2
Mayıs
2025
Cuma
EKONOMİ

Partilere yüzde 300 zam

Maliye Bakanı Unakıtan, TEDAŞ’a yapılan elektrik zammının tüketiciye yansıtılmayacağını söyledi. Unakıtan seçim bütçesi yapmadıklarını, cep telefonlarına vergi indirimini ise IMF'nin değil kendisinin engellediğini açıkladı. Sezim bütçesi yapmadık diyen hükümet memura yüzde 3+3 verdi, partilere yardıma yüzde 300 zam yaptı.

Memura ve partilere zam miktarı

2007 bütçesi, seçim bütçesi oldu. Memur maaşlarına yüzde 3+3 zam veren hükümet, siyasi partilere Hazine yardımına yüzde 300 zam yaptı.
HÜKÜMET, önümüzdeki yıl memur maaşlarına ilk altı ay için yüzde 3 ikinci altı ay için yine yüzde 3 olmak üzere 3+3 formulünü öngörürken, 2007’nin seçim yılı olması nedeniyle siyasi partiler, Hazine yardımını yüzde 300 zamlı alacak. Alt derecedeki memurlara ilk altı ay yüzde 4 ikinci altı ay yine yüzde 4 olmak üzere 4+4 formülünü öngören hükümet siyasi partilere, yasa gereği her yıl ödenen Hazine yardımı için 2007 yılı bütçesinden seçimler dolayısıyla "üç kat artışla" 385 milyon YTL ödenek ayrıldı. Hükümet Kasım 2007’de yapılacak genel seçimler dikkate alındığında, AKP’ye 153.3, CHP’ye 86.7, DYP’ye 42.7, MHP’ye 37.4, Genç Parti’ye 32.4, Anavatan’a da 32.4 milyon YTL Hazine yardımı ödenmesi gerekiyor. Seçim yapılmasaydı, altı siyasi partiye ödenecek Hazine yardımı, bu tutarların üçte biri, toplam tutar da 127.3 milyon YTL ile sınırlı kalacaktı. Yardım almayı hak eden altı siyasi parti (AKP, CHP, DYP, MHP, Genç Parti, Anavatan) gelecek yıl yapılacak genel seçimler dolayısıyla, hak ettikleri tutarın üç katını alacaklar. Yasa gereği Hazine yardımlarının ocak ayının ilk 10 günü içinde aktarılması gerekiyor. Altı partiye ödenecek toplam 385 milyon YTL’nin 257.7 milyon YTL’lik kısmını, seçimler için yapılacak "zamlı ödeme" oluşturuyor.

BÜTÇENİN BEŞBİN’DE 2’Sİ: Siyasi Partiler Kanunu’na göre, son genel seçimde yüzde 10 barajını aşmış olan siyasi partilere, bütçe gelirlerinin "beşbinde 2"si tutarındaki bir miktarın, ödenek olarak ayrılması gerekiyor. Bu tutar, uygulamada seçmen başına düşen yardım miktarının hesaplanmasında kullanılan "baz rakamı" oluşturmakla sınırlı kalıyor. Partilere yardımın toplam tutarı, "beşbinde 2" ödenek tutarının çok üzerine çıkıyor. Önceki gün TBMM’ye sunulan 2007 bütçe tasarısında, toplam bütçe geliri olarak 200.1 milyar YTL hedeflendi. Siyasi Partiler Yasası kriterine göre, Kasım 2002 seçimlerinde yüzde 10 barajını aşmış iki parti olan AKP ve CHP için bütçeye 80 milyon YTL konulması gerekiyor. Yüzde 10’u aşamamış ancak yüzde 7’yi aşmış siyasi partilere de yardım verildiği için, seçmen başına düşen yardım miktarı ile DYP, MHP ve Genç Parti de oy sayısıyla orantılı yardımı hak ediyor.

