16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Özelleştirmede Başbakan şoku

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Lübnan dönüşü uçakta, "Zam yaparlar fatura bize çıkar, elektrikte şimdilik özelleştirme yok" demesi, enerji bürokrasisi ile yeterlilik alıp 19 Ocak’ta teklif vermeye hazırlanan şirketlerde şaşkınlık yarattı. Özelleştirmeden de sorumlu olan Maliye Bakanı Unakıtan, ÖİB ile EPDK, Erdoğan’ın kararını medyadan öğrendi.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın "Zam yaparlar, seçim öncesi fatura bize çıkar" diyerek elektrik özelleştirmesini yapmayacaklarını açıklaması, enerji bürokrasisi ile dağıtım ihalelerinde ön yeterlilik alıp teklif vermeye hazırlanan şirketler arasında şaşkınlık yarattı. Başbakan Erdoğan, Lübnan dönüşü uçakta gazetecilerle yaptığı sohbette, "Benzin fiyatlarındaki artışla artık hiçbir ilgimiz olmamasına rağmen vatandaş bizi sorumlu tuttu. Elektrik dağıtımını özele bırakırsak fiyat artışı olduğunda vatandaş faturasını bize çıkartabilir" diyerek, elektrik özelleştirmelerini yapmayacaklarını duyurdu.

UNAKITAN VE BÜROKRASİ MEDYADAN ÖĞRENDİ: Üç dağıtım bölgesi için açtığı ihalede 19 Ocak’ta kesin teklifleri almaya hazırlanan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (OİB) ile 2006-2010 dönemine ilişkin elektrik satış tarifelerini onaylayan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Erdoğan’ın kararını medyadan öğrendi. Başbakan Erdoğan’ın kararını medyadan öğrenen bir başka isim de Özelleştirme İdaresi’nden de sorumlu bulunan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan oldu.

19 OCAK TEKLİF VERME TARİHİ: ÖİB, İstanbul-Anadolu Yakası, Başkent Elektrik ve Sakarya Bölgesi için açtığı ihalelerde ön yeterlilik alan toplam 82 firmayı 30 Ekim’de açıklamıştı. 11’i yabancı olan firmalar, ÖİB’in 19 Ocak’ta yapacağı ihalede kesin teklifleri vereceklerdi. Başbakan’ın bu açıklamayı, ihale süreci ’resmen’ devam ederken, ve bir ay önce IMF’ye verilen Niyet Mektubu’nda "2007’de elektrik özelleştirmelerini tamamlayacağız" taahhüdü varken yapması sürpriz etkisini büyüttü.

YPK KARARINDA ERDOĞAN’IN İMZASI VAR: Başbakan Erdoğan’ın imzaladığı 17 Mart 2004 tarihli Elektrik Reformu Strateji Belgesi’ne göre elektrik dağıtım özelleştirmelerinin 31 Aralık 2006’ya kadar tamamlanması öngörülüyordu. Hükümet, 5 Aralık 2006 tarihinde IMF’ye verdiği Niyet Mektubu’nda ise dağıtım özelleştirmelerinin 2007’de tamamlanacağını taahhüt etti.

NİYET MEKTUBU’NDA VAR: Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirileceği, Hükümetin 5 Aralık 2006 tarihinde IMF’ye verdiği Niyet Mektubu’nda yer alıyor. Hükümet dağıtım özelleştirmelerinin 2007’de tamamlanacağını taahhüt etti. Hükümet bu yıl 5 milyar 227 milyon YTL özelleştirme geliri hedefliyor.

EPDK 2010’a kadar tarifeleri onaylamıştı

ENERJİ Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK), iki yıldır süren çalışmalar sonrasında 2006-2010 dönemini kapsayan elektrik tarifelerini onayladı. Bu tarifelere göre "zorunlu maliyet artışları dışında" fiyatların 2010’a kadar aynı kalması öngörülüyor. Tarife belgesinde, enerji alım fiyatları, bölge kayıp kaçak oranlarının, brüt kar marjı tavanı ve ortalama perakende enerji satış fiyatları tek tek belirlenmişti.

Artışlar yansıtılmamıştı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın "Fatura bize çıkar" dediği elektrik tarifelerinde uzun süredir zam baskısı mevcut. Geçen yıl Ekim ayında TETAŞ’ın toptan elektrik fiyatına yaptığı yüzde 23’lük artış, TEDAŞ’a yansıtılmadı. Daha sonra Aralık ayında EPDK onayıyla TETAŞ’ın toptan elektrik fiyatına yaptığı yüzde 8 zam da TEDAŞ şirketlerine yansıtılmadı. ÖİB Başkanı Metin Kilci, maliyet artışlarından TEDAŞ şirketlerinin etkileneceğini belirterek, EPDK’dan TETAŞ artışlarının TEDAŞ’a da yansıtılmasını talep etti. Ancak EPDK, bu talebi TEDAŞ ve şirketlerin yapması gerektiğini bildirdi.

Üç dağıtım bölgesi için 82 şirket ön yeterlilik aldı

TEDAŞ’a ait Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. için 24, Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. için 30 ve İstanbul İli Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin özelleştirme ihalesinde, toplam 82 firma ön yeterlilik almıştı.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2007 Cumartesi 04:20:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?