20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Para altına gitti

Küresel krizin altına talebi artırması borsada işlem gören İstanbul Gold B Tipi Altın Borsa Yatırım Fonu'na (GOLDIST) şov yaptırdı. GOLDIST, 3 yılın dibindeki İMKB'de yüzde 35 prim yaptı.

Küresel krizin yarattığı panik havası, "güvenli liman" olarak kabul edilen altına olan telebi artırınca İstanbul Gold B Tipi Altın Borsa Yatırım Fonu'nu (GOLDIST) borsada düşüşe meydan okudu. Piyasalarda paranın altına gitmesinden payını alan GOLDIST, son bir ayda İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) yüzde 35 prim yaptı. Türkiye'nin ilk altın borsa yatırım fonu olan GOLDIST, böylece İMKB-100 Endeksi'nin, yüzde 29 değer kaybettiği son bir ayda yatırımcısını krizde korumuş oldu. Altına yatırım yapmanın tüm avantajlarını, borsa yatırım fonlarının avantajlarıyla birlikte sunduğu için cazip bulunan GOLDIST'in önümüzdeki dönemde de altın fiyatlarına paralel hareket etmesi bekleniyor.

Dolar da tetikledi


GOLDIST, 11 Eylül'de yani ABD'li yatırım bankası Lehman Brothers'in iflasını açıklamasından sadece birkaç gün kadar önce altın fiyatları ile birlikte yükselişe geçti. 11 Eylül'de borsada 29.70 YTL'den işlem gören GOLDİST, 10 Ekim itibari ile yüzde 35,3'lük lükselişle 40.20 YTL'ye fırladı. 11 Eylül'de 750 dolar olan altının ons fiyatı ise 10 Ekim'e kadar olan süreçte yüzde 17,3 artarak 880 dolara tırmandı. Dolarda son bir ayda yaşanan yüzde 17'lik yükseliş de altın fiyatlarını tetikledi.

Külçe altına gram bazında yatırım yapma imkanı sunan GOLDIST'te, 1 pay alındığında 1 gram altın alınmış olunuyor. Yatırımcıların saf altına yatırım yapmalarına olanak sağlayan GOLDIST, aracı kurum ve bankadan alınıp satılabiliniyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2008 Pazartesi 15:33:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?