22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Özel sektörden bürokratlara çağrı

Ağır vergi yükü ve düşük döviz kuru, özel sektörün önündeki en büyük sorunlar arasında yer alıyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kamu bürokrasisine, 'özel sektörün üzerindeki yükleri hafifletme' çağrısında bulundu.

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) düzenlediği 6. Sanayi Kongresi'nin açılışında konuşan Hisarcıklıoğlu, "Her bürokrattan, özel sektörün üzerindeki yükü daha nasıl azaltırım diye düşünmesini bekliyoruz. Ben her gördüğümde bürokratları ikaz ediyorum. Bakın çocuklarınız yarın bizlerden iş isteyecek. Yani onların geleceği bizim başarımıza bağlı. O yüzden 'Bırakın, her şeye olumsuz yaklaşan, iş yapmamayı marifet sayan eski düşünce kalıplarınızı' diyorum." şeklinde konuştu.

Hisarcıklıoğlu, ekonomide kaydedilen büyümenin, sanayicinin her türlü zorluğa göğüs germesiyle sağlandığını belirtti. Türkiye'nin eskisine göre daha değerli ürünler ihraç etmeye başladığını; ancak bunun ürünlerin katma değerinin yüksek olduğu anlamına gelmediğini ifade ederek, "Her ay ihracat rekoru kırıyor olabiliriz; ama düşen kurun etkisiyle ithal girdilerimiz ihracatımızdan çok arttıkça, net katma değerimiz azalıyor. Bugün sanayimiz, düşük döviz kuru rüzgârının önünde sürüklenen, hangi limana gittiğini bilmeyen bir gemi durumundadır." değerlendirmesini yaptı. Ancak bu durumdan düşük kurun, tek başına döviz kurunun sorumlu tutulmaması gerektiğini anlattı. Asıl sorunun doğru bir sanayi politikası yürütülmemesinden kaynaklandığını öne sürdü. Ekonomideki çarpıklıklara dikkat çekerek, "Dünyanın en büyük 17. ekonomisiyiz; ama ilk 100 şirket içinde tek bir kuruluşumuz bile yok. Bizden daha küçük ölçekteki Yunanistan'ın, Portekiz'in, Finlandiya'nın bile dev şirketleri var." eleştirisinde bulundu.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük de kurun geldiği noktada iyileştirmeler yapılmasının acil bir hal aldığını kaydetti. Üretim ve ihracata nefes aldıracak alternatif enstrümanların süratle devreye sokulmasını istedi. Akbank Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Suzan Sabancı Dinçer ise 2002 sonrasında Türkiye'de şirketlerin daha uzun vadeli düşünebildiğini, finans şirketlerinin de reel sektöre daha farklı bakıyor hale geldiğini söyledi. Dinçer, "Dolayısıyla ben önümüzdeki 6-7 yılda Türkiye için çok büyük fırsatlar ve bu bölgede çok büyük dinamizm olacağına inanıyorum." dedi.

Çağlayan: Gelecek yıl SSK primlerini indiriyoruz
Kongreye katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ise daha önce verdiği 'SSK primlerini indiriyoruz' sözünü yineledi. Sanayi Bakanı, "SSK primlerinin 5 puan indirilmesi 2008 yılında gerçekleştirilecektir." dedi. Çağlayan, bunun yanında özel sektörün üzerindeki idari ve yasal yükleri de azaltacaklarını söyledi. Yeni buluşları desteklemek için Ar-Ge yatırımlarına büyük önem verdiklerini ifade ederek, "2013 yılında GSMH'mizi 800 milyar dolara, Ar-Ge'ye ayrılan payın da GSMH'nin yüzde 2'si düzeyine yükseltilmesini hedefliyoruz. Bunun için Ar-Ge ile ilgili yapılan tüm harcamalarda vergi muafiyeti getireceğiz." diye konuştu. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ise daha önce SSK primlerinde indirime gidilmesinin gündemlerinde olmadığını söylemişti.

Zaman
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2007 Salı 19:41:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?