16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Özelleştirme başarısıyla örnek oldular

Dünya Bankası’nın "Küresel Gelişme-Finans 2007" raporunda, aralarında Çinli Guandong Development Bank’ın ABD Citigroup’a, Güney Afrikalı Vodacom’un İngiliz Vodafone’a satışınında bulunduğu 10 büyük özelleştirme, şirket birleşmesi örneği arasında iki de Türk şirketine yer verildi.

Yükselen piyasalardan birer örneğin yer aldığı raporda, Türkiye’den ise Petrol Ofisi (PO) ve Akbank örnek olarak gösterildi. Dünya Bankası Küresel Gelişme-Finans 2007 raporunda, "2006’da Büyük özelleştirmeler, birleşmeler ve devirler" tablosu yer aldı. Türkiye’den rapora giren iki örnek, ABD Citigroup’un Akbank’ın yüzde 20’sini 3.1 milyar dolara satın alması ve Avusturyalı OMV’nin Petrol Ofisi’ne 1.1 milyar dolara ortak olmasından oluştu.

TÜRKİYE DEĞERLENDİRMELERİ: 

Raporda geçen birkaç yıl içinde özellikle Hindistan, Türkiye ve Ortadoğu ile Kuzey Afrika’daki birkaç ülkede, özel sermaye şirketleri ve özellikle Kuveyt, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen petrodolarlarla gerçekleştirilen gayrımenkul alımlarıyla doğrudan yabancı sermaye artışlarında artış görüldüğü belirtildi. Raporda dünyada geçen yıl gerçekleşen 10 büyük sermaye hareketi arasında Citigroup’un Akbank’tan 3.1 milyar dolarlık, OMV’nin de Petrol Ofisi’nden 1.1 milyar dolarlık hisse alışı örnek gösterildi.

EPDK: Çalık’ın rafinerisi tamam, PO 1-2 günde netleşir

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Ceyhan’da rafineri kurmak için Çalık Enerji-Indian Oil Corporation konsorsiyumunun başvurusunu uygun bulurken, Petrol Ofisi’nin başvurusunu ise hukuki bir konuda "1-2 gün içinde" netlik sağlanması açısından beklemeye aldı. EPDK, Çalık-IOC Grubu tarafından yapılan, Ceyhan’da 4.9 milyar dolara mal olacak 15 milyon ton/yıl kapasiteli rafineri başvurusunu uygun buldu. Avusturyalı OMV ile ortaklığı olan Petrol Ofisi’nin, yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırımla Ceyhan’da yılda 10 milyon ton ham petrol işleyecek bir rafineri için geçen yıl haziranda yaptığı başvuruyu bekletme kararı alması sonrasında EPDK Başkanı Yusuf Günay, hukukçularının konuyu Petrol Piyasası Kanunu çerçevesinde değerlendirdiklerini söyledi. Günay, Petrol Piyasası Kanunu’na göre rafinaj işiyle uğraşan bir firmanın aynı zamanda dağıtım işiyle de uğraşabileceğinin tanımlandığını söyledi ve "Ancak bir dağıtım şirketinin rafineri işini aynı şirketle yapıp yapmayacağı konusunda hukuki bir yoruma ihtiyaç var. Hukuki netlik 1-2 gün içinde sağlanabilir. Petrol Ofisi gerekirse yeni bir şirket kurabilir ve kursa bile nasıl olsa evrakları tamam olduğu için uygun bulma sürecini aksatmaz" dedi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2007 Perşembe 09:48:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?