19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

PANKO, Elbistan Şeker'e talip

Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (PANKO) Genel Müdür Yardımcısı Fahrettin Tan, Elbistan Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesi yerine işletmesinin kendilerine verilmesi halinde işletmeyi şakır şakır çalıştıracaklarını söyledi.

PANKO Birlik olarak Elbistan Şeker Fabrikası'na talip olduklarını açıklayan Fahrettin Tan, 6 fabrikayı PANKO'nun üreticilerle mükemmel olarak çalıştırdığını belirterek, bu sistemle Türkiye'de şeker sektörünün yüzde 37'sine sahip olduklarını söyledi.

Tan, bu konuda çok deneyimli ve başarılı olduklarını ısrarla vurgulayarak, "Hepinizin bildiği gibi Başbakanlık Özelleştirme Yüksek Kurulu 25 devlet şeker fabrikasını özelleştirme kapsamına aldı. Bunlardan bir tanesi de Elbistan Şeker Fabrikası'dır.
Özelleştirme Yüksek Kurulu, 2 yıl içerisinde devlete ait bütün şeker fabrikalarının özelleştirilmesini tamamlayacağını açıkladı.

Fakat, şu an itibariyle nasıl özelleştirileceğine dair herhangi bir bilgi elimizde yok. PANKO Birlik bu konuda deneyimli ve tecrübeli. 6 adet şeker fabrikası ile Türkiye'deki şeker sektörünün yüzde 37'sinin sahibi. Bugün çiftçinin şeker fabrikalarını nasıl çalıştırdığını bütün Türkiye çok iyi biliyor. Dünyanın en modern şeker fabrikasını Konya'da pancar çiftçisi açmıştır.

Dolayısıyla hükümetten bizim talebimiz işletme devrinin bize verilmesidir. Mülkiyeti devlette kalsın. Ancak işletme devrini şeker üreticisine, yani PANKO Birlik'e versinler. Bakın o zaman biz bu fabrikayı şakır şakır çalıştırırız" dedi.

Amerika ve Avrupa'da bu tür yapılaşmanın çoktan aşıldığını, şeker fabrikalarının birçok ülkede pancar üreticileri ile kooperatiflere bırakıldığını kaydeden Tan, "Amerika'yı yeniden keşfetmek gibi bir olay yok. Özelleştirme dünyada nasıl yapılmış hükümetimiz bir baksın. Bugün Amerika'da şeker fabrikalarının tamamı, yani yüzde yüzü pancar kooperatiflerinin elinde. Bugün İngiltere'de bile şeker fabrikalarının sahibi yine üreticilerdir. Almanya'da şeker fabrikalarının yüzde 75'i iki firmanın elinde, bu firmalar yine şeker pancarı ürecileridir. Fabrikalar kooperatiflerin elindedir. Dolayısıyla en akıllı, en mantıklı yol bu işin gerçek sahiplerine yani çiftçilere verilmesidir. İşletme hakkının bize tanınmasıdır" diye konuştu.

PANKO Birlik olarak bu mücadeleyi en üst düzeyde yaptıklarını, tabandan alınan desteklerle konuyu olumlu noktalayabileceklerini belirten Tan, "Biz PANKO Birlik olarak bu işin tavanda mücadelesini yapıyoruz. Ama tabanda da bizlere destek olunması gerekir. Önümüzdeki günlerde hükümetin tavrına göre tabandan aldığımız desteklerle biz bu işten sonuç alırız" dedi.

.
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2008 Çarşamba 13:07:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?