20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Paketlerin havası çabuk söndü!

Küresel finans piyasalarını kurtarmaya yönelik planların yarattığı olumlu hava yerini durgunluk endişesine bıraktı. ABD verileri endişeyi körükledi. Sonuç 2 günlük kazançların geri verilmesi oldu..

Küresel finans piyasalarını kurtarmaya yönelik planlar tedirginliği sona erdirmeye yetmedi. Paketlerin olumlu etkisiyle 2 gün yükselen borsalar, ABD'de durgunluk korkularının yeniden yüzeye çıkması nedeniyle dün yine ağır kayıplar verdi. İngiltere'de yüzde 7.2, Almanya'da yüzde 6.5'lik kayıplar yaşandı. ABD'de de sert düşüşler oldu. Önceki gün ABD borsalarında başlayan satışları, önce kar satışları diye yorumlayan piyasalar, ilerleyen saatlerde açılan Asya ve Avrupa borsalarının düşüşleriyle birlikte sarede kar satışı değil resesyon korkusu yorumlarına neden oldu. Gün içinde gelen veriler de bu kaygıyı tetikledi. ABD'de eylül ayı perakende satış verileri yüzde 1.2 ile 3 yıldan uzun sürenin en büyük düşüşünü yaşadı. Otomotiv dışındaki çekirdek satışlar da yüzde 0.6 ile beklentilerin üzerinde geriledi. Perakende satışların yüzde 0.7, çekirdek satışların yüzde 0.3 düşmesi bekleniyordu. ABD'nin en büyük bankası konumundaki JP Morgan Chase'in 3. çeyrek karı yüzde 84 düştü. Wells Fargo'nun 3. çeyrek karı da yüzde 23 düşerek 1.6 milyar dolara geriledi. Wells Fargo, Wachovia alımı sonrasında oluşabilecek zararlar için 20 milyar dolarlık menkul kıymet ihracı planladığını açıkladı.

RUS BORSASI YÜZDE 9.3 DÜŞTÜ
Beklentiler giderek kötüleşirken Avrupa borsaları, ABD piyasalarının açılmasıyla birlikte değer kayıplarını hızlandırdı. Londra'da yüzde 7.2 değer yitirirken haftanın ilk iki günü yaptığı yüzde 12.2'lik kazancın önemli kısmını geri verdi. Rus borsası yüzde 8.7, Macaristan borsası yüzde 12 düştü. ABD'de ise kayıplar yüzde 7.9- 9'lara çıkarken Brezilya yüzde 12 düştü. Piyasalarda ise dip tartışması başladı. Meksa Yatırım Araştırma Müdürü Tuncay Turşucu, dip arayışlarının başladığını belirtirken Ekinciler Yatırım Stratejisti Baybars Sezen piyasalar dibi görmekten çok uzakta olduğunu söyledi. Raymond James Araştırma Müdürü Ali Rıza İncekara da kısa vadede dibin göründüğünü belirtti.

SABAH
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2008 Perşembe 17:12:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?