29
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Piyasalara darbe üstüne darbe

Bankalar yere serildi borsa 36.000’i de kırdı
Petrol fiyatlarının 141 dolarla yeni rekorlar kırması ve kredi piyasasına yönelik endişeler nedeniyle hem dış hem iç piyasalar büyük darbe yedi.

ABD’de özellikle banka hisselerinde son dönemde artan satışlar ve iç piyasada AKP kapatma davasının getirdiği tedirginlik nedeniyle İMKB günü yüzde 2.05 kayıpla 35 bin 829 puandan kapattı. Goldman Sachs’ın Citigroup, Merrill Lynch ve JP Morgan için portföy önerilerini aşağıya çekmesi mali sektör hisselerinde sert satışlara yol açtı. Goldman Sachs, General Motors için de önerisini ‘sat’a düşürürken hisseleri yüzde 11 geriledi. Borsadaki son durumu yorumlayan Acar Menkul Değerler Araştırma Müdürü Zeynel Abidin Balcı, dış piyasalara kıyasla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda satış baskısının daha fazla olduğunu vurgularken, yabancı takasında çok fazla gerileme olmadığını dile getirdi. Balcı, satış baskısının özellikle bankacılık hisselerine gelmesinin endeksteki tahribatı artırdığını vurgularken, hafta başında sert düşüşten kaynaklanan tepki alımlarının gelebileceğini ifade etti.

FAİZ VE DOLAR TIRMANDI

Hazine açısından zorlu geçecek yaz dönemi öncesinde tahvil-bonoda satış baskısı dün de sürdü. 13 Ocak 2010 vadeli tahvilin bileşik faizi 0,25 puan artarak yüzde 22,33’e yükseldi. Bankalararası piyasada önceki gün 1.21 YTL’ye kadar gerileyen dolar dün yeniden 1.23 YTL seviyesine tırmandı.

Petrol fren tutmuyor 141 dolar da geçildi
Yılbaşından bu yana yüzde 40’dan fazla artan petrol fiyatları dün 141 doların üzerine çıktı. ABD ham petrolünün varil fiyatı 141,71 dolara yükselerek rekor kırdıktan sonra 140,86 dolardan işlem görmeye başladı.

Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 141,98 dolara ulaştıktan sonra 140,97 dolardan satılmaya başlandı. Petrol fiyatlarının yükselişinde, Libya’nın ABD’nin üretici ülkelere karşı potansiyel eylemlerine yanıt olarak, üretimini azaltmak için olası seçenekler üzerinde çalıştığı haberleri ve OPEC Dönem Başkanı Şekip Halil’in petrol fiyatlarının bu yaz 170 dolara kadar çıkabileceği açıklaması da etkili oldu.

...
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2008 Cumartesi 06:35:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?