16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Özince: Keşke sandıktan tek parti çıksa!

TÜRKİYE Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, seçimlerle ilgili normal bir vatandaş olarak bugünlerde kendisinin de kafasının çok karışık olduğunu belirterek, istikrar açısından en iyisinin tek parti iktidarı olacağını söyledi. TBB’nin Genel Kurulu öncesinde, Özince’ye seçimlerle ilgili değerlendirmesini sorduk. Özince, "Ben de sizler gibi, seçimler konusunda bir birey olarak çarpılmış durumdayım. Ben seçimlerden şu veya bu partinin çıkmasından çok, tek bir partinin hükümet kurabilecek çoğunluğu elde edip iktidar olmasını istiyorum. Türkiye için, istikrar açısından bunun önemli olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

JOHN VEYA AHMET FARK ETMEZ: 

Özince, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin’in TBB Genel Kurulu’nun 50’inci yılı nedeniyle konuşmacı olarak davet edildiği ancak başka bir yerde sunum yapacağı için toplantıya katılamadığını söyledi. Bilgin’in, daha önce "Mr. X’i Bankalar Birliği başkanı görmek istemem" yolunda yaptığı bir açıklamadan hareketle, Özince’ye TBB’nin başında yerli veya yabancı bir bankacının olmasının kendisi açısından önemini sorduk. Özince, "Bizim için Mr. John veya Hakan olması farketmez. Biz de zaten yabancı bankalara göre daha iyi yetişmiş yönetici arkadaşlarımız var. Ayrıca yabancı bir bankanın başında da genellikle Türk ardakadaşlar bulunuyor" dedi.

ENFLASYONDA PSİKOLOJİK YÖN: 

Özince, "Maliye Bakanı’nın bu yıl enflasyonun yüzde 4 ile 6 arasında olacağına yönelik açıklamaları hakkında ne düşünüyorsunuz?" şeklindeki bir soruyu, "Ben olumlu bakıyorum. İşin psikolojik yönü çok önemli. Ama ne yazık ki, son dönemdeki gelişmelerin böyle olmadığını gördük. Ümit ederim Sayın Maliye Bakanımız haklı çıkar. Onların söyledikleri bizim söylediğimiz yorum tarzındaki ifadelerden çok daha ciddi bilgilere dayanıyordur. Bankacı olarak da vatandaş olarak da inanırım. Öyle söylüyorlarsa inşallah öyle çıkar" diye yanıtladı. Özince, ayrıca enflasyonda sağlanan iyileşmelere rağmen fiyat istikrarı konusunda hálá yapılacak çok şeyin olduğuna dikkat çekti.

HAKSIZ REKABET ÖNLENMELİ: 

Özince, Genel Kurul’daki konuşmada ise bankacılık sektöründe yurtdışındaki kuruluşlar karşısında Türkiye’de yerleşik kuruluşlar aleyhine haksız rekabete neden olan düzenlemelerin kaldırılması gerektiğini söyledi. Özince, sektörün 2006 sonu itibariyle geldiği konuma ağırlık verdiği konuşmasında, hükümetin aracılık maliyetlerinin düşürülmesine yönelik attığı adımları övdü ancak, "Bunlar yeterli değildir ve finansal aracılık işlemlerinde yükler hálá önemini korumaktadır" dedi. Özince, banka dışı kesimlere ilişkin reform sürecinin çok yavaş işlediğini ve kayıt dışı faaliyet hacminin önemli büyüklükte olduğunu belirterek, "Kayıt dışılık, faaliyetleri kayıt içinde olan ve rekabete açık sektörler açısından haksız rekabete neden oluyor" diye konuştu.

Küçük ayrıntılarla elimizdeki işi yabancılara kaptırıyoruz

TÜRKİYE Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, Türkiye’de bankacılık sektörünün ilgili düzenlemelerinin Bankalar Kanunu ve sermaye kuralları başta olmak üzere tamamen Anglosakson sistemin en son seviyelerine uyarlanmaya çalışıldığını söyledi. Basel II’nin geleceğinin konuşulduğu günümüzde risk yönetimine çok büyük önem gösterildiğini ve büyük sorumluluklarla çalışıldığını vurgulayan Özince, "Fakat, buna karşın ülkemizde hala kayıt dışılık, yalnız mali değil, finansal alandaki kayıt dışılık da sürüyor. Kayıt dışılık ne yazık ki uluslararası boyuta yansıyor. Ülkemizdeki uygulamaların, bir takım düzenlemelerin veya vergilerin halen çok yakın finansal iş yaptığımız piyasalara nazaran dezavantajlı bir şekilde olması, işi dışarıya kaybetmemizi getiriyor. Örneğin bugün döviz kredisini Türkiye’de ancak belli firmalara verebiliyorsunuz. Ama Türk reel sektörü iç bankalardan fazlasını yurt dışı bankalardan sağlıyor. Kambiyo gider vergisinde hükümet yetki aldı ancak hálá kaldırılmadı" dedi. Özince, çok emek sarf edilen, sahipliklerini dahi gündeme getirdikleri bankacılık sisteminde, küçük detaylar yüzünden yurt dışına iş kaybettiklerini söyledi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2007 Çarşamba 09:21:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?