16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Piyasaların ateşi düştü

Fed’in iskonto faizini indirmesi piyasalardaki ateşi düşürdü. İMKB yüzde 4.73’lük yükselişle 46 bin 576’dan haftayı tamamladı. Dolar 1,35 YTL’ye geriledi.

ABD’deki mortgage piyasasına ilişkin kaygılar nedeniyle günlerdir süren dalgalanma sonrasında, ABD Merkez Bankası’ndan (Fed) beklenen hamle geldi. Fed, giderek artan kredi sıkışıklığı korkusunu yatıştırmak ve piyasaya daha fazla likidite sağlamak amacıyla iskonto faiz oranını yarım puan düşürerek yüzde 5.75’e indirdi. Fed’den gelen açıklama sonrasında borsalar artıya geçerken, dolar 1,35’e indi.

Finansal koşulların kötüleştiğini bunun ekonomik büyümeyi kısıtlayabileceğini belirten Fed, ekonomiye olumsuz etkileri gidermek için gerektiği kadar hareket etmeye hazır olduğunu vurguladı. Fed, gösterge faizi yüzde 5.25’te bırakırken, iskonto faizdeki değişikliğin geçici olduğunu açıkladı.

Fed’in açıklamaları sonrasında sabahtan bu yana dalgalı seyrin devam ettiği borsalarda yukarı yönlü hareket yaşanıyor. Avrupa borsalarında yüzde 3’ün üzerinde yükselişler yaşanırken, İMKB’de de ibre pozitife döndü.

FED MÜDAHALE ETTİ, BORSA YÜZDE 4.73 YÜKSELDİ
Dün sert düşüş yaşayan İMKB Ulusal 100 Endeksi, bugüne de kayıpla başladı. Endeks açılışta 969 puanlık düşüşle 43 bin 503 puana geriledi. Endeks Avrupa borsalarındaki toparlanmaya yönünü yukarı çevirdi ve ilk seansı 600 puanlık artışla 45 bin 73’ten tamamladı. Ancak ikinci seansla birlikte Avrupa borsalarının yeniden düşüşe geçmesiyle İMKB’de de yüzde 1’e yakın kayıplar görüldü. Fed’in açıklamasıyla borsa yeniden 46 binin üzerine çıktı. Endeks haftayı 2 bin 103 puanlık artışla 46 bin 576 puandan kapadı. Hisse senetlerinin ortalama değer kazancı yüzde 4.73 yükseldi.

DOLAR 1,42’DEN DÖNDÜ
Bankalararası piyasada dolar 1,4220’ye kadar çıkarak 14 Mart’tan bu yana en yüksek düzeyi gördü. Ancak daha sonra gerileyen dolar 1,40 YTL’nin altında seyretti. Fed’in iskonto faizindeki indirim kararı sonrasında dolar 1,35 düzeyine kadar geriledi.

Şimşek: Dalga ciddi, temellerimiz sağlam

Tahvil ve bono piyasasında en çok işlem gören 6 Mayıs 2009 vadeli tahvilin bileşik faizi yüzde 18.41’e kadar yükseldi.

‘HER ŞEY GEÇTİ DEMEK İÇİN ERKEN’

Özgür Altuğ (Raymond James Türkiye Başekonomisti):

Fed’in kararı bir iki günlük iyimserliği beraberinde getirecek. Asıl sorunu hala çözebilmiş değiliz. ABD ve Avrupa’da mortgage işi yapan şirketlerdeki batıkların büyüklüğünü hala bilmiyoruz. Bilmediğimiz bir şeyi fiyatlamak da mümkün değil. Şu andaki volatilite büyüklüğünü bilmediğimiz bir riski fiyatlamaya çalışmaktan kaynaklanıyor. Şimdilik Fed açıklaması piyasaları sakinleştirmiş gibi gözüküyor. Perşembe günü Japonya Merkez Bankası’nın yapacağı toplantıda faiz artırım kararı çıkmazsa piyasaların sakinleşmesi bir miktar daha devam edecek. Ama yine de her şey geçti demek için erken. Esas olarak ABD Sermaye Piyasası Kurulu‘nun (SEC) ve Avrupa Komisyonu’nun başlattığı ve sektörlerdeki mortgage riskinin büyüklüğünü hesaplamaya yönelik çalışmaların sonucunu görmek gerekecek.

‘NET ÇÖZÜM SUNMADIKÇA DALGALANMA SÜRECEK’

Halil Reçber (Anadolu Yatırım Stratejist):

Fed’in açıklaması sonrasında, düşüşün bir tepkisi olacağını düşünüyoruz. Asıl ana problem netleşmediği müddetçe düzeltmelerin önümüzdeki iki haftalık süreçte 43 bin seviyelerine kadar devam etmesi sürpriz olmayacak. Ancak endeksin orta ve uzun vadeli yükseliş trendini koruyacağını tahmin ediyoruz. Ana konu yine mortgage kredileri ama 2008 Kasım’ında ABD’de seçimler var. Fed seçimden önce büyük bir krize mahal vermeyecektir. Fed’in piyasaya likidite sağlamasının yetersiz olduğunu gördük. Borsalarda sert satışlar geldi. Bugün yapılan açıklamaya bakınca borsalar bunu ilk anda bir olumlu reaksiyon olarak karşıladı. Piyasalara daha net bir çözüm sunmadıktan sonra bu dalgalanma zaman zaman yine tekrar edecektir. Asıl sorurun çözülmesi biraz zaman alacak. Dolarda 1,42 çok önemli bir noktaydı. Önümüzdeki dönemde 1,30 taban seviyesi olarak gözükebilir ancak 1,42-1,45 düzeyinin geçilmesini beklemiyoruz.

NTV
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2007 Cuma 17:28:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?