16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Özelleştirme ucuzluk getirecek mi?

Botaş, uygun teklifi veren Bosphorus Gaz ile Rus doğal gaz satıcısı Gazprom Export firmasıyla kontrat devri anlaşması imzaladı.

Anlaşma ile doğal gaz ithalat sözleşmelerinden yıllık 750 milyon metreküplük kısmı Bosphorus Gaz AŞ'ye devredilmiş olacak.

Türkiye’de kurulu Ali Şen’e ait Bosphorus Gaz'a, dünyanın en büyük doğalgaz üreticisi Gazprom/Gazexport yüzde 40 oranında ortak.

BOTAŞ tarafından gerçekleştirilen doğal gaz kontrat devri ihalesinde, Shell Enerji A.Ş'den sonra en uygun teklifi veren Bosphorus Gaz A.Ş, Rus doğalgaz satıcısı Gazprom Export firması ve BOTAŞ arasındaki devir protokolü, bugün BOTAŞ Genel Müdürlüğünde imzalandı.

Protokole, BOTAŞ adına Genel Müdür Vekili Hüseyin Saltuk Düzyol, Bosphorus Gaz adına Şirketin Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Metin Şen ve Gazprom Export temsilcisi imza koydu.

Doğal gaz ithalat sözleşmelerinin devri kapsamında ikinci sıradaki istekli olan Bosphorus Gaz A.Ş'nin bundan sonraki süreçte, Shell gibi Rekabet Kurumu ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) ilgili belgeleri temin etmesi gerekiyor.

Bu arada ihalede ortaya çıkan en uygun teklif sıralaması uyarınca, Enerco Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Avrasya Gaz A.Ş. de devir protokolünü imzalamak üzere BOTAŞ tarafından sırayla davet edilecek.

YENİ OYUNCULARLA PAZARDA YENİ DİNAMİKLER OLUŞACAK

Botaş'ın doğal gaz kontrat devri ihalesi kapsamında toplam 16 lot için 4 ayrı teklif geldiğini hatırlatan Botaş Genel Müdür Vekili Hüseyin Saltuk Düzyol, bugün teklif sahiplerinden Bosphorus Gaz A.Ş ile zeyilnameleri imzaladıklarını söyledi.

Ayrıca Gazprom Export ile şirket arasında da yeni bir alım sözleşmesinin imzalanacağına işaret eden Düzyol, “3 lotun daha özel sektöre devredilmesiyle, toplam 4 lot ve yıllık yaklaşık 1 milyar metre küplük gazı, şu anda özel sektör oyuncularına devretmiş oluyoruz” dedi.

Doğal gazda devir sözleşmelerinin Türkiye açısından önemli bir adım olduğunu vurgulayan Düzyol, özellikle serbestleşme sürecini yaşaşan ülkede, yeni oyuncuların doğal gaz piyasasına girmesiyle pazarda yeni dinamiklerin oluşacağını belirtti.

Bundan sonra, BOTAŞ'ın yeni ithalatçı şirketler üzerinden iletim tarifesi alarak gelir elde etmeye devam edeceğini, devredilen gaz miktarının söz konusu şirketlerce Türkiye'de pazarlanacağını anlatan Düzyol, “Bu, Botaş'ın önümüzdeki dönemde daha yoğun rekabet ortamı içinde olması tekel konumundan uzaklaşması anlamına geliyor” dedi.

Daha sonraki sürecin Enerco ve Avrasya Gaz şirketleri ile devam edeceğine işaret eden Düzyol, sıradaki özel şirket Enerco Enerji San. ve Tic. A.Ş'nin çok daha büyük miktarda olan 10 lot için teklif verdiğini hatırlattı.

Shell ve Bosphorus şirketlerinin geçtiği süreçlerin aynısından kalan iki şirketin de geçeceğine işaret eden Düzyol, bu kapsamda ilk olarak Enerco'ya bir davet mektubu verileceğini ve şirketin Gazprom Export ile görüşmeye başlayacağını söyledi.

Şirketlerin devir sözleşmelerinin ardından yapılan devrin rekabete aykırı olup olmadığını tespiti için Rekabet Kurumu'na başvurarak, menfi tespit belgesi alması gerektiğini ifade eden Düzyol, bunun akabinde de EPDK'dan lisans başvurusunda bulunarak lisans alacaklarını söyledi.

Benzer şekilde Botaş'ın da lisansını tadil etmek durumunda olduğuna dikkati çeken Düzyol, EPDK sürecinin ardından devrin gerçekleşeceğini sözlerine ekledi.

