22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Patent hırsızlıkları UFO'yu isyan ettirdi

Işıkla ısıtma sistemi olarak bilinen 'infrared'i, UFO markasıyla ev tipi ısıtma cihazlarına uyarlayan NNR firmasının başı, taklit ürünlerle belada. UFO, büyük talep görünce yüzden fazla taklidi çıktı. 

NNR Genel Koordinatörü Abdullah Yeşil, “Patentimizi de aldık ama UFO X Life diye de mal çıkarmışlar. Ufo ile aynı renkte mal çıkarıyorlar. Bu kadar da cüretkarlar” diyerek tepkisini dile getirdi. Daha önce by-pass sistemiyle ilgili bir cihaza patent almadıkları için 74 tane taklitçinin çıktığını ve bu alandan çekilmek zorunda kaldıklarını belirten Yeşil, Aynı duruma düşmemek için Ufo'ya patent aldıklarını ifade etti.

DAVALI FİRMA KAYIP

Yeşil, “Devlet bizi koruyacak, taklitleri toplatacak diyorduk. İlk taklit ürünü şikayet ettik. 5 yıl geçti, dava hâlâ sonuçlanmadı. Geçen yıl ip koptu. Yüzden fazla Ufo taklidi ürün var piyasada. Biz de patentle uğraşacağımıza daha iyi ve farklı ürünlerle, daha iyi hizmet yoluyla mücadele ediyoruz” diye konuştu.

Bugüne kadar 15 firmaya dava açtıklarını bildiren Yeşil, dava ettikleri birçok firmanın dava sonuçlanmadan battığını, ortadan kaybolduğunu söyledi. Yeşil, şöyle konuştu: “Atı alan Üsküdar'ı geçti. Adamlar piyasa tabiriyle vurgunu yapıp ortadan kayboldu. Ben artık bir firmanın patent alıp da kendini koruyacağına inanmıyorum. Dünya markası olmak, yeni modeller çıkarmak, infraredin kullanılabileceği yeni sektörlere girmek istiyoruz. ”

Taklit soba yapanların bu sistemle ilgili ne TSE'sinin, ne garanti belgesinin olduğuna dikkat çeken Yeşil, “Bir tane taklitçi var, biz dava açacaktık adam ticaret siciline bile kayıtlı değil. Dava edeceğim kişinin ticari varlığı yok. İki dükkan yan tarafıma kadar gelecek cüretleri var” dedi. Sanayi Bakanlığı mevzuatına göre bir ürünün garanti belgesinin olabilmesi için Türkiye'nin 30 bölgesinde TSE'li servisi bulunması gerektiğini anlatan Yeşil, şunları söyledi:

“Şu anda bizim 400'ün üzerinde servisimiz var, ben 2 yıl garanti veriyorum, adam 5 yıl garanti yazıyor. Biz ülkemiz için hep pozitif şeylerle uğraşmak istiyoruz ama bu gibi olaylar insanı demoralize ediyor. Bir ara Türkiye'den komple taşınmayı, kaçmayı bile düşündük. Çünkü çok zorlanıyoruz.”

'PATENTİ İNFRARED İÇİN ALMADIK'

Patent aldıkları sistem konusunda yanlış algılamalar olduğuna da değinen Yeşil, şunları anlattı:

“Biz patenti infrarede almadık. İnfrared 1800'lü yıllarda bulunan, doğanın içinde olan bir dalga boyudur. Reflektör, flament, parabol ayrı ayrı şeyler. Biz bunun üçünün kombinasyonunu oluşturup yüzde 82 verimli enerjiyi iletebilen ürün yaptık ve buna faydalı model patenti aldık. ”

Patent neleri koruyor?

1996 yılında yürürlüğe giren 551 Sayılı Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile belirlenen patent, bir ürünün tamamını da koruyabiliyor, mecvut bir ürünün üzerine yapılan yeniliği de. Ürün “faydalı model” ile belge altına alınmışsa 10 yıl süre ile korunuyor. Patent ürünün görüntüsüyle değil, tekniğiyle ilgileniyor. Patent taklitçisi 2 yıldan 4 yıla kadar hapis veya 27 bin YTL ile 46 bin YTL para cezası ile yargılanıyor. Ayrıca bir yıldan az olmamak kaydıyla ticaretten men ve işyerinin kapanması cezasıyla da yargılanır. Destek Patent'in uzmanlarından Avukat Serdar Yılmaz, patent tecavüzü nedeniyle ceza alan ve çok zor durumda kalan yüzlerce örnek bildiğini kaydetti.
Yeni Şafak
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2007 Salı 03:08:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
XMAN IP: 78.180.38.xxx Tarih : 23.07.2008 22:07:46

Patentle ilgili şahsen sektörün önde gelen firmalarından otomotiv sektörü gibi hassas bir alanda Türk biri olarak bir firmaya ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir buluş yaptım bunu da patentledim yine aynı firma bu ürünü benden almayarak taklidini kullanırken tutanaklarla sabit kullanıldığı anlaşıldı birileri demekki adaletin nasıl bizim düşündüğümüz gibi çalışmadığını çok iy bildiği aşikar firma kapatma gibi bir cezası olmasına rağman marka olmuş bir firma bunu yapıyorsa BENCE bu konuyu hakimlerin ve karar vericilerin gerçekten fikri ve sınayi buluş hakkının neye değer bir şey olduğu biraz anlatılmalı.. bu olay bizim ülkenin asıl katma değer yaratabileceği bir konudur. avrupalılar yaptıkları buluşun lisansını veriğ paraları kazanırken biz buluşu yapar birde mahkemelerde 4-5 yıl sürünür elimizede ya gecerse 46 milyarlık bir teselli diye düşünürken ATI ALAN ÜSKÜDAR geçer tabiki... bu olayda direkt kapatma verilmesine ve olayın anında açıklığı kavuşması gerekmektedir. UFO bu davayı patenti varsa ilk anda belli olup mağduruyeti 4*5 yıl sürmemeli aradan bu kadar zman geçince espiriside kalmıyor bişeyde adam o tarihe karar yeni şirketi kuruyor asıl hedef bunu yapanı cezalandırmak sa bu anında uygulanmazsa bu ülke de ne buluş nede mücitlik olur bu konular al sata benzemez gerçekten para ve zeka ister. kolay gelsin diyorum