20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Piyasalarda şok!

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) haftanın son işlem gününe kayıpla başlarken, döviz tarafındaki yükseliş devam ediyor.

İMKB bileşik endeksi, açılışın ardından dün ikinci seans kapanışına göre yüzde 1,91'lik kayıpla 38 bin 802,33 puan seviyesine geriledi.

Dün 1,2260 YTL'den kapanan dolar güne 1,2380 YTL'den başlarken, avro da 1,7720 YTL seviyesinde bulunuyor.

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, piyasalardaki son duruma ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, dünya genelinde gelişmekte olan ülkelerin performanslarının tekrar tartışılmaya başlandığını belirterek, ABD'de başlayan kredi krizi sürecinden artık gelişmekte olan ülkelerin de etkilenme aşamasına geldiğini söyledi.

Krizin, dünyada büyümenin lokomotifi olarak adlandırılan Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya, ve Türkiye'ye sıçradığına dair endişelerin artmasının yerel para birimlerinin bir miktar değer kaybetme sürecini başlattığını ifade eden Salar, Türkiye'ye ilişkin olarak ise bunu ivmelendiren durumun Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın faiz indirimi olabileceğine dair açıklaması olduğunu kaydetti.

Salar, yüksek faizin Türkiye'de kurlar üzerindeki baskının en önemli enstrümanı olduğunu belirterek, yüksek faizin bir güvence yarattığını anlattı.

Negatif gelişmelerin kurlarla sınırlı olmadığına dikkati çeken Salar, şöyle devam etti:

"Borsa tarafında da gerilim var. Ancak bu yine Türkiye'ye özgü değil. Dışarıda da negatif gelişmeler var. ABD borsası dün yüzde 3 değer kaybetti. Sıkıntılı bir süreç var. Petrol fiyatlarındaki gerilemenin enflasyona pozitif kazanımları olacak ancak, borsa tarafında dışarıda başlayan satışa kayıtsız kalınması beklenmiyor. Faiz tarafında da önemli kritik seviyelerdeyiz. Ağustos enflasyonu pozitif yönde geldi. Ancak tek bir veriden yola çıkarak geleceğe ilişkin uzun bir değerlendirme yapmak çok iyimserlik olur. Enflasyon konusunda Eylül ayını görmek lazım. Çok da pozitif olmayan veriler görebiliriz. Önümüzdeki ikinci çeyrek büyüme rakamlarını görmek gerekiyor."

Yerel seçimlerin yaklaştığını anımsatan Salar, seçimler öncesi faiz politikalarında popülist hamle yapılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Salar, "Şu anda nereye gideceğini çok ölçemediğimiz bir sürece doğru ilerliyoruz. Borsada potansiyel olarak 37 bin - 36 bin seviyelerini test etme ihtimalimiz var" şeklinde konuştu.

Dolar için kısa vadede 1,25 YTL'nin önemli olduğunu dile getiren Salar, "Şurada durur demek mümkün değil. Geniş hareket marjları görebiliriz" dedi.

Salar, Merkez Bankasının Eylül ayında faiz indirimine gidebileceğine ihtimal vermediğini, bunu yapacak kadar elde pozitif veri birikmediğini söyledi.

Önümüzdeki sürecin sıkıntılı olacağını dile getiren Salar, "Kısa vade için çok pozitif beklentilerimiz yok. Ancak, Ekim ayı ortalarından itibaren yurt içinde ve yurt dışında daha pozitif bir tablo görme ihtimalimiz bulunuyor" dedi.

AA
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2008 Cuma 12:28:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?