15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Piyasada çeyrek ve yarım altın kalmadı

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, kuyumcularda küçük ve yarım altın sıkıntısı yaşandığını bildirdi.

Çavuşculu, yaz aylarının gelmesiyle artan sünnet ve düğünler nedeniyle, geleneksel hediye haline gelen çeyrek ve yarım altına olan talebin büyük ölçüde arttığını söyledi. Ankara, İstanbul başta olmak üzere Türkiye'de kuyumcularda çeyrek ve yarım altın sıkıntısı yaşandığına işaret eden Çavuşculu, şöyle konuştu:

''Yaz mevsimi gelmesiyle birlikte düğünler arttı. Düğünlerde ise en fazla takılan hediye çeyrek ve yarım altın. Ancak, yaklaşık 1 aydır kuyumcularımızda çeyrek ve yarım altın sıkıntısı yaşıyorlar. Çeyrek altın ve yarım altın talebine yetişemiyoruz. Sarraflara gelen müşteriler, elleri boş dönmek zorunda kalıyor. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğüne bir yazı yazarak çeyrek ve yarım altın istedik, fakat Darphane bir aydır yeterince üretim yapmıyor.'' Çavuşculu, söz konusu sıkıntının sürmesi halinde karaborsacılar ve fırsatçılar tarafından sahte altın basılacak diye endişe duyduklarını belirterek, ''Sorunun çözümlenmesi için Darphanenin çeyrek ve yarım altın basması gerekiyor. Aksi taktirde piyasaya sahte altın girecek ve halkımız zarar görecek'' diye konuştu.

Çavuşculu, halen piyasada çeyrek altının 49-50 YTL, yarım altının da 98-100 YTL civarında alıcı bulduğunu sözlerine ekledi.

"DÜĞÜN YAPAN ARKADAŞLARIMDAN TOPLUYORUM"

Kayseri Sarraf ve Kuyumcular Odası Başkanı Ahmet Demircioğlu da yaklaşık bir aydan beri devam eden hediyelik çeyrek altın sıkıntısının bir süre daha devam edeceğini tahmin ettiğini söyledi. Satmak için darphaneden altın temin etmekte güçlük yaşandığını belirten Demircioğlu, şikayetlerini belirten bir dilekçeyi Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğüne gönderdiklerini de belirtti. Demircioğlu, şöyle devam etti:

"Son bir aydan beri satmak için hediyelik çeyrek altın bulamıyoruz. Bu sıkıntı her yıl bu aylarda 1 hafta 15 gün yaşanırdı. Ancak sıkıntı bu yıl, 1 ay kadar sürdü. Böyle giderse 10-15 gün daha devam edecek gibi. Türkiye genelindeki bazı dernekler de isteklerini darphaneye yazılı olarak bildirmişler. Sıkıntılarımızın çözümü için dernek olarak Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğüne dilekçe gönderdik. İstanbul’dan küçük altın getiremiyoruz, müşteriye ’yok’ dememek için düğün yapan arkadaşlarımızdan küçük altınlarını rica ediyorum."



AA
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2007 Çarşamba 13:40:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?