18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Piyasaların ateşi söndü!

AB ve IMF'nin 750 milyar Euro'luk yardım paketi piyasaların ateşini söndürdü. Asya ve Avrupa borsalarında hızlı yükselişler görülürken, İMKB'de yüzde 6'nın üzerinde artış yaşanıyor.

Avrupa'da borç krizinin yayılacağı endişesiyle geçen haftayı kötü kapayan piyasalarda AB'nin dev yardım fonuyla olumsu seyir gözleniyor.

Asya borsalarındaki yükselişin ardından Avrupa borsalarında da yüzde 4'ün üzerinde artışlar yaşanıyor.

İMKB Ulusal 100 Endeksi cuma günkü sert satışların ardından yurtdışındaki olumlu havanın desteğiyle bugün ilk işlemlerde güne yüzde 4.31 yükselişle 54 bin 956 puandan başladı. Endekste şu sıralarda yüzde 6'nın üzerinde artış var.


Avrupa Birliği ve IMF'nin Yunanistan'daki krizin yayılmasını engellemek için hazırladığı 750 milyar Euro'luk fonun etkisiyle piyasalara olumlu beklenti hakim oldu.

Gedik Yatırım Araştırma Müdür Onur Mutlu, Avrupa borsalarının da yüzde 3-4 civarı sert yükselişlerle güne başlamasının beklendiğni ifade ederek "İMKB de ilk etapta Cuma günkü düşüşünü telafi eder. Daha sonrasında daha da yukarı çıkabiliriz. Ancak bu büyük para girişi gerektirdiği için bir günde olmayabilir" dedi.

İMKB 100 Endeksi cuma günü yüzde 5.52 düşüşle 52 bin 686 puan seviyesinde kapanmıştı.


EURO DEĞER KAZANDI

AB ve IMF'nin Yunanistan'ın borç krizinin diğer Euro Bölgesi ülkelerine yayılmasını önleme amaçlı hazırladıkları 750 milyar Euro'luk acil yardım paketinin ardından Euro da değer kazandı.

Geniş banttaki kazanımlarını sürdüren Euro, 1,30 dolar seviyesini aştı. İşlemciler, Avrupa Merkez Bankası'nın devlet tahvili aldığı yönündeki söylentilerin Euro'nun kazanımlarını desteklediğini bildirdi. Euro/dolar paritesi geçen hafta 14 ayın en düşük seviyesi 1,2510'a kadar gerilemişti.

DOLAR 1,51'E İNDİ

Euro'nun değer kazanmasıyla geçen hafta 1,60 seviyesine dayanan dolar da içeride geriledi. Bankalararası piyasada dolar 1,5135 liraya kadar indi

.
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2010 Pazartesi 16:45:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?