22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Petkim'e 18 talip çıktı

Petkim Petrokimya Holding A.Ş’nin sermayesindeki yüzde 51 hissesinin blok olarak satış yöntemi ile özelleştirilmesine ilişkin açılan ihalede 18 firma ön yeterlilik belgesi aldı.

Ön yeterlilik belgesi alan firmalar arasında Tüpraş, Afken, Sanko Petrokimya, Akgirişim, Zorlu, Çalık, Socak-Turcas, Ineos Holding, Injaz Projects Company gibi yerli ve yabancı firmalar da bulunuyor. Tüpraş'ı alışı mahkeme kararıyla iptal edilen Tatneft de ihaleye katılacak.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, ön yeterlilik için 19 firmanın başvurduğu, 18 firmaya ön yeterlilik belgesi verildiği belirtildi. Tüpraş'ın ihaleye katılacak olması nedeniyle ilginç bir durum ortaya çıktı. Devletin zaman içinde birbirinden ayırdığı Tüpraş ve Petkim, Tüpraş ihaleyi kazanırsa, Koç Grubu'nun halen çoğunluk hissesine sahip olduğu Tüpraş'ta yeniden birleşecek.

İki yıl önce yapılan Petkim ihalesine Zorlu Grubu ile birlikte giren Sanko Petro Kimya Sanayi Ticaret A.Ş bu kez tek başına ön yeterlilik belgesi aldı. Zorlu Holding ise Petkim ihalesine bu kez tek başına katılıyor. Nihat Özdemir’in sahibi olduğu Limak da Carmel şirketi ile ortak girişim grubu olarak ihaleye katılıyor. Mersin Limanı'nı geçtiğimiz günlerde devralan Afken Altyapı Yatırımları Holding A.Ş de Petkim için ön yeterlilik belgesi alan firmalar arasında yer aldı. Tüpraş’ı alışı mahkeme tarafından iptal edilen Tatneft firması bu kez Petkim ihalesiyle şansını deneyecek.

YABANCILARIN İLGİSİ YOĞUN

Ortak girişim grubu olarak ihaleye giren yabancı firmaların dışında, 6 yabancı şirket de ön yeterlilik belgesi aldı. Bunlar, Injaz Projects Company Limited, TransCenralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu, Ineos Holdings Limited, Socar&Turcas Enerji A.Ş., Tatneft A.Ş.-Efremov-Kautschuk GMBH Ortak Girişim Grubu, Polinas Chemical Ortak Girişim Grubu bulunuyor.

SON TEKLİF VERME SÜRESİ 15 HAZİRAN

Petkim ihalesinde son teklifler 15 Haziran'da alınacak. Petkim’in satış ihalesinin haziran sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor. Komisyon tarafından ön yeterlilik kriterlerini karşıladığına karar verilen başvuru sahiplerine istekleri halinde, tanıtım dokümanında yer alan bilgiler 23 Mayıs-8 Haziran tarihlerinde elektronik ortamda sunulacak. Özelleştirme İdaresi Petkim’de son teklifleri aldıktan sonra yatırımcılarla yüz yüze görüşecek. Görüşmelerde revize teklifler alınacak. İhale gerçekleştirildikten sonra da Rekabet Kurulu’nun ve ÖYK'nın onayı alınıyor.

EMEKLİ SANDIĞI HİSSESİ

Bu arada, şirkette bulunan Emekli Sandığı’na ait olan yüzde 7’lik hisse bedeli de kuruma aktarılacak. Şu anda Petkim’in yüzde 38.68’i halka açık bulunuyor.

İdare’nin elinde yüzde 10.32 oranında hisse kalacak. Bunun da daha sonra özelleştirilmesi bekleniyor. Ancak bu hisselerin satış şekline ÖYK, karar verecek. Bu arada, alıcı firma için istihdam şartı da bulunmuyor.

Özelleştirme İdaresi’nden ön yeterlilik alan firmalar şunlar:

-Naksan Plastik Sanayi ve Ticaret A.Ş.-Torunlar Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.-Toray İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. Ortak Girişim Grubu

-Fırat Plastik, Kauçuk Sanayi ve Ticaret A.Ş.

-Tüpraş-Türkiye Petrol Rafineleri A.Ş.

-Sanko Petrokimya Sanayi ve Ticaret A.Ş.

-Akgirişim Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş.

-Zorlu Holding A.Ş.

-Polinas Chemical Ortak Girişim Grubu

-Carmel - Limak Ortak Girişim Grubu

-Kiler Alışveriş Hizmetleri Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.

-Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş.

-Socar & Turcas Enerji A.Ş.

-TransCenralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu

-Ineos Holdings Limited

-DEH Ortak Girişim Grubu

-Basell-Demirören Ortak Girişim Grubu

-Akfen Altyapı Yatırımları Holding A.Ş.

-Injaz Projects Company Limited

-Tatneft A.Ş.-Efremov-Kautschuk GMBH Ortak Girişim Grubu.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2007 Perşembe 20:43:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?