19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Pirinç fiyatları artacak

Uluslararası Pirinç Araştırmaları Enstitüsü, üç milyar kişinin temel gıda maddesi olan pirince talep arzın üzerinde olduğu için fiyatların artmaya devam edeceğini açıkladı.

Merkezi Filipinler'de bulunan kuruluş, üretimi artırmanın yeni yollarını bulmak için araştırma yapılması gerektiğini belirtti.

Dünya piyasalarındaki pirinç fiyatları son bir yılda yüzde 70 arttı. Bu artış özellikle son haftalarda hızlandı.

Bazı pirinç üreticisi ülkeler, iç talebi karşılayabilmek için ihracatı kısıtlamaya başladı.

Uluslararası Pirinç Araştırmaları Enstitüsü'nden tarım ekonomisi uzmanı Suşil Pandey "Son yıllarda pirinç stoklarının azalması, gelecekte de arz-talep dengesizliği yaşanacağının açık işareti. Ürettiğimizden fazlasını tüketiyoruz. Bu sorunu çözmek için üretimi artırmaya yönelik araştırmalar yapılmalı" dedi.

Enstitüye göre pirinç fiyatlarındaki artışta birkaç unsur rol oynuyor.

Kuruluş, bunlardan birinin kentleşme ve sanayileşmeyle birlikte tarım topraklarının ve sulamada kullanılan su kaynaklarının azalması olduğunu belirtiyor.

Özellikle Hindistan ve Çin'de refah düzeyinin yükselmesiyle büyüyen orta sınıfların et ve süt ürünlerine daha çok yönelmesi de, pirinç üretimini azaltan bir başka unsur olarak gösteriliyor.

Üretimin azalmasında ayrıca Endonezya ve Bangladeş'teki sel felaketleriyle, Vietnam ve Çin'deki soğuk hava dalgalarının etkili olduğu kaydediliyor.

Hindistan, Çin, Vietnam ve Mısır gibi büyük pirinç üreticisi ülkelerde ihraç kısıtlamaları getirilmişti.

Pirinç dünya çapında üç milyar kişinin temel gıda maddesi.

Son dönemde soya fasulyesi, mısır ve buğday fiyatları da rekor düzeylerde yükseldi.

BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2008 Cuma 14:55:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?