22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Piyasalar vuruldu...

Yurtdışında ABD mortgage piyasasıyla ilgili kaygıların yeniden belirmesi ve kredi piyasasına ilişkin tedirginliğin artmasıyla kâr satışların geldiği global piyasaları izleyen Türk varlıklarına da sert değer kayıpları oldu.


Piyasalarda son dönemde görülen olumlu seyir bugün yerini sert bir satış dalgasına bıraktı.


İMKB Ulusal 100 Endeksi son ayların en büyük günlük düşüşlerinden birini gerçekleştirirken, yüzde 4.2 değer kaybetti.

Borsa günü 52 bin 512 puandan tamamladı, dolar ise yüzde 3.6 artarak 1.2850 YTL'ye çıktı.

Lira düne göre yüzde 3 değer kaybederken, bono faizleri düne göre yaklaşık 30 baz puan yükseldi.


Bono tarafında ise bankalararası piyasada bugün yüzde 17.33'ten kapanan 6 Mayıs 2009 vadeli gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi, yarın valörlü işlemlerde yüzde 17.49'a yükseldi. Dünkü spot kapanışta faiz yüzde 17.26'dan kapandıktan sonra valörlüde yüzde 17.18'e gerilemişti.

Fortis Döviz Direktörü Ahmet Turan, "Yurtdışında riskten kaçınma hareketi tetiklendi. Yenin değer kazanması carry trade işlemlerini olumsuz etkiledi. Genel seçimlerin ardından bizim piyasa çok hızlı yükseldi. Bu nedenle de bugün en çok gerileyen piyasalar arasında yer alıyor. Cumhurbaşkanlığı seçim süreciyle ilgili gelişmeler de az da olsa olumsuz etki yaratıyor" dedi.

Kısa vadede kurda 1.30 seviyesinin görülebileceğini belirten Turan, bu seviyenin üzerine çıkılmasının şu an için zor göründüğünü ve kurun bir süre daha 1.25-30 aralığında kalmasını beklediğini söyledi.

Merkez Bankası gösterge dolar kurunu 1.2608/1.2669 YTL, euro kuru 1.7296/1.7379 YTL, pariteyi de 1.3718 olarak açıkladı. Buna göre, lira, dolar ve euro karşısında sırasıyla yüzde 1.53 ve yüzde 1.28 değer kaybetti.

Yurtdışı piyasalarda ABD konut sektörüne ilişkin kaygıların artmasının yanısıra petrol fiyatlarındaki yükseliş ve şirketlerin borçlanma koşullarının bozulabileceği yönündeki sinyaller, sert satışlara neden oldu.

Dünya genelinde riskten kaçınma hareketi başlayınca, yen, euro karşısında bir ayın, dolar karşısında ise 2.5 ayın en yüksek seviyesini gördü. Güney Afrika randı dolar karşısında yüzde 2 değer kaybederken, Brezilya reali de açılışta yüzde 1 geriledi. Avrupa borsaları da son üç ayın en düşük seviyelerinden kapandı.

ABD'de düşük gelir grubuna yüksek faizle verilen subprime mortgage kredileriyle ilgili kaygıların yeniden arttığı bir dönemde yarısı Hollandalı ABN Amro'ya ait olan Sydney'de kurulu Absolute Capital'in iki hedge fonunu CDO enstrümanlarına yaptığı yüklü yatırımlar nedeniyle geçici bir süreliğine kapattığını açıkladı. Bu, subprime mortgage piyasasındaki kaygılardan etkilenen ikinci Avustralyalı hedge fon oldu.

KÖŞK SÜRECİ İZLENİYOR

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, dün yeniden aday olabileceğinin sinyallerini verirken, genel seçimlerden yüzde 14.3 oyla 71 milletvekili kazanarak kilit konuma gelen MHP, oylamada Genel Kurul'daki yerlerini alacaklarını açıkladı.

Bir bankanın bono yetkilisi, "Piyasalar Gül'ün adaylığıyla ilgili süreci izlemeye devam ediyor. MHP, (oylama sırasında) Genel Kurul'a gireceğini açıkladı. Dolayısıyla aday olması halinde Gül'ün seçileceği çok açık. Her ne kadar koşullar artık farklı olsa da Nisan sonunda yaşanan gerilim biraz tedirginlik yaratıyor" dedi.


sabah/REUTERS
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2007 Perşembe 17:29:26
Güncelleme :26 Temmuz 2007 Perşembe 19:08:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?