19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Palamut ve lüfer akını yolda

Lüfer akınıKaradeniz ve Marmara'da 1 Eylül'de başlayacak av sezonunda, palamut, hamsi ve lüfer bolluğu yaşanacağı bildirildi. Türkiye'nin önde gelen balıkçılık merkezlerinden Balıkesir'in Bandırma ilçesinde faaliyet gösteren bir balıkçılık şirketinin ortaklarından Metin Yalçınkaya, yeni av sezonundan çok umutlu olduklarını söyledi.

Yalçınkaya, balıkçıların Karadeniz ve Marmara'nın son yıllardaki bereketinden memnun olduklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Bunun en büyük nedeni, denizlerimizde eskisi kadar kirliliğin söz konusu olmaması. Denize kıyısı bulunan kentler, artık atıklarını arıtarak deşarj ediyorlar. Karadeniz'e dökülen ve en büyük kirlilik kaynaklarından biri olan Tuna Nehri'nin ıslah edilmesinin de balık bolluğunda rolü var. Bunun yanı sıra balıkçılarımız mayıs-eylül ayları arasında uygulanan avlanma yasağına büyük bir duyarlılık gösteriyorlar. Bütün bu etkenler, denizlerimizin son yıllarda bereketini artırdı.'' Bu av sezonu öncesi Karadeniz ve Marmara'daki göstergelerin balık bolluğu yaşanacağına işaret ettiğini anlatan Yalçınkaya, ''Bu yıl palamut bolluğu devam edecek. Lüfer de aynı şekilde... Geçen sezon beklenenin altında avlanan hamside de bu yıl bolluk yaşanacağını öngörüyoruz. Halkımız bu sezon balığa doyacak. Bu bolluk, ihracata da olumlu yansıyacak'' dedi.

HAYDİ RASTGELE...

İstanbul Balık Müstahsilleri Derneği Başkanı Ahmet Menekşe, sardalyanın 2 yıldır Karadeniz'e kadar çıktığını belirterek, üretiminin artması halinde hamsinin rakibi olacağını söyledi.

Menekşe, 1 Eylülde başlayacak balık avı sezonuyla ilgili AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin balık üretiminin yıllık 600 bin ton olduğuna dikkat çekerek, ancak bunu 1-1,5 milyon tona çıkaracak denizlere sahip olunduğunu vurguladı.

Bu sene, palamut, hamsi, çinekop, lüfer, torik gibi balık türlerinin bolca üretileceğini dile getiren Menekşe, "Ancak söylendiği gibi, öyle bir tür vitrinlik ekonomiye katkı olacak balık yok. Sadece sardalya. Sardalya, 2 senedir Ege'den, Marmara'ya alışmaya başladı. Ekolojik değişiklikler nedeniyle Karadeniz'e kadar geliyor. Sardalya Karadeniz'e çıktı, üretimi de artıyor. Sardalya kitle balığıdır, ekonomiktir. Üretimi artarsa, hamsinin rakibi olabilir" dedi.

Ahmet Menekşe, İstanbul Boğazı'ndaki Marmaray çalışmalarına da değinerek, Ege ve Marmara denizlerinden gelen balıkların Karadeniz'e çıkarak yumurtlayabildiklerini hatırlatarak, balıkların yumurtlama döneminde Marmaray çalışması yapan bir iş aletinin arıza yaptığını, diğerinin de Sirkeci içine çekildiğini anlattı.

Menekşe, "10-15 gün çalışma yapılamadı. Balık Karadeniz'e çıktı. İşimiz rast gitti" diye konuştu.


HALE GİREN BALIK MİKTARINDA REKOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Hal Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, hal tarihinde geçen yıl bir rekora imza atıldı.

Geçmiş dönemde hale giren balık miktarı en fazla 40 bin ton iken, bu rakam 2005 yılında 45 bin tona çıktı. Bu rakama en büyük etkiyi palamuttaki bolluk yaptı.

Yetkililer, bu sezon palamut'un yanı sıra hamsi, lüfer, çinekop, istavrit ve torik gibi balık türlerinin bol olmasını beklendiğini bildirdiler.

Yetkililer, bu sezon hale girecek balık miktarının geçen yıla yaklaşabileceğini ifade ederek, ekim, kasım, aralık ve ocak aylarında, palamut, lüfer, hamsi, çinekop gibi balıkların, daha sonra da çupra, levrek, yayın, gibi balıkların avlanacağına işaret ettiler.


aa
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2006 Çarşamba 15:15:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?