25
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Piyasalarda tedirginlik sürüyor

Küresel piyasaları büyük bir baskı altında bırakan Yunanistan resmi olarak AB ve IMF'nin ortaklaşa geliştirdikleri yardım paketinin hayata geçirilmesini istedi. Ancak analistler ve işlemciler, yatırımcılar için riskli günlerin geride kalmadığı uyarısında bulunuyor.

Geçen hafta içinde 2 yıllık Yunan tahvilinin getirisi yüzde 10’a yükseldi çünkü yatırıcımlar ülkenin borcunu geri ödeme şansının oldukça düşük olduğunu söylüyor. Bununla birlikte, Atina hükümetinin 19 Mayıs’ta ödemesi gereken 8 milyar euroluk 10 yıllık devlet tahvili ödemesi bulunuyor.

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, AB’ye gönderdiği mektupla, resmi olarak AB ve IMF’in ortaklaşa hazırladıkları yardım paketini kullanmak istediklerini belirtti.

ABD merkezli finansal danışmanlık şirketi Pimco’nun CEO’su Muhammed El-Erian, “Ancak bu gelişme yatırımcıların güvenle Yunan varlıklarına yönelebilecekleri anlamına gelmiyor” dedi.

CNBC’ye değerlendirmelerde bulunan El-Erian, “Yunanistan bizi ilk başlarda çok heyecanlandırdı ancak uzun vadede bu heyecanının gereksiz olduğunu gördük… Yalnız bu sadece Yunanistan’la ilgili bir şey değil, yatırımcılar Avrupa genelinde borç sorunun yarattığı şoktan çıkabilmiş değil” dedi.

ATİNA SONUNDA PES ETTİ

Geçen ay, AB ve IMF, Yunanistan’a 45 milyar euroluk finansal destek sağlama sözü vermişti. Ancak Perşembe gününü kadar Atina hükümeti ihtiyacı olan parayı uluslararası piyasalardan sağlayabileceği konusunda ısrar etmişti.

Hollandalı banka ING’nin euro bölgesinden sorumlu analisti Martin van Vliet, “Atina, büyük bir ihtimalle Perşembe günü piyasalarda borçlanma maliyetinin yüzde 8’lerin üzerine çıkmasından sonra yardım paketini hayata geçirmek istedi” diye konuştu.

IMF DAHA ÖNCE HAREKET EDEBİLİR

Piyasalarda konuşulan olasılıklardan biri IMF’nin devreye girip, ortak paketten daha önce Atina’ya yardım etmesi.

Van Vilet’a göre, AB’nin yardım paketinin kısa bir sürede devreye giremeyecek. Çünkü, Yunanistan’a yardım etme konusunda en fazla muhalefet eden ülke olan Almanya, halen paketi parlamentoya onaylatamadı.

Papandreu’nun yardım paketinin devreye sokulmasını istemesinin ardından, euro Cuma günü dolar karşısında değer kaybetti ve euro/dolar paritesinin 1.33 seviyesine gerilediği görüldü. Diğer yandan, Avrupa’daki borsalar, bu haberle birlikte yükseldi.

Van Vilet, “Yunanistan hayati tehlikeyi atlatmış değil ancak en azından ufak da olsa somut bir adım atmış oldu. Şimdi yatırımcılar ülkeden gelecek bir sonraki adıma odaklanmış durumda” dedi.

BİR SONRAKİ ADIM HALEN BELLİ DEĞİL

ABD merkezli varlık yönetimi şirketi Mako Financial Markets’ın işlemcilerinden Laura Smith, “Bu süreçte bir sonraki adımın ne olacağı halen belirsizliğini koruyor. Avrupa Komisyonu’nun Atina hükümetinin paketin devreye sokulması yönündeki teklifine net bir cevap vermemiş olmaması, piyasaların endişelerinin dindirmiyor” diye konuştu.

Smith aynı zamanda, “Piyasalar, belirsizliğin halen devam ettiğini düşünüyor” dedi.
 

CNBC-E
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2010 Cumartesi 20:58:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?