22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Piyasaların ateşi biraz düştü

Piyasalardaki yoğun stres öğleden önceye göre biraz azaldı. Bunun iki önemli nedeni var: 

1- ABD Merkez Bankası (FED) Açık piyasa Komitesi'nin en etkili üyelerinden Moskow, FED faizleri konusunda endişeleri azaltan bir açıklama yaptı. Moskow "Şu anda yüzde 5.25 olan kısa vadeli faizin seviyesi piyasa koşullarına uygun" dedi.

2- ABD'nin Nisan ayı dış ticaret açığı 58.5 milyar dolar olarak açıklandı. Beklenti 63.5 milyar dolardı. Dış ticaret açığının gerilemesi cari açığın da gerilemesine neden olabilir. Yüksek cari açık ABD dolarına düşüş yönünde baskı yapıyordu. Cari açığın gerileme eğilimine girmesi faizi yukarı doğru iten baskının azalmasına yol açabilir.
Bu iki gelişme üzerine öğle saatlerinde 5.25'i gören ABD 10 yıllık tahvil faizleri 5.17 seviyesine geriledi.

Faizin gevşemesi bizim piyasalarda da etkili oldu. Öğle satlerinde bir ara 1.3630'u gören dolar/YTL paritesi 1.3475'e geriledi. Bundan önceki yorumumda "Dolar/YTL 1.3580'in üzerinde kapanırsa, 1.40'a kadar gidebilir" demiştim. Bugün için bu tehlike ortadan kalktı.
Bu akşam bütün dünya Dow Jones Endeksi ve tahvil faizlerini izleyecek. Dow Jones vadeli kontratları saat 16.00 itibariyle 10 puan yukarıda. Yani Dow Jones yatay veya çok hafif yukarı açılabilir. Bu akşamı evlerinde geçirecek olan piyasa profesyonelleri sanırım Bloomberg veya CNBC kanallarından başka bir şey seyretmeyecekler.



vatan
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2007 Cuma 17:24:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?