15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

PC ile PS2 dünyası çok farklı

Türkiye'de bilgisayar ve konsollar üzerinden oynanan yasal oyun pazarına bakıldığında, en çok satanlar listesinin başında PC'de yeni bir dünyanın yaratıldığı World of Warcraft, PS2'de otomobil yarışı Gran Turismo 4 var

Oyun endüstrisiyle ilgili rakamlara bakıldığında en ciddi istatistiklere, kopya oyun pazarının oldukça düşük seviyelerde olduğu ABD pazarında ulaşılıyor. Yapılan son araştırmalara göre ABD'de kişisel bilgisayar (PC) ve video oyun pazarının büyüklüğü 11 milyar doları buluyor. Diğer bölgelerle birlikte dünyadaki toplam oyun piyasasının ise 15 milyar dolara yaklaştığı tahmin ediliyor.
Türkiye'deki oyun pazarında rakamsal olarak bir belirsizlik hakim. Ayrıca Türkiye'de PS2 ve Nintendo dışında yasal oyun konsolu satışı yok. Microsoft'un Xbox'ı ile Sony PS3, üretici firmalar tarafından Türkiye'ye getirilmiyor.

Eskisinin fiyatı dip yapıyor
Electronic Arts ve Eidos'un da aralarında bulunduğu sekiz farklı büyük oyun şirketinin ürünlerini Türkiye'ye getiren Aral Elektronik'ten alınan bilgilere göre Türkiye'de orijinal oyun pazarı 1.5 milyon dolarlık bir hacme sahip. Buna karşın kopya oyun pazarı ise 10 milyon doları aşıyor. 

Mağaza raflarında 100 YTL'ye satılan bir orijinal oyuna, yasadışı olmasına rağmen sokakta 3 - 5 YTL fiyatla ulaşabilmek mümkün oluyor. Ancak şu da unutulmamalı ki kopya oyunlar hiçbir zaman orijinal versiyonların yerini tutmuyor. Kullanıcının birçok sorun ile karşılaşma ihtimali var. Ayrıca oyunun birçok gelişmiş özelliğinden de yararlanılamıyor. Örneğin kopya oyunlarda online platformda merkezi sunucuya bağlanarak başka kullanıcılarla birlikte oyun oynamak mümkün olmuyor. 

Orijinal oyun pazarına bakıldığında Türkiye'de yeni bir oyunun altı aylık ömrü olduğu belirtiliyor. Başlangıçta 100 - 130 YTL fiyatla piyasaya çıkan oyunların fiyatı zaman geçtikçe düşmeye başlıyor. Geçen yıl popüler olan bir oyun şimdilerde 3 - 5 YTL gibi fiyatlarla satılıyor. 

Oyun piyasasına bakıldığında PC ve video oyunlarının hedef kitlesinin de farklılaştığını söylemek mümkün. Yapılan araştırmalara göre PC oyunlarını oynayanların yüzde 34'ü 18 yaşından küçük, yüzde 40'ı 36 yaşından büyük, yüzde 26'sı ise 18 - 35 yaş arasında. Video oyunlarında ise durum şöyle: Yüzde 45'i, 18 yaşından küçük, yüzde 19'u, 19 yaşından büyük, yüzde 36'sı, 18 - 35 yaş arasında.
Pazarda en çok ilgi gören oyunlar ise yarış, simülasyon, strateji, aksiyon ve spor temalı oyunlar olarak sıralanıyor.

Yeni ırklar yaratın
Türkiye'de en çok ilgi gören oyunlardan World of Warcraft: Burning Crusade fantastik bir dünyanın yaradılışını oyuncuya bırakıyor. Yeni ırklar, mekanlar, savaş alanları, meslekler ve tehlikeli yaratıklar oyunda karşılaşılacak temalar. 

Oyun konsollarında en çok ilgiyi gören Gran Turismo 4'te ise 700 araba ve 50 farklı pist yer alıyor. Üstün grafik özelliklerine sahip olan oyun, kablosuz internet üzerinden 6 farklı kişiyle eş zamanlı olarak oynanabiliyor.


Türkiye'de çok satanlar
Bilgisayar (PC)
1. World Of Warcraft
2. Pro Evolution Soccer
3. FIFA 2006
4. THE SIMS 2
5. Need For Speed Carbon



PlayStation 2
1. Gran Turismo 4
2. Pro Evolution Soccer
3. Eyetoy
4. Grand Theft Auto
5. Formula



En yoğun ilgi yarış oyunlarına
Türü Yüzde
Yarış 19.0
Simülasyon 15.0
Strateji 14.6
Aksiyon 14.3
Spor 12.7
Macera 7.5
Savaş 6.8
Platform 6.1

Milliyet
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2007 Pazar 08:05:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?