28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Petrol Ofisi haberlerden rahatsız

Sabah gazetesinin Cumartesi günü yayınladığı haberle Petrol Ofisi yeniden Türkiye gündemine oturdu. Firma yönetimi yapılan haberlerin başka bir amaç taşıdığını ileri sürdü. 

Petrol Ofisi AŞ, ''vergi kaçağı'' iddialarına ilişkin bir gazetede yer alan haberler konusunda, ''üç gündür sürdürülen kasıtlı yayının tek amacı vardır. Halen sonuçlanmamış olan incelemeyi aleyhimize etkilemek'' açıklaması yaptı.

POAŞ'tan, iddialara ilişkin yapılan yazılı açıklamada, ''İş-Doğan 'Peçeleme' amaçlı bir çatı şirketidir'' iddialarına karşılık, İş-Doğan Petrol Yatırımları AŞ'nin, Doğan Holding ve İş Bankası tarafından kurulmuş, birleşmeden önceki 2,5 yılda somut ticari faaliyette bulunan gerçek bir şirket olduğu belirtildi.

''İş-Doğan sırf vergi peçelemesi düşünülerek önceden tasarlanarak kurulmuştur'' iddiasının, konuyu iyi bilenler için gülünecek bir iddia olduğu savunulan açıklamada, Petrol Ofisinin satın alındığı dönemde, Özelleştirme İdaresinin elinde altın hisse olduğu, dolayısıyla o dönemde birleşmeyi düşünmenin mümkün olmadığı, daha sonra Özelleştirme İdaresinin elindeki hisseleri satması sayesinde altın hisse şartının kalktığı ve birleşmenin mümkün olabildiği kaydedildi.

Açıklamada, ''Netice olarak böyle var olmayan bir imkanı düşünerek şirket kurmak iddiası tamamen hayalidir'' ifadesine yer verildi. İki şirketin de aynı sektörde faaliyet gösterdiği, İş-Doğan Petrol Yatırımları AŞ'nin başından itibaren petrol sektöründe faaliyette bulunmak için kurulduğu, o güne kadar Petrol Ofisi tarafından tam anlamıyla yapılmamış konularda çalışma kararı aldığı, buna paralel olarak yapılanmış ve sektörde konusunda birikimli kişileri kadrosuna kattığı aktarılan açıklamada, şirketin, Petrol Ofisi ile birleşmeden önce 2,5 yıl boyunca petrol alanında bulunduğu somut faaliyetlere değinildi.

Açıklamada, bu faaliyetler şöyle sıralandı: ''LPG alanında tüm Türkiye'de faaliyet gösteren firmalarla görüşmeler yapılmış, bunların tek çatı altında toplanması sağlanmış ve bunun sonucunda Petrogaz markası oluşturulmuş, gaz satışına başlamıştır.

Ayrıca Rize'de doğrudan LPG ithal etmek amacı ile depolama tesisi kurulması için çalışmalara başlanmış, arazi satın alınmış, ÇED Raporları alınmış ve Belediyeye ruhsat için başvurulmuştur. Daha önce Petrol Ofisi tarafından hiç yapılmamış petrol ithalatı işine girilmiştir. Bu amaçla Londra'da büro açılmış ve konusunda uzman elemanlar istihdam edilmiştir, petrol ithalatına başlamıştır. Londra'daki bu faaliyetler sonunda 2001 yılında 54 milyon dolarlık, 2002 yılında ise 379 milyon dolarlık petrol ithalatı yapılmıştır.

Doğal Gaz ve sıkıştırılmış doğal gaz piyasasına girilmesi benimsenmiş ve bu amaçla konusundaki en büyük şirketlerden biri olan National Iranian Gas Export Company (NIGEC) ile görüşmeler yapılmış ve konu ortak şirket kurulması aşamasına kadar getirilmiştir. Irak'tan fuel-oil ithalatı için Irak Devlet petrol şirketi SOMO ile muhtelif görüşmeler sonucu anlaşmaları yapılarak bu ithalat gerçekleştirilmiştir.''

-DİĞER İDDİALAR

Bu işlemin finans mühendisliği eseri olduğu'' iddiasına karşılık da, Kurumlar Vergisi Kanununun şirket birleşmeleri ile ilgili hükmünün; devir alınan kurumların devir tarihi itibariyle zarar dışındaki aktif toplamını geçmeyen zararlarını mahsup etme imkanı tanıdığı belirtilen yazıda, ''Maliye Bakanlığından alınan mukteza hiç bir işe yaramaz'' iddiasına ilişkin olarak, Maliye Bakanlığının bu konuda verdiği muktezanın arkasında durduğunu göstermek amacıyla bir kanun değişikliğiyle bunu açık ve net hale getirdiği ifade edildi.

Açıklamada, sonuçta Türk ekonomik hayatında buna benzer çok sayıda birleşme gerçekleştirildiği ifade edilerek, ''Söz konusu gazetenin üç gündür sürdürdüğü kasıtlı yayının tek amacı vardır. Halen sonuçlanmamış olan incelemeyi aleyhimize etkilemek. Biz Türkiye Cumhuriyet Maliye Bakanlığı mensuplarının bu kasıtlı yayından etkilenmeyeceğine güvenmek istiyoruz'' denildi.
AA
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2006 Pazartesi 20:47:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?