Yeni oyuncuların piyasaya girmesiyle sektörün canlılık kazanacağını savunan Düzyol, “bunun doğal gaz piyasası açısından hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.

FİYATLARDA DEĞİŞİKLİK OLABİLİR Mİ?

Piyasanın rekabete açılmasıyla doğal gaz fiyatlarının değişiklik olup olmayacağına ilişkin bir soru üzerine de Düzyol, şunları kaydetti: “Tarafların kendi arasında yaptığı karşılıklı müzakerelere bağlı olarak, önümüzdeki dönemde tabi fiyat yapısı değişebilir. Ancak bütün bu değişiklikler EPDK'nın bilgisi dahilinde olmak zorunda. Şu aşamada mevcut hükümler ve şartlar devrolmuş oluyor. Önümüzdeki dönemde koşullar değişebilir, fiyat düşecek ya da çıkacak diye bir şey söylemek için çok erken.”

TÜKETİCİLERE REKABETÇİ FİYATLA GAZ TEDARİK ETMEYE ÇALIŞACAĞIZ

Bosphorus Gaz AŞ Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Metin Şen de kontrat devri ihalesinin 2005 Kasım ayında yapıldığını hatırlattı, ihaleyi kazanan şirketlerden biri olarak yıllık 750 milyon metre küplük doğal gazın devri için protokol imzaladıklarını söyledi.

Bundan sonraki süreçte rekabetçi bir piyasanın oluşacağını belirten Şen, “İşimiz zor, Botaş ile rekabet etmek kolay olmayacak ama şirket olarak tüm bilgi ve birikimlerimizi, tecrübelerimizi ortaya koyucağız, tüketicilere güvenilir, sürekli ve rekabetçi fiyatla gaz tedarik etmeye çalışacağız.” diye konuştu.

Devir protokolünün ardından Rekabet Kurumu ve EPDK'ya yapılan başvuruların 3-3,5 aylık bir süre alabileceğine işaret eden Şen, Ağustos-Eylül ayı gibi şirket olarak piyasada tedarikçi olabileceklerini kaydetti.

BELEDİYELERLE İLGİMİZ YOK

Alpet'in yeni ürününün ve reklam filminin tanıtıldığı toplantıya katılan Şen, toplantının ardından gazetecilerin enerji sektörüne ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin “750 milyon metreküplük gazı nerelere pazarlayacaksınız?” yönündeki bir sorusu üzerine Şen, bu gazın Türkiye'de özel sektöre satılacağını, bu konudaki anlaşmaların yapıldığını bildirerek, “Bu gaz, elektrik ve seramik üreticilerine, suni gübre yapanlara pazarlanacak, tamamen sanayiye yönelik olacak. Yani belediyelerle ilgimiz yok” şeklinde yanıtladı

Şen, bir başka soru üzerine de Samsun-Ceyhan boru hattının Türkiye'nin enerji köprüsü olmasında, özellikle Akdeniz'den sıcak denizlere açılma yönünde fayda getireceğini söyledi.

Şen, Mavi akım projesine de değinerek, bunun hükümetler arası kanunla hayata geçirildiğini, Moskova parlamentosu ve TBMM'nin kabul ettiği bir proje olduğunu kaydederek, boru hattının o kadar çabuk Samsun'a getirileceğini kimsenin tahmin etmediğini, boru hattı Samsun'a ulaştığında Türkiye'de sadece 4 ilde doğal gaz bulunduğunu hatırlattı.

“Al-Öde” zorunluluğundan dolayı Türkiye'nin kullanmadığı gazı ödemeye mecbur olduğunu anlatan Şen, bunun bazı kesimlerce bilinmediğini ifade etti.

Şen, dünyada pek çok ülkenin doğal gazda Rusya'ya bağımlı olduğunu aktararak, BOTAŞ'ın geçen sene Gazprom'a 5 milyar 700 milyon dolar ödediğini belirtti.

“Peki Türkiye ne yapmalı?” sorusuna ise Şen, “Türkiye'yi yönetenler, bürokratlar ve siyasetçiler dünyada enerji politikacıları ne yapıyorlarsa onu yapsınlar. Bu da çok basit; kaynak kimdeyse, mal kiminse onunla iyi ilişkilerde olmak” şeklinde cevap verdi.


AA
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2007 Salı 17:39:09
Güncelleme :22 Mayıs 2007 Salı 17:48:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?