16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

PKK'ya mayın satışı şüphesi?

Adabank ve Abank'ın satışını veto eden BDDK, Oyakbank'ın Hollandalı ING Grubu'na satışına da vize vermekte zorlanıyor.

Kurulu rahatsız eden konu ise ING Grubu'nun PKK'ya mayın satan şirketleri finanse ettiği yönündeki iddialar...

OYAKBANK'IN, Hollandalı ING Grubu'na satışında onay aşamasına gelindi. Hollandalı ING Grubu ile ilgili olarak Genelkurmay ile MİT'ten görüş soran BDDK'da, Oyakbank'ın satışına vize verip vermeme konusunda sıkıntı yaşanıyor. Adabank ve Abank'ın vetosunun ardından Oyakbank'ın satışını da veto ederek, bankacılık sektöründe yabancı payı konusunