18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Piyasada müzakere bayramı

Piyasada müzakere bayramı

Avrupa Birliği’yle (AB) müzakerelerin başlaması, başta İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) olmak üzere, tüm para piyasalarında coşku yarattı.

TÜRKİYE’nin 42 yıllık Avrupa Birliği (AB) rüyası için müzakerelerin 3 Ekim itibariyle başlamasını piyasalar rekorlarla kutladı. Piyasalarda varolan yabancı fonların yanısıra, yeni grupların da İMKB ve bono piyasasında alımlarını artırması borsayı yeni zirveye taşırken, bono faizlerini de uzun süredir kırılamayan yüzde 15’lik direnç seviyesinin altına indirdi. AB dopingi ile İMKB 100 endeksi, yüzde 3.86 primle, 35 bin 624 puanlık yeni tarihi zirvesine ulaştı. Sadece borsa değil uluslararası piyasalarda işlem gören Türk Euro bondları da dün rekor düzeyde arttı.

2.1 MİLYAR DOLARLIK İŞLEM HACMİ:

Önceki gün Türkiye’nin müzakerelere resmen başlamasının ardından dün bu olumlu havanın ilk etkisi borsada görüldü. Borsa, dün açılışta yeni zirvesi olan 35 bin 500 puandan güne başladı. Gün içinde kár satışları gelse de endeks 35 bin puan seviyesinin altına hiç inmedi. Gün içinde artan alımlarla 35 bin 810 puana kadar çıkan endeks, günü 35 bin 624 puandan yüzde 3.86 primle tamamladı. Borsanın çıkışı işlem hacmi ile de desteklendi. 2.1 milyar dolar (2.8 milyar YTL) olarak gerçekleşen işlem hacmi de bu yılın en yüksek rakamı oldu.

ORTA VADELİ HEDEF 40.000:

Analistler, gün boyunca 36 bin seviyesinin beklendiğini belirterek, ‘Gün içinde kár satışları gözledik. Ancak bunlar tamamen hisse değişimi için yapılan satışlardı. Yatırımcılar hisse seçimi yapmak için seans içinde yaptıkları satışlarla bir süre dinlenip sonra yeniden alım yaptılar. Önümüzdeki günlerde endeksin 36 bin seviyesinin üzerine çıkmasını bekliyoruz’ dedi. Orta vadede endeksin 40 bin hedef seviyesine doğru hareket edeceğini belyirten analistler, yatırımcıların borsada portföylerini artırabileceğini savundu.

Fazla düşmesin diye Merkez Bankası 2 milyar dolar aldı

MÜZAKEREYE başlanmasının ardından dün döviz piyasasında yoğun satışlar gözlendi. Ağırlıklı olarak yabancı satışlarının etkisiyle dolar kuru dün sabah saatlerinde birara 1.3200 YTL seviyesine kadar geriledi. Dolardaki bu hızlı düşüş üzerine Merkez Bankası piyasaya alım yönünde müdahale etti. Merkez Bankası, dün öğle saatlerinde bankalardan, 1.3335 YTL’den ABD Doları almaya başladı. Merkez’in bu müdahalesi ile dolar kuru, kademeli olarak, 1.3530 YTL’ye kadar yükseldi. Merkezin gün sonuna doğru da tekrar piyasaya girerek alımlarını devam ettirdiği öğrenildi. Merkez Bankası’nın piyasadan toplam yaklaşık 2 milyar doların üzerinde alım yaptığı belirtiliyor. Merkez’in bu müdahalesine rağmen gün boyunca dolar, 1.35 YTL seviyesinde tutunmaya çalıştı. Merkez Bankası, AB’ye tam üyelik için müzakere sürecinin başlamasının etkisiyle, oluşan ve oluşması beklenen aşırı oynaklığı engellemek üzere, döviz piyasasına doğrudan alım yönünde müdahale edildiği belirtildi. AB rüzgarı faiz üzerinde de esti. Bono faizleri yüzde 15’in altınada gerileyerek, yüzde 14.56 seviyesine indi. Faizlerdeki bu düşünün ardından piyasada Merkez’den faizlerde indirim beklentisi arttı.

Eurobondlar zirve yaptı yeni hedef 180 dolar

AB’yle müzakerelere başlanması, Türkiye’nin ülke riskini daha da azalttı. Bunun en büyük göstergesi Türkiye’nin 2030 vadeli en aktif Eurobond’larına yoğun talep gelmesi oldu. Önceki gün Avusturya’nın itirazlarıyla 145.5 dolara gerileyen 2030 vadeli Eurobondlar dün 150 dolar değerinin de üzerine çıktı. Piyasa uzmanları, 17 Aralık’ta alınan kararla Eurobond’larda aynı trendin yaşandığını hatırlatarak, ‘O dönemde de 105 dolar civarında olan Eurobondlar, 140 dolarlara kadar yükselmişti. AB’nin son kararı ile Müzakerelerin baylamasıyla birlikte ülkenin riski azaldı ve Eurobond’ların 180 dolara kadar bir çıkış yaşaması beklenebilir’ dedi. Uzmanlar, Polonya, Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerle müzakerelerin başladığı dönemlerde de söz konusu ülke tahvillerine yoğun talep geldiğine dikkat çekerek, AB’ye üye olacak ülke tahvillerine yatırım yapan fonların, şimdi Türk Eurobond’larında yatırımlarının artabileceğine dikkat çekiyorlar.

Fitch’ten not artırım sinyali

ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) katılım sürecinin siyasi istikrarı destekleyerek, politika disiplininin artmasını teşvik etmesi ve piyasadaki güveni artırması nedeniyle kredi notu beklentilerini destekler nitelikte olduğunu bildirdi. Fitch’e göre, Türkiye’nin uzun vadeli döviz ve yerel para birimi cinsi kredi notları ‘BB-’ (BB eksi) düzeyinde bulunuyor. Her iki notun da görünümü durağan. Fitch Türkiye analisti Nick Eisinger, ‘Süregelen IMF programıyla birlikte katılım müzakerelerinin de başlaması, özelleştirme ve mali disiplini de içeren ekonomik reformların devamı için güçlü bir çerçeve sağlamaktadır’ dedi. Fitch, kısa vadede, müzakerelerin açılmasının büyük cari işlemler açığı için yeterli finansman sağlayarak ve faizleri destekleyerek, piyasadaki güveni de desteklemesi gerektiğini ifade etti.

Moody’s: Müzakere notunuzu etkilemez

ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin AB ile müzakerelere başlamasının ülkenin notuna şu anda doğrudan etkisinin olmadığını, Türkiye’nin dış borç rasyolarının zayıf ve ‘büyük borçlanma ihtiyacının kaygı verici’ olduğunu söyledi. Türkiye’nin uzun vadeli döviz cinsi kredi notunu B1’de tutan Moody’s’in bu notu, Fitch ve Standard & Poor’s’a göre bir kademe daha düşük düzeyde. Moody’s New York’tan ülke riskleri bölümü yöneticisi Vincent Truglia, ‘Müzakereler notu doğrudan etkilemez’ dedi ve ‘Türkiye’nin AB’ye girme arzusu ve giriş süreci ülkenin temel yapısal reformlarının yapılmasına yardımcı olmuştur. Müzakerelerin başlayacak olması bunların bu genel yolda ilerleyeceğini gösteriyor, fakat notlar hiçbir şekilde sonuca bağlı değildir’ diye ekledi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2005 Çarşamba 07:01:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?