18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Patates üreticisine ucuz tohum müjdesi

Avustralyalı dünyanın en büyük tohum şirketi Technıco ve Türk Doğa Tohumculuk Şirketi’nin ortaklaşa başlattıkları projeyle Türkiye’nin ilk yüksek kaliteli erken jenerasyon patates tohumu üretilecek.

Erken jenerasyon tohumun kullanımıyla patates verim ve kalitesinde belirgin bir artış olurken, bu teknoloji sayesinde patateste yaşanan tüm hastalıklar da sona erecek.

Doğa Tohumculuk ve Avustralyalı Technıco firması ortaklık anlaşması imzalayarak projelerini Ankara Park Otel’de düzenlenen bir kokteyle kamuoyuna duyurdular.

Kokteyle, AK Parti Nevşehir Milletvekili Mehmet Elkatmış, Avustralya Büyükelçiliği Misyon Şefi Jenny Hayward Jone, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme (TÜGEM) Genel Müdür Yardımcısı Talat Şentürk ve çok sayıda davetli katıldı.

Kokteylde bir konuşma yapan Doğu Tohumculuk ve Technıco A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Karahan, Doğa Tohumculuk’un Avustralyalı Technico firması ile birlikte Türkiye’de kurulacak ’Technico A.Ş.’nin iştiraki ile Technituber teknolojisi adı altında ’erken jenerasyonda kaliteli patates tohumluğu’ üreteceğini söyledi.

Karahan, Türkiye’nin patates tohumunda yüzde 100 dışa bağımlı olduğunu ve ithal edilen patates tohumlarının ise en az 5-6 defa kullanılmalarından dolayı Türkiye’de birçok patates hastalığına neden olduğunu söyledi.

Karahan, dünyanın en büyük tohum firması olan Technıco ile yüzde 50 ortaklı bir patates tohumluğu projesi başlattıklarını ifade ederek, projeyle 5 yıl içinde 30 milyon dolarlık yatırım yapmayı düşündüklerini dile getirdi. Karahan, Türkiye’de laboratuar ortamında 1.5 gram boyutlarında tohum üreteceklerini belirterek konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler kendilerine mutlaka tohum stratejisi belirlemeleri gerekir. Bugün Suriye ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin bile tohum stratejileri var. Avustralyalı ortaklarımızla birlikte üreteceğiz tohumlukları Türkiye pazarının yanı sıra Ortadoğu ülkeleri, Balkanlar ile tohum ithal eden Avrupa ülkelerine ihraç etmeyi hedefliyoruz.

Bugün çiftçinin bir tonunu bin 100 Euro’ya satın aldığı patates tohumunu biz gelecek yıl 350 Euro’ya satacağız."

TÜGEM Genel Müdür Yardımcısı Şentürk ise, Türkiye’nin yıllık tohum ihtiyacının 300 bin ton olduğunu, buna rağmen ithal edilen tohumlarla birlikte 33 bin ton tohumluk kullanıldığını söyledi.

Türkiye’nin tohumculuk alanında büyük sıkıntılar yaşadığını ifade eden Şentürk, Tarım Bakanlığı adına bugün başlatılan tohumluk projesini memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti.

Şentürk, özellikle Doğa Tohumculuk Şirketi’nin kendisine dünyanın en iyi tohumculuk şirketini ortak seçtiği ve bünyesine Türkiye’nin en iyi teknik elemanlarını katmasından dolayı gelecekten ümitli olduklarını belirterek, "Tarım Bakanlığı olarak bu yıl ilk defa sertifikalı tohumluk kullanımına destek veriyoruz.

Bakanlık olarak tohumluk üretenlerin yanındayız ve özel sektöre her türlü desteğe hazırız" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2005 Salı 10:46:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?