Bakanlar Kurulu’na, memura enflasyon zammı yetkisi

MERKEZİ Bütçe Yasa Tasarısıyla, bu yılın ikinci yarısında gerçekleşecek toplam TÜFE artışının yüzde 2.5’i aşması drumunda aşan kısmı telafi edecek şekilde memur maaşlarına zam yapılabilmesi için 2007’nin ilk yarısına ilişkin Merkezi Bütçe Yasasıyla belirlenecek memur aylık katsayılarıyla ücret tavanını belirleybilmek amacıyla Bakanlar Kurulu’na yetki veriliyor. TBMM’ye sunulan Merkezi Bütçe Yasa Tasarısı’na göre, kamu çalışanlarının maaşlarının hesaplanmasında 2007 yılının ilk altı ayında uygulanacak aylık katsayı 0.04605, memuriyet taban aylığı göstergesine uygulanacak taban aylığı katsayısı 0.5864, yan ödeme katsayısı ise 0.01461 olarak belirlendi. 2007’nin ikinci yarısında ise aylık katsayı 0.04739, taban aylığı katsayısı 0.61417 olarak uygulanacak.

Cep'e vergi indirimi Unakıtan'dan döndü

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş’nin (TETAŞ) Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş’ye (TEDAŞ) yaptığı yüzde 23.9’luk zammın halka yansıtılmayacağını söyledi. CNBC-e’nin sorularını yanıtlayan Unakıtan, Enerji Bakanı Hilmi Güler’le bir hafta içinde toplantı yaparak, soruna çözüm bulacaklarını kaydetti. 2007 bütçesine ilişkin eleştirileri değerlendiren Maliye Bakanı, “Biz hiçbir zaman seçim ekonomisine yönelmedik, öyle de bütçe hazırlamadık. Her gazetenin bir maliye bakanı var. Böyle bir bütçe görmüşler mi baksınlar, ondan sonra konuşsunlar” dedi.

Bütçenin yeni vergiler getirmediğini yineleyen Unakıtan, verginin tabana yayılmasıyla gelirlerin artmaya devam ettiğini kaydetti. Cep telefonlarında vergi indirimi önerisinin IMF’den değil, kendisinden döndüğünü belirten Unakıtan, “Ben bütçe açıklarını azaltmak mecburiyetindeyim. Her talebi kabul edecek halim yok. Maliye Bakanlığı’nda çeşitli çalışmalarımız var. biz yaptığımız çalışmaları hükümete arz ederiz” diye konuştu.

‘GELSİNLER YAZLIK SATALIM, VİLLA SATALIM’ 

Maliye Bakanı Unakıtan, bankacılık sektöründe artan yabancı payına yönelik eleştiriler konusunda şunları söyledi: “Türk ekonomisinin en büyük ihtiyacı sermaye birikiminin daha fazla olması. Refah düzeyinin artırılabilmesi için Türkiye’nin daha fazla yatırıma ve sermayeye ihtiyacı var. yapılan Türkiye’nin yabancı sermayeye ihtiyacı varsa gelmesinden niye rahatsız olunuyor anlamıyorum. Bundan korkacak birşey yok. Bundan memnun olunması lazım. Gelsinler yazlık satalım, villa satalım. Evi İngiliz alıyorsa İngiltere’ye götürmüyor. Banka alıyorsa parasını buraya getiriyor. Para güven duygusundan dolayı geliyor.”

‘İSTİHDAM ÜZERİNDEKİ VERGİLERİ DÜŞÜRECEĞİZ’ 

Unakıtan, cari açığa ilişkin olarak düşünülen önlemleri ise şöyle sıraladı: “Bizde istihdamın sert bir yapısı var. Biz istihdamı daha esnek hale getireceğiz. İstihdam üzerindeki vergileri düşüreceğiz. Rekabet gücünü artıracağız. hem de istihdam artacak. Kendi iç üreticilerimizi daha fazla teşvik edeceğiz. Teknoloji ve Ar-Ge’ye teşvik vereceğiz. İhracat yapısını değiştirmeye yönelik adımlar atacağız. Cari açığı, sürekli açık olmaktan çıkarmak lazım.”




ntv/Hürriyet-Çiğdem Toker
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2006 Perşembe 12:01:05
Güncelleme :19 Ekim 2006 Perşembe 14:18:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?