22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Oyak'ın ortağından 'soykırım' bağışı

Oyak'ın ortağı Fransız sigorta şirketi Axa, California mahkemesinin sözde Ermeni soykırımı kurbanlarının yakınlarına verilmek üzere karara bağladığı 17,5 milyon dolarlık tazminatın 1 milyon dolarını dün Fransa'daki 3 Ermeni derneğine ödedi.

Fransız sigorta şirketi, ocak ayına kadar birer milyon dolarlık iki ödeme daha yapacağını açıkladı. Ermeniler, Osmanlı topraklarında yaşayan yakınlarının 1915'ten önce Fransız sigorta şirketi Axa'dan hayat sigortası poliçeleri aldıklarını, ancak bu poliçeleri alanların vârislerine herhangi bir ödeme yapılmadığını, bu sebeple de mirasçı olduklarını iddia ederek avukatları aracılığıyla iki sene önce Axa'yı mahkemeye vermişlerdi. Mahkeme 1915 ve sonrasında ölenlerin miras hakkına sahip çıkan Ermenileri haklı bulmuş ve Axa şirketini 17,5 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum etmişti. Bu paranın 3 milyon dolarlık bölümünün Ermeni derneklerine, geri kalan kısmının ise tehcirde ölen Ermenilerin vârislerine verilmesi karara bağlanmıştı.

Konuyu yakından izleyen kaynaklar, tehcir sırasında hayatını kaybeden 7 bin Ermeni'nin sigorta şirketinin müşterisi olduğunu belirtirken, tazminat almak için şu ana kadar 5 bin kişinin başvurduğunu ifade ediyor. Davayı üstlenen Ermeni asıllı Amerikalı avukat Brian Kabateck ve Vartkes Yeghiayan, bir çağrı yaparak yakınlarını 1915'te kaybedenlerden Axa'da hayat sigortası poliçesi olanların, isimlerini www.armenianinsurancesettlement.com adresinden öğrenerek kendilerine başvurmalarını istedi. Avukatlar, California mahkemesinde aynı gerekçelerle dava açtıkları Deutsche Bank ile Dresdner Bank'la benzer bir anlaşmayı sağlayamadıkları için üzgün olduklarını belirttiler. Zaman, konuyu ilk kez 14 Ekim 2005'te "Oyak'ın Fransız ortağı Axa'dan Ermenilere 'soykırım' tazminatı" başlığıyla manşetten duyurmuştu. Haberde Fransız sigorta devi Axa'nın, Osmanlı Devleti'nin 1915 yılında zorunlu göçe (tehcir) tabi tuttuğu Ermenilerin yakınlarına 17 milyon dolarlık ödeme yapmayı kabul ettiği yazıldı. Zaman'ın, 3 Temmuz 2007'de "Oyak'ın Fransız ortağı 7 bin Ermeni'ye tazminat ödeyecek" başlığıyla yayınladığı haberde ise Axa'nın, soykırıma tabi tutulduklarını iddia eden Ermenilere tazminat ödemekte kararlı olduğu bilgisi yer alıyordu. Haberde, "Bu yolda önemli bir adım daha atan şirket, tehcir esnasında hayatını kaybettiği iddia edilen 7 bin kişinin listesini internet sitesinde yayınladı." denilmişti.

Zaman
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2007 Çarşamba 17:52:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?