20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Piyasaya bir tokat da Asya'dan!

Mortgage krizi ile birlikte ABD'de resesyon endişeleri ile darbe yiyen piyasalar, şimdi de Uzakdoğu'dan gelen olumsuz haberlerle çalkalanıyor.

Japonya ekonomisi için durgunluk yorumları peşpeşe borsaları düşürürken Çin'de patlayan 119 milyar dolarlık bankacılık yolsuzluğu yatırımcıyı şok etti..

ABD'de resesyon endişelerini gidermek için mortgage kâğıtlarını sigortalayan şirketlerinin kurtarılacağına yönelik iyimser verinin ardından bu şirketlerin zararlarının ancak yüzde 10'unun karşılanacağına yönelik haberler cuma günü Amerikan borsalarını düşürürken dün de başta Uzakdoğu olmak üzere Avrupa ve gelişmekte olan ülke borsalarını yine salladı.

Dow Jones cumayı yüzde 1.5 ekside kapatmıştı. Türkiye'de dünya çapındaki düşüşlere uydu ve İstanbul Borsası Uzakdoğu borsalarının ardından en fazla düşen borsalardan birisi oldu, endeks yüzde 3.94'lük düşüşle 43 bin 706 puana geriledi. İşlem hacmi ise yüzde 20 gerileyerek 1.35 milyar YTl oldu.

Avrupa borsaları ise yüzde 1 ile 2 arasında düşüler kaydetti. Uzakdoğu borsalarının düşmesinde ekonomik resesyon beklentilerinin başta Japonya olmak üzere Uzakdoğu ülkelerine sıçradığı yönündeki haberlerinin yanı sıra Çin'de 79 bin 200 banka şubesinde 445 ayrı vakada 119 milyar dolarlık paranın usülsüz bir şekilde kullanıldığı ve konuyla ilgili soruşma açıldığı haberlerinin etkili olduğu belirtiliyor. Bu nedenle Çin'in Hang Seng Endeksi yüzde 7.19, Shenzen Endeksi ise yüzde 4.25 geriledi. Japonya borsası yüzde 3.97 ile sallanırken Güney kore Borsası'ndaki kayıp ise yüzde 3.85 oldu.

YÜKSEK FAİZ YTL'Yİ KORUYOR
Uzmanlar ayrıca bu hafta perşembe günü açıklanacak olan Amerikan Merkez Bankası (Fed) faiz kararı bunun yanı sıra aynı gün açıklanacak ABD'nin yıllık ekonomik büyüme oranları ve cuma günü açıklanacak olan işsizlik verilerinin herhangi birinden gelebilecek olan kötü bir sürprizle karşılaşmak istemeyen yatırımcıların risk almak istemediğini, bu nedenle elindeki değerleri sattığını belirtiyor.

ALTINDA YENİ REKOR: 929 DOLAR
Bütün kaygıların üst üste binmesiyle dolar ve Euro da YTL karşısında değer kazanmaya devam etti. Dolar, yüzde 0.9 artışla 1.1935'e kadar yükseldi. Euro ise 1.7460 YTL'yi gördü. Faiz cephesinde ise yüksek reel faiz nedeniyle önemli bir değişiklik olmazken 7 Ekim 2009 vadeli kâğıdın faizi yüzde 16.28'den 16.40'a yükseldi. Bu arada borsalar karışırken, altın ve petrolde de hareketlilik yaşandı. Altın 929 dolarla yeni zirve seviyesine ulaşırken, petrol fiyatları ise 1 dolar kayıpla 89.10 dolara geriledi. Petroldeki düşüşte durgunluk korkusu etkilerken, doların değer yitirmesi altın fiyatlarında yükselişe neden oldu.

İşte dün piyasaları etkileyen 3 gelişme
1- Goldman Sachs: Japonya ekonomisi resesyona girdi
GOLDMAN Sachs Japonya başekonomistiTetsufumi Yamakawa, Japon ekonomisinin re-sesyonda olduğunu söyledi. Bloomberg'in habe-rinde, Japon ekonomistin hazırladığı bir raporele alındı. Rapor, Japonya'da 2007 yılı son çey-rekte sanayi üretimi, inşaat sektörü ve tüketiciharcamalarında yavaşlamalar olduğuna işaret et-ti. Rapora göre ekonomideki yavaşlamanın ne-deni ise ABD kaynaklı mortgage krizinden ziya-de iç talebin azalması. 70 aydır üstüste büyümesergileyen Japon ekonomisinin son çeyrekten iti-baren durgunluk sinyalleri verdiğini bildirenGoldman Sachs analistinin raporu Asya piyasa-larında paniğe neden oldu. Doların hızlı değerkaybıyla ABD mallarına olan talebin Asya ülke-lerinde ihracatı olumsuz etkilediğine işaret edi-len raporda, Japonya'da 2007 yılı son çeyreğindeyatırımların azaldığı ve sanayi üretiminin düştü-ğüne dikkat çekildi.

2- ABD'li sigortacıların % 10'lukzararı karşılanacak söylentisi
ABD hükümetinin geçen hafta mortgagekrizi nedeniyle zorda olan sigorta şirket-lerini kurtarma planının ancak şirketle-rin zarar ettikleri toplam miktarın yüz-de 10'unu karşılayacağı söylentileri veABD Merkez Bankası'nın çarşambagünü yapacağı faiz toplantısında faizoranlarını piyasaları rahatlatacak düzey-de indirmeyebileceği endişeleri dün Asyave Avrupa borsaları-nın aşağı yönlühareket etmesin-de etkili oldu.Gözler ABD'dengelecek verilere çevrildi. ABD'de yeni konut satışlarıaralık ayında 604 bine geriledi.2007 yılında toplam yeni konutsatışları bir önceki seneye göreyüzde 26.4 düşerek, 1963 yılın-dan beri en düşük seviyeye geri-ledi. Son olarak 145 milyardolarlık mortgage batığınıkurtarma planınınardından sigortaşirketlerinin deönlem paketinedahil edilmesipiyasalaramoral vermişti.

3- Çin bankacılık sektöründe119 milyar dolarlık usulsüzlük
ÇİNLİ bankacılık denetleyicileri, bankacılık iş-lemlerinde 119 milyar dolarlık usulsüzlük tespit etti.MoneyNews.com adlı internet sitesinin haberinegöre, Çinli bankalardaki yolsuzluk ABD'de mortga-ge krizi nedeniyle milyar dolarlık rekor zarar yazanbankaların toplamından bile fazla. Olayın büyüklü-ğü geçtiğimiz hafta Fransız Societe Generale ban-kasında ortaya çıkan yolsuzluğun da tam 17 katı.Shangai Daily gazetesine göre, Çin'de 79 bin 200banka şubesinde ortaya çıkan 445 ayrı vakada rast-lanılan 119 milyar dolarlık usulsüz bankacılık işlem-leri, Çin'in kamuya ait en büyük 5 bankasının top-lam kârının üç katına denk geliyor. Haberde, geçenyıla göre yüzde 58.4 oranında bir azalma gösterdiğibildirilen usulsüz işlemlerin ancak Çin'de yeni ban-kacılık düzenleme ve denetleme kurallarının hayatageçirilmesiyle önlenebileceği ifade edildi.

Sabah
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2008 Salı 08:10:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?