29
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Parayı gelişmişler toplayacak

Başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkeler 2009’da 3 trilyon dolarlık tahvil ihracı planlıyor. Bu durum gelişmekte olan ülkelerin yeni finansman bulmasını zorlaştıracak

Yükselen piyasaların, 2009 yılında toplam 6.8 trilyon dolarlık borcu ödemesi gerektiğine ancak, sanayileşmiş ülkelerdeki rekor düzeyde tahvil ihraçları nedeniyle kredi bulmakta zorlanacağı bildirildi.
Financial Times, yükselen piyasaların 2009’da kredi bulmak için çırpınacağına dikkat çektiği haberinde krizle mücadele amacıyla, “Sanayileşmiş ülkelerde yapılan rekor tahvil ihraçları, yükselen ekonomilerin kredi pazarlarına erişimini sınırlamakla tehdit ediyor” yorumunu yaptı.
Haberde analistlerin, büyük gelişmiş ülkelerin 2009’da 3 trilyon dolarlık devlet tahvilini ihraç etmeleri beklendiğini, bunun 2008’e göre üç kat daha fazla olduğunu, ABD’nin tek başına 2 trilyon dolarlık ihracını yapacağı belirtildi. Yükselen piyasalarda borç arayanların krediye erişimde zorluklarla karşılaşacağı uyarısı yapıldı.

Yeni finansman riski
RBC Capital Markets’in yükselen piyasalar araştırma başkanı Nick Chamie, “Sınırlı bir sermaye havuzu için mücadele eden çok daha sayıda ihraççı olacak” dedi. Chamie, “Kredi notları yüksek olan hükümetler veya şirketler, alıcıları çekebilecek ancak, büyük miktardaki ihraçlar, yüksek faiz ödenmesini gerektirecek” değerlendirmesini yaptı.
ING’nin yükselen piyasalar stratejisi başkanı David Spegel de, “Yeniden finansman riski, 2009 yılında yükselen piyasalardaki tahvil ihraç edenlerin karşılaşacağı en büyük sorunlardan biri olacak” şeklinde konuştu.
ING, gelecek yıl Brezilya 205, Rusya 605, Hindistan’ın ise 257 milyar dolarlık bir dış borcu ödemesi gerekeceğine dikkat çekerken Çin’in borçlarının 2.4 trilyon doları aştığını kaydetti. ING, “2009’da Arjantin’in vadesi gelecek 64 milyar dolar, Türkiye’nin de 36 milyar dolar dış borcu var” dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2008 Çarşamba 09:30:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?