27
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Özel sektörde elektrik zirvesi!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, otoprodüktörler başta olmak üzere, elektrik üreten özel şirket temsilcileri ile bugün Ankara'da biraraya gelecek.

Güler'in yanı sıra bakanlık üst düzey bürokratlarının da katılacağı toplantıda, elektrik üreten özel şirketler ve otoprodüktörler, yaşadıkları sıkıntıları ve sorunun çözülmesine yönelik önerilerini aktaracak.

Toplantıda, elektrikteki vergi yükü, otoprodüktör tarifesinin yerine geçecek yeni düzenlemenin uygulanması başta olmak üzere, birçok konu gündeme gelecek.

Bakanlık sektörün taleplerini uygun bulursa, Bakanlar Kurulu'na sunulmak üzere hazırlanan 'öneri paketi'ne ilave edecek.

Sıkıntı 1 temmuzda açığa çıkmıştı

1 temmuz 2006 tarihinde yaşanan elektrik kesintisi sonrasında hedef haline gelen otoprodüktör, saat 22.00'den itibaren şalter indirip kamu elektriğine yönelmelerine, 'doğalgaz fiyatlarında son 3 yılda yüzde 60'lık' artışın sebep olduğunu belirtmişti.

Elektrik üretimi yapan sektör temsilcileri de, doğalgaz fiyatlarının aşırı artması ve elektrik fiyatlarının sabit tutulması, doğalgaz yakılarak üretilen elektrik enerjisinin 'yakıt+sabit giderler' maliyetinin, serbest piyasada geçerli elektrik satış fiyatının üzerine çıktığını belirtmiş ve elektrikte zam yapılması gerektiğini savunmuşlardı.

Özel sektör artan maliyetler nedeniyle kar yapamadıklarını vurgulamış. sektörü kara geçirecek yeni düzenlemelerin (vergi indirimi, elektriğe zam vb.) yapılması gerektiğine işaret etmişti.

Özel santrallerin sorunları

Türkiye'deki kurulu güçteki payı yüzde 20 olan özel santraller bir süredir, elektriğin ucuz olduğu saat 22.00'den sonra, üretimi durduruyor, devletten elektrik alıp müşterisine satıyor.

Otoprodüktör (kendi elektriğini kendi üreten) santrallerinin temsilcileri, saat 22.00'den itibaren şalter indirip kamu elektriğine yönelmelerinin sebebini 'doğalgaz fiyatlarında son üç yılda yüzde 60'lık artış olmasına karşılık, elektriğe zam yapılmaması olarak gösteriyor.

Otoprodüktörlerin elektrik üretiminin tamamına yakın önemli bir kısmında yakıt olarak doğalgaz kullanıldığına dikkati çeken sektör temsilcileri, bu durumun maliyetleri yükselttiğini, TEDAŞ'ın ise 3.5 yıldır elektriğine zam yapmaması nedeniyle kamu elektriğinin daha ucuz hale geldiğini kaydettiler.

Sektör temsilcileri, sorunun çözülmesi için, TEDAŞ, TEİAŞ ve EPDK tarafından elektriğin üreticiden serbest tüketiciye nakil ve dağıtımında uygulanacak iletim ve dağıtım bedellerinin yeniden değerlendirilmesi, yüzde 2'lik TRT payı ve ÖTV'nin tamamen kaldırılmasını istiyorlar.

Ege karanlığa gömülmüştü

Marmara ve Ege bölgesini 1 temmuz cumartesi gecesi, karanlıkta bırakan elektrik kesintisi Bursa Doğalgaz Çevrim Santrali'ndeki arızadan kaynaklanmıştı.

Ana hatlarda yaşanan güç azalmasından ilk olarak Bursa etkilenmişti. Saat 20.45'te Bursa'da kısmen giden elektrik, saat 21.30 olduğunda şehri tamamen karartmıştı.

Kesintiden İstanbul'un Anadolu yakası ile Balıkesir de etkilendi. Otomatik çalışan sistem Ege ve Akdeniz bölgesinde de elektrik kesintisine yol açtı.

İzmir'de elektrik saat 22.15'te kesilip, 23.45'te gelmişti. Arıza nedeniyle Ege bölgesinin elektrik ihtiyacını karşılayan Yatağan, Kemerköy ve Yeniköy termik santralinde sistem çökmüştü.

Dalga dalga yayılan kesinti Muğla, Antalya, Uşak, Burdur, Isparta Kütahya, Afyonkarahisar, Bilecik, Denizli, Çanakkale'de de kendini göstermişti.

Kesintinin merkezi Bursa'da çalışmalar uzun süre devam etmiş, arıza ancak sabah saat 4.00'te giderilebilmişti.

Bakanlığın hazırlığı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da, Bakanlar Kuruluna sunulmak üzere, sektörün maliyetlerinin düşürülmesine yönelik 'öneri paketi' hazırlamıştı.

Öneri paketinde, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve TRT payının kaldırılması, Enerji Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği'nin uygulanması, gerçek fiyatlı tarifeye kadar otoprodüktörlerin istediği bazı iletim ve dağıtım paylarının azaltılması, doğalgaz ve elektriğe zam yapılıp yapılmayacağı konusu, yapılması durumunda hangi oranlarda yansıtılacağı ile Elektrik Enerjisi Fonunun kaldırılıp kaldırılmayacağına kadar bir çok öneri yer alıyor.
CNNTURK
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2006 Perşembe 00:09:39
Güncelleme :27 Temmuz 2006 Perşembe 00:24:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?