19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Piyasalarda sarsıntı sürüyor

ABD'den dün de iyi haberler gelmedi. Piyasalar tedirginliği aşamadı. Türkiye'de de borsanın kan kaybı sürüyor. Çok yüksek oranlı olmasa da dolar çıkışta. Piyasalardaki karamsarlığı artıran başlıca beş veri şöyle:

1 - ABD Merkez Bankası Başkanı Bernanke, ekonomik görünümün kötüleştiğini teyid etti.

2 - Bernanke'nin konuşmasından önce Beyaz Saray'da temasta bulunması, ardından ABD Başkanı Bush'un Ortadoğu ziyareti dönüşü bütün partilere destek çağrısı yapması durumun vehameti hakkındaki endişeleri artırdı.

3 - ABD inşaat verileri kötü geldi.
4 - İnşaat verileri ABD ekonomisindeki durgunluk beklentilerini güçlendirdi.
5- Diğer büyük yatırım bankalarından sonra Merill Lynch 14.1 milyar dolar zarar açıkladı.


ABD ekonomisinin durgunluk kaygılarının yarattığı olumsuz hava dün de sürdü. Borsada satışa geçen yabancıların dolar aldığı görüldü. Borsa yüzde 0.39 oranında değer kaybederken, dolar 1.90 YTL'ye dayandı. Yurtdışı piyasalardan gelen verilere odaklanan borsada, Merrill Lynch'in mortgage kredileri nedeniyle 2007 yılının son çeyreğinde için 14.1 milyar dolar zarar açıklaması, konut inşaatı verilerinin beklentilerin altında gelmesi satışları artırdı.
ABD'de konut inşaatları aralık ayında yüzde 14.2 oranında geriledi. 2007'de ise yüzde 24.8 oranında gerileyerek son 27 yılın en hızlı düşüşünü kaydetti.
Ekonomilerin lokomotif sektörleri arasında sayılan inşaat sektöründeki bu gerilemenin, ABD'de uzun süredir korkulan yeni bir ekonomik durgunluk dönemini başlatabileceği belirtiliyor.
ABD'de Citigroup, JPMorgan, Bank of New York ve Merrill Lynch gibi büyük finansal kuruluşların zararlarının büyüklüğü de durgunluğu doğruluyor. Uzmanlar, konut piyasasının düşüklüğü, yüksek petrol fiyatları ve değer kaybeden borsaların ABD'de büyümeyi sınırladığına dikkat çekti.


ABD'de sert düşüş
Öte yandan Asya borsalarında toparlanma görüldü. Tokyo Borsası yüzde 2.07, Hong Kong Borsası yüzde 2.32 yükseldi. Asya'daki yükseliş İMKB'yi sabah olumlu etkiledi. Açılışta tepki alımlarıyla yüzde 1 değer kazanan endeks, daha sonra gelen satışlarla geriledi, günü yüzde 0.39 kayıpla 48 bin 902 seviyesinden kapattı.
New York Borsası'nda ise Dow Jones endeksi yüzde 2.46 ve Nasdaq endeksi de yüzde 1.99 düşüşle kapandı.


Dolar 1.1875'i gördü
Gelişmekte olan piyasalardaki düzeltmenin etkisiyle dolar YTL'ye karşı yaklaşık yüzde 1 değerlendi. Bankalararası piyasada 1.1825 YTL'den kapanan dolar, gün içi 1.1875'i gördü. Serbest piyasada ise 1.1790'a çıktı. Uzmanlar, piyasada tedirginlik sürerse doların 1.20 YTL olacağına dikkat çekti.


Bernanke, Beyaz Saray'a çıktı, Bush pakete destek istedi

Dünkü konuşmasından önce Beyaz Saray'da görüşmelerde bulunan FED Başkanı Ben Bernanke, temaslarında ekonomik canlanma paketinden yana olduğunu açıkça ifade etti. Bu görüşmenin ardından, önceki gün Ortadoğu gezisinden Washington'a dönen ABD Başkanı George Bush, parlamentonun her iki kanadının liderleriyle tele-konferans yoluyla bir görüşme yaptı. Bush, iki liderden de, uygulamaya konulması planlanan 'kısa dönemli canlandırma paketi'ne destek istedi. Bernanke'nin açıklamalarıyla eş zamanlı olarak Bush'un sözcüsü Tony Fratto, "Başkan, ekonomide kısa dönemli canlanmayı destekliyor" dedi.


'FED tetikte olmalı'
Bernanke, ABD ekonomisindeki durgunluk işaretlerinin artması üzerine para politikasının daha da gevşetilmesi gerektiğini açıkladı. Bilindiği gibi enflasyonist beklentilerin azalmamasına karşın ABD merkez bankası, ekonomiyi hareketlendirmek için faiz indirimlerini sürdürüyordu. Bernankenin açıklaması da faiz indiriminin devam edeceğinin
işareti olarak yorumlandı. Bernanke şöyle dedi: "FED, olağanüstü tetikte, esnek, kararlı ve zamanında adım atmaya hazırlıklı olmalı. Ekonomik görünüm kötüleşiyor ve büyüme üzerinde riskler daha fazla dile getiriliyor. Subprime kaynaklı kayıplar 100 milyar doları bulabilir. Kamuoyunun FED'in enflasyonla mücadele duruşuna güveninin sürmesi halinde, 2008-2009'da çekirdek enflasyon düşecek."

Milliyet
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2008 Cuma 14:17:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?