22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Parada 'sıkı duruş'a devam

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, enerji ve diğer emtia fiyatlarındaki gevşemenin ve 2006'da yaşanan döviz kuru şokunun fiyatlar üzerindeki etkisinin zayıflaması gibi unsurların, özellikle 2007 yılının ikinci çeyreğinden itibaren yıllık enflasyonda önemli bir düşüşe yol açabileceğini açıkladı. 

Para Politikası Kurulu: "Enflasyonda önemli düşüş olabilir"

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu değerlendirme özetinde, bu çerçevede, yıllık enflasyonun, Şubat ayında işlenmemiş gıda fiyatlarında gözlenebilecek düzeltmenin katkısıyla "aşağı yönlü", Mart ayında ise yönetilen/yönlendirilen ürün fiyatlarından kaynaklanan "yukarı yönlü" hareketler sergileyebilecekse de mevcut düşüş eğiliminin yılın ikinci çeyreğinden itibaren belirginleşeceğinin öngörüldüğü kaydedildi.

Kurul, son dönemde açıklanan verilerin, Enflasyon Raporunda ortaya konulan görünüm ile büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirmesini de yaptı.

Değerlendirmede, 2007 yıl sonu enflasyon beklentilerinin Ocak ayı enflasyon gerçekleşmelerinden az da olsa olumsuz etkilendiği, buna rağmen orta vadeli beklentilerdeki düşüş eğiliminin sürdüğünün gözlendiği de kaydedildi.

"Para politikasındaki sıkı duruş sürmeli"

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, orta vadeli enflasyon beklentilerinin henüz hedeflerle uyumlu olmaması ve hizmet fiyat enflasyonuna ilişkin riskler ile küresel ekonomideki belirsizliklerin, para politikasındaki sıkı duruşu sürdürmeyi gerektirdiğini bildirdi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun 15 Şubat'taki toplantısının ardından, toplantıya ilişkin değerlendirme özeti açıklandı.

Değerlendirmede Kurul'un, orta vadede enflasyon hedefine ulaşılması için temkinli duruşun devam etmesinin gerektiği değerlendirmesini yaptığı ve politika faizlerinin değiştirilmemesine karar verdiği hatırlatıldı.

Değerlendirmede, önümüzdeki dönemde enflasyonun ana eğiliminin düşüş yönünde olacağı ve orta vadede hedefe yakınsayacağının tahmin edildiği belirtildi. Değerlendirmede şu görüşelere yer verildi;

"Enflasyonun hedeflere yakınsama süresini etkileyebilecek bazı riskler mevcuttur. Orta vadeli enflasyon görünümüne ilişkin temel risk, enflasyonun aşağı inme konusunda beklenenden daha güçlü bir direnç gösterme olasılığıdır. Enflasyon beklentilerindeki ve hizmet enflasyonundaki düşüşün sınırlı olması, bu riski daha da belirginleştirmektedir. 2006 yılı ortasındaki finansal dalgalanma sonrasında kötüleşen bekleyişler son dönemde olumluya dönmekle birlikte halen orta vadeli enflasyon beklentileri hedeflenen düzeyin oldukça üzerindedir."

Uluslararası likidite koşullarına ilişkin belirsizliklerin devam ettiği kaydedilerek, "Küresel likidite akışında ortaya çıkabilecek ani hareketler sonrasında piyasalarda görülebilecek dalgalanmaların enflasyon görünümünde kalıcı olumsuz etkiler oluşturması halinde Kurul, gerekli politika tepkisini verecektir" denildi.



aa
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2007 Salı 12:55:50
Güncelleme :27 Şubat 2007 Salı 12:56:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?