMSF'ye belli oranda bir hisse vermek zorunda. Oyak Bank'ın İrlanda'da Oyak European Finance Plc adında bir yurtdışı iştiraki var. Banka Türkiye genelinde 302 şube ile hizmet veriyor.

Milliyet/ Kadife Şahin
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2006 Cuma 12:47:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?