16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Petrol faturası korkutuyor

Yeni göreve gelen 60. hükümet, uluslararası piyasada petrol fiyatlarındaki ani yükselişin makro ekonomik göstergeler üzerindeki tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Dış piyasalarda tırmanışa geçerek varili 80 dolara yaklaşan ham petrol fiyatlarının bu trendi sürdürmesi durumunda mali disiplin ve enflasyonla mücadelenin zorlaşacağı, akaryakıt fiyatlarını artıracak olan pahalı petrolün, Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı olan dış ticaret ve cari işlemler açıklarını daha da büyüteceği belirtiliyor. Ham petrolde görülen artışın nedeni olarak ABD’de ham petrol ve petrol türevi yakıt stoklarının hızla azalması, Opec’in de günlük üretimi yarım milyon varil kısacağı şeklindeki haberler gösteriliyor. Piyasa uzmanları, ham petrol fiyatlarının uzun süre 70-80 dolar bantında seyredeceği görüşünde birleşiyorlar.


ENFLASYONU AZDIRIR
Enflasyon üzerinde Ramazan ayı, okulların açılması ve kuraklık nedeniyle bir baskı olduğuna işaret eden uzmanlar, petroldeki pahalanmaya bağlı olarak akaryakıt fiyatlarında yaşanacak artışların, eylül ayı başta olmak üzere sonbahar aylarındaki enflasyonunu daha da yükselteceğini belirtiyor. Bu nedenle bu ay hem TÜFE’de hem de ÜFE’de artışların önceki aylara göre oldukça yüksek çıkabileceği belirtiliyor.


ENERJİDE SIKINTI
Ham petrolde yaşanan ani artış, bununla paralel seyir izleyen doğalgaz fiyatları yönünden de Türkiye’yi olumsuz etkileyecek. Türkiye’nin yıllık 12 milyar dolara ulaşan doğalgaz ithalat faturası daha da büyüyecek. Ayrıca, Türkiye’nin elektrik enerjisi üretiminde yüzde 44 oranında doğalgaza bağımlı hale gelmesi nedeniyle, beş yıldır zam yapılmayan elektrikte zam baskısı daha da artacak. Hükümetin, maliyetlerdeki artışa rağmen, elektriğe beş yıldır zam yapmaması, enerji KİT’lerinin zararını büyüterek, yüksek kamu açıklarına ve kamunun borçlanma ihtiyacının artmasına yol açıyor. Konutlarda kullanımın yaygınlaşması nedeniyle doğal gazdaki zamlanma tüketicileri de yakından ilgilendiriyor. Sanayide önemli boyutlara ulaşan doğal gaza bağımlılık nedeniyle de üretim maliyetleri artacak. Öte yandan, uzmanlar, doların değer kaybetmesinin, uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatında yaşanan artışla birlikte gündeme gelebilecek doğalgaz, elektrik ve diğer temel mallardaki fiyat artışlarını engelleyebileceğini dile getiriyor.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2007 Cuma 19:35:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?