26
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Patron artık Sam Amca

Citi’de yeni patron Sam Amca

2007 yılında 250 milyar dolarla dünyanın en büyük finans kuruluşu olan Citi’de yeni patron ABD Hükümeti oldu. Elindeki tercihli hisselerin 25 milyar dolarlık kısmını adi hisseye çevirecek olan hükümetin bankada yüzde 7.8 olan payı yüzde 36’ya yükselecek

Kriz öncesinde dünyanın en büyük finans şirketi olan ve geçen hafta “kamulaştırılacak” söylentileriyle tüm dünya piyasalarını sallayan Citigroup’ta ABD Hükümeti kontrolü ele geçirdi. Citigroup’un, tercihli hisselerin adi hisseye çevrilmesi için ABD Hazine Bakanlığı ile anlaşmaya varıldı. ABD Hükümeti, Citigroup’ta toplam 25 milyar dolar tutarındaki tercihli hisselerini hisse başına 3.25 dolar fiyat ile adi hisseye çevirecek. Bu çevrim sonrasında ABD Hükümeti Citi’ye yeni bir yatırım yapmayacak ve hükümetin Citi’deki payı yüzde 36 olacak. Hükümet, bankada 45 milyar dolarlık tercihli hisseye sahip bulunuyor.

Yönetim kurulu değişiyor

Hazine’nin bankaya yaptığı parasal yardım miktarını artırmayacak işlem sonrasında ABD borsa vadeli işlemleri seansın en düşük değerlerine geriledi. Citi hisselerinde kayıp dün bir ara yüzde 50’ye dayandı. 2007 yılında 250 milyar dolara dayanan Citigroup’un piyasa değeri 9.1 milyar dolara geriledi. Citigroup’un yönetim kurulu da bazı kurul üyelerinin değiştirilmesi yönünde oy birliğiyle karar aldı. Citigroup tarafından ayrıca yapılan açıklamada bankanın 2008’de devam eden faaliyetlerinden 32.1 milyar dolar zarar ettiği belirtildi. Bankanın 4. çeyrek zararı ise 9.6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Citigroup Başkanı Richard Parsons, 15 kişilik yönetim kurulunun bağımsız yöneticilerden oluşacağını açıkladı. Banka ayrıca tercihli hisseler ve adi hisseler için temettü dağıtımını durdurduğunu da duyurdu. İmtiyazlı hisselerini adi hisseye çevirecek yatırımcılar arasında Singapur Hükümeti’nin yatırım fonu Singapore Government Investment Corp. da (SGIC) yer alıyor. ASGIC, yaptığı açıklamada atılan son adımı desteklediğini bildirdi.

Citi borsaları salladı, dolar yeniden 1.70 TL sınırını aştı

ABD Hükümeti’nin Citigroup’taki payını yüzde 36’ya yükseltmesi ve geçen yılın son çeyreğine ilişkin büyüme rakamının yüzde 6.2’ye revize edilmesi dev borsalarda sert düşüşlere neden oldu. Almanya Borsası’nda kayıplar yüzde 4’e dayanırken Paris Borsası yüzde 3.09, Londra Borsası ise yüzde 3.11 düştü. Wall Street de haftanın son işlem gününe sert düşüşle başladı. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin borsalarında ise kayıplar daha az oldu. Hafta boyunca diğer ülke borsalarındaki düşüşlere direnen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) dün yüzde 0.59 gerileyerek 24.026 puandan haftayı tamamladı.

İMKB’nin Citi haberlerine tepkisi sınırlı kalırken döviz piyasası daha hareketli bir gün geçirdi. Önceki gün 1.69 TL seviyelerinden işlem gören dolar dün 1.7120 TL’ye kadar tırmandı. Dolar günü ise 1.70 TL sınırından tamamladı. Önceki hafta yüzde 14.68 ile son 33 ayın en düşük seviyesine inen bono faizleri dün yüzde 15.47’ye çıktı.

ABD’den son 27 yılın en büyük daralması

ABD ekonomisi geçen yılın 4. çeyreğinde yüzde 6.2 daraldı. Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, geçen yılın Ekim-Aralık dönemindeki bu gerileme, 1982 yılının ilk çeyreğinden bu yana ABD’deki en keskin düşüş oldu.

Hükümet, geçen ay ekonominin yüzde 3.8 daralacağını tahmin etmişti. Ekonomistler, söz konusu çeyrekte daralmanın yüzde 5.4 olmasını bekliyorlardı. Bu arada, bakanlık geçen yılın tamamında ekonominin yüzde 1.1 büyüdüğünü, bunun da 2001’den bu yana en yavaş büyüme olduğunu bildirdi. Yurtiçi ekonomik faaliyetlerin üçte ikisinden fazlasını oluşturan tüketici harcamaları 4. çeyrekte yüzde 4.3 düşerek 1980 yılının 2. çeyreğinden bu yanaki en büyük düşüşünü kaydetti. Söz konusu çeyrekte, ihracat yıllık bazda yüzde 23.6 düşerken, bu da 1971 yılından bu yanaki en hızlı gerileme oldu.

Vatan
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2009 Cumartesi 06:26:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?