20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Özyeğin denize daldı

İki denizcilik şirketi kuran Hüsnü Özyeğin, armatör Metin Kalkavan'la birlikte yüz milyonlarca dolarlık yatırımla Türkiye'nin en büyük 3 gemisini inşa ettiriyor.

İşadamı Hüsnü Özyeğin, armatörlüğe başlıyor. Finansbank'ın yüzde 46'sını 2.77 milyar dolara Yunan NBG'ye satan ve hızlı biçimde finans dışı sektörlere açılan Özyeğin, şimdi de gemi işletmeye hazırlanıyor. Özyeğin'in filosunda Türkiye'de inşa edilecek en büyük 3 gemi de yer alacak. 

Hüsnü Özyeğin, Türkiye'nin en büyük özel liman işletmelerinden Ambarlı Kumport Limanı'nı geçen yıl martta 255 milyon dolara birlikte satın aldığı Metin Kalkavan'la denizcilikte ikinci büyük ortaklığa gitti. 

Limandan sonra gemi işlerine de giren Özyeğin, denizcilikte büyüme amacında olduğunu ortaya koydu. Armatör Metin Kalkavan, "Bu ortaklık, Türkiye'de yapılacak en büyük 3 geminin armatörlük ortaklığı" dedi.

Her biri 180 bin tonluk
Söz konusu 3 dev geminin kendilerine ait olan Sedef Tersanesi'nde yapılacağını söyleyen Kalkavan, projenin start aldığını ve gemilerin imalatına eylül ayında başlanacağını söyledi. Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde bulunan Türkiye'nin en büyük tersanesinde inşa edilecek gemilerin her biri 180 bin tonluk (dwt) olacak. Gemiler, kuru yük gemisi olarak hizmet verecek. 

Daha önceleri Türkiye'de 30 bin tonun üzerinde gemi inşa edilemezken Sedef Tersanesi, bu büyüklükte gemiler yapabilmek için 110 milyon dolarlık yatırım yaptı. 

Denizcilik çevreleri 180 biner tonluk üç geminin 240 - 300 milyon dolar arasında bir fiyata mal olabileceğini söyledi.
Özyeğin ve Kalkavan'ın 3 geminin ardından ortaklığı başka gemilerle büyütebileceği düşünülüyor.

2 denizci şirketi oldu
Bu ortaklık için kurulan 36 milyon YTL sermayeli Turkon Fina Denizcilik şirketi, Özyeğin'in ikinci denizcilik şirketi oldu. Geçen yıl şubatta da Galatasaray Holding Başkanı Ali Zihni Feyzioğlu ile ortak olarak Fors Denizcilik şirketini kuran Özyeğin'in, holdinge ait Çelik Tekne Tersanesi'nde de 'gemiler' inşa ettirdiği öğrenildi. 

Türkiye'de inşa edilecek en büyük boyuttaki 3 gemi için kurulan Turkon Fina'nın kurucuları arasında Hüsnü Özyeğin'in başkanı olduğu Fina Holding, Kalkavan'ın başkanı olduğu Tur-kon Konteyner Taşımacılık ile Metin Kalkavan, Nevzat Kalkavan ve Mehmet Salih Kalkavan da yer aldı. 

Kuruluş amaçlarının başında, armatörlük ile sahibi olduğu veya kiraladığı deniz vasıtalarının işletmeciliğini yapmanın geldiği belirtilen Turkon Fina'nın Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin'in oğlu Murat Özyeğin oldu. Şirketin başkan vekilliğine ise Metin Kalkavan getirildi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2008 Perşembe 15:05:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?