31
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Piyasaları G-8 korkuttu


G-8 zirvesinde yayımlanan “risk uyarısı” içerikli bildiriyle düşen borsalar, FED Başkanı Bernanke’nin “Batmak üzere olan şirketleri kurtarabiliriz” açıklamasıyla moral buldu



Japonya’da toplanan G-8 ülkeleri yayımladıkları bildiride, artan petrol ve gıda fiyatları konusundaki endişelerini dile getirerek dünya ekonomisinin belirsizliklerle ve sürmekte olan aşağı yönlü risklerle karşı karşıya olduğunu dile getirdiler. Japonya, İngiltere, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya ve ABD’den oluşan G-8 ülkeleri Japonya’nın Toyako kentinde düzenledikleri zirve toplantısının ikinci gününde bir bildiri yayımlandılar. 

Bildiride yükselen petrol ve gıda fiyatlarının hem dengeli küresel büyüme üzerinde tehdit oluşturduğu hem de küresel enflasyon baskısını artırdığı kaydedildi. Söz konusu riskler göz önüne alınarak kısa vadede petrol üretim ve rafine etme kapasitesinin geliştirilmesi, orta vadede de altyapı ve üst yapı yatırımlarına ağırlık verilmesi gerektiği üzerinde duruldu.

‘Ciddi sorunlar var’
Öte yandan, bildiride, küresel mali dengesizlikleri azaltmaya yardımcı olması için Çin’e sıkı döviz kuru kontrolünü gevşetmesi çağrısında bulunuldu. ABD kaynaklı mortgage krizine de değinilen bildiride, mali piyasada koşulların son birkaç ayda iyileştiği, ancak hala bir takım ciddi sorunların bulunduğu kaydedildi. Dün Türkiye saatiyle öğleden sonra bir açıklama yapan Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke ise FED’in, kredi problemlerini çözebilmesi için sıkışmış Wall Street firmalarına verilen acil kredileri kullandırmak için daha fazla süre tanımayı düşündüklerini söyledi.

Mevzuat değişiyor
Finansal sistemde son bir yılda yaşanan istikrarsızlığın kredileri etkilediğini ve ABD’nin büyümesini yavaşlattığını kaydeden Bernanke, “Yatırım bankaları ve büyük menkul kıymet şirketlerinin denetimi için yeni mevzuat gerekebilir. Eğer bir menkul kıymet şirketi batma noktasına gelirse Hazine daha etkin rol oynamalı” dedi. Piyasaları izlediklerini vurgulayan Bernanke şunları kaydetti: “FED’in müdahale etmemesi durumunda, mali piyasalardaki problemler çığ gibi büyüyecek ve ülkeyi tehlikeye düşürecek. FED gelecek hafta konut satın alanları korumak adına yeni kural ve esaslar belirleyecek.” 

Bear Stearns’in kurtarılmasını da savunan Ben Bernanke, mali piyasaların zaten stres altında olduğu bir zamanda, ABD’nin önemli bir yatırım bankası olan Bear Stearns’in aniden iflas etmesine izin verilmesinin mali sisteme ve genel olarak ekonomiye daha da olumsuz etkiler yaratabileceğini söyledi.



Düşüş sınırlı kaldı
G-8’in bildirisi, zaten kredi krizinin şirket karlarını olumsuz etkileyeceği beklentileriyle satış ağırlıklı bir seyir izleyen Avrupa borsalarındaki düşüşlerin daha da hızlanmasına neden oldu. Almanya, İngiltere ve Fransa borsalarının yanı sıra İMKB’de de gün içi kayıp yüzde 2’yi aştı.
Borsalar, Bernanke’nin açıklamalarının ardından toparlandı. Açıklamadan kısa bir süre sonra kapanan İMKB toparlanmaya rağmen ekside kapatsa da düşüş yüzde 0.33’le sınırlı kaldı. İMKB Endeksi günü 34 bin 894 puandan tamamladı. Avrupa borsaları da kayıplarını kısmen azalttı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2008 Çarşamba 15:48:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?