22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

'Petrol Yasası umutlara darbe vurdu'

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, TBMM'de kabul edilen yeni Petrol Yasasının Türkiye'nin petrol umutlarına ağır bir darbe vurduğunu ileri sürdü. 

Aygün yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de petrol olmadığı şeklinde iddialar bulunduğunu belirterek, ''Olmayan şeyin yasası olur mu? Türkiye'de petrol olmadığını söylemek için önce arama yapmak lazım. Türkiye'de yeterince arama yapılmadı. Bu yasa ile Türkiye'nin petrol arama çalışmalarına da ağır bir darbe vurulmuştur'' dedi. ABD'de yılda 17 bin, Romanya'da 6 bin kuyu açılırken, Türkiye'de 40, tarih boyunca da ancak 3 bin 326 petrol ve doğal gaz kuyusu açıldığını vurgulayan ATO Başkanı, ABD'nin sadece Teksas eyaletinde 1 yılda 3 bin sondaj yapıldığına, işaret etti. 

Aygün, yeni yasanın ruhsatın alınmasından sonra üç yıl içinde arama sondajına başlama zorunluluğunu kaldırmasının da sondaj çalışmalarını azaltacağını savundu. Türkiye'nin petrolde dışa bağımlılığının faturasının ağır olduğuna işaret eden Aygün, sadece 2006 yılında ham petrol ve petrol ürünlerine 16 milyar dolar ödendiğini hatırlattı.

''TPAO'NUN RUHUNA EL FATİHA'' 

Petrol üretiminin tamamına yakınının kalkınmada öncelikli illerde yapılması durumunda, devlet hissesinin yarısının söz konusu illerdeki il özel idaresine verilecek olmasını da eleştiren Aygün, ''Bu ayrımcılıktır. Ankara'da toplanan vergi sadece Ankara'da mı harcanıyor? O illerde harcanmıyor mu?'' diye sordu. Aygün, DTP'li Diyarbakır Belediye Başkanının ''Bölgenin petrol geliri bölgeye bırakılsın'' açıklamasının dikkate alındığında, Petrol Yasası ile getirilen bu düzenlemenin kafa karıştırdığını da belirtti. 

Yeni Yasa ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) devlet adına petrol arama ve üretim faaliyetinde bulunma hakkının kaldırıldığını, diğer şirketlerden daha fazla arama ruhsatı alabilme imkanının da elinden alındığını kaydeden Aygün, ''TPAO işlevsiz bir kuruluş haline getirilmiştir ve özelleştirilmesinin önü açılmıştır. TPAO'nun ruhuna el fatiha'' açıklamasında bulundu. TPAO'nun Azerbaycan'ın Hazar petrollerinde hisse sahibi olduğunu, Türkiye'nin hissesine düşen bölümün satışından elde edilen 1 milyar 650 milyon doların da TPAO'nun kasasına girdiğini belirten Aygün, şöyle devam etti: 

''Sadece 2006 yılında Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattından elde edilen petrol geliri 600 milyon dolardır. TPAO özelleştirilirse büyük olasılıkla yabancı bir şirket satın alacaktır. Bu durumda bu şirket, Türkiye'nin yurt dışı ruhsatlarındaki ortaklık hisselerini ve Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattındaki hisselerini de satın almış olacaktır. Hazar petrolleri ile ilgili ortaklık anlaşmalarının 30 yıllık olduğu göz önünde bulundurulursa TPAO'nun 30 yıllık geliri de satılmış olacaktır. En önemlisi Türkiye Cumhuriyeti Hazar bölgesinden çıkarılmış olacaktır.''

''MİLLİ MENFAAT BÖLÜMÜ ÇIKARILDI''
Petrol Yasasındaki ''Milli Menfaatin Korunması'' başlıklı bölümün de yeni yasada yer almadığını ifade eden Aygün, bu şekilde milli menfaatlerin yerini, yabancıların menfaatlerinin aldığını iddia etti. Petrol konusunda Irak'ta silah zoruyla yapılanın Türkiye'de yasa ile yapıldığını belirten Aygün, ''Irak'ta petrol sektörünün serbestleştirilmesi ve petrolü bölüşme çalışmalarının devam ettiği bir sırada Türkiye'de yabancılara önemli imtiyazlar sağlayan Petrol Yasasının çıkarılması manidardır'' açıklamasında bulundu.

''YABANCIYA SINIRSIZ HAK''
Yeni yasa ile ülke içinde üretilen ham petrol ve doğal gaz ile bunlardan elde edilen petrol ürünlerinin kara sahalarında yüzde 65'inin, deniz sahalarında ise yüzde 55'inin memleket ihtiyacına ayrılması zorunluluğunun kaldırıldığını kaydeden Aygün, bu şekilde yabancı şirketlere, ürettikleri ham petrol üzerinde sınırsız tasarrufta bulunma hakkı verildiğini de bildirdi. 

Arama ruhsatlarından hektar başına alınan devlet hakkı gelirinin de tamamen kaldırıldığını kaydeden Aygün, üretilen ham petrolden alınan yüzde 12,5'lik devlet hissesi oranının ise kademeli olarak yüzde 2'ye kadar indirildiğine dikkat çekti ve bunun devlet gelirini yüzde 70 oranında azaltacağını belirtti. 

ATO Başkanı, yeni yasa ile yabancı şirketlere Türkiye'nin her yerinde sınırsız bir biçimde faaliyette bulunma hakkı tanındığını ve bu şekilde uluslararası petrol şirketlerinin istediği doğrultuda bir düzenlemeye gidildiğini savundu.
AA
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2007 Cumartesi 12:33:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?