15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Piyasalarda tarihi gün

ABD Merkez Bankası'nın yarım puanlık faiz indirimi piyasalarda büyük bir coşku yarattı.

Borsada tarihin en büyük günlük yükselişlerinden biri gerçekleşirken, dolar tam 6 yıl önceki rakamlara geri döndü. Uzmanlar, piyasalarda çok hızlı bir hareket yaşandığını, bu hareketin devamının yurtdışına bağlı olduğunu belirtiyor.

Borsa güne yükselişle başlarken, bu eğilimini kapanışa kadar devam ettirdi. Özellikle ikinci seans açıklanan ABD enflasyonunun dünkü FED kararını destekler nitelikte gelmesi ve 2006 ekim ayından bu yana ilk kez düşüş göstermesi, borsada alımların hızlanmasını sağladı.

Aynı anda ABD borsalarının da dünkü olumlu görünümü koruması ile endeks 54 bini zorlamaya başladı. Ağırlıklı olarak mali sektör hisselerine gelen alımlar endeksi gün sonunda 53 bin 884 puana taşırken, hisse senetleri ortalama yüzde 6.70 değer kazandı.

FED kararı piyasaları nasıl etkiledi, uzmanlar ne diyor?

Borsadaki seyri değerlendiren uzmanlar, FED'in yarattığı iyimserliğin bugünkü hareketin temelini oluşturduğunu belirtiyor. HSBC Bank Hazine ve Sermaye Piyasaları Stratejisti Fatih Keresteci, FED'in kararının TCMB'nin elini rahatlattığını ve önümüzdeki dönemde TCMB'den yüksek tutarda yeni faiz indirimleri beklenebileceğinin altını çizdi. Keresteci," Bu da YTL cinsi bono ve tahvilleri cazip kılıyor. Hisse senedi piyasasının da bu iyimserlikle birlikte önemli bir yükseliş yaşayabileceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.


DOLAR DİBE VURDU

Dolar tarafında da hızlı bir düşüş görüldü ve kurlar 6 yıl öncesine geri döndü. FED kararı ile birlikte 1.25 desteğini kıran dolar kuru gün sonunda 1.2340 seviyelerine kadar indi ve böylece haziran 2001'den bu yana en düşük seviyesini görmüş oldu.

Yapı Kredi Baş Ekonomisti Cevdet Akçay, FED'in faiz indirim kararının etkisiyle Türkiye'ye para girişinin hızlanacağını ifade ederek, “Gelişmekte olan piyasalara, bu gelişmeyle birlikte ciddi para girişlerinin olması kaçınılmaz. Bir de hükümetten AB'nin beklediği bazı reformlar var. Bunun getireceği sermaye girişine de hazırlıklı olmak lazım. Riskin yeniden fiyatlanma sürecinde, AB çıpasını kuvvetlendirmiş Türkiye'nin süreçten kazançlı çıkacağını düşünüyorum." dedi.

hurriyet.com.tr
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2007 Çarşamba 17:43:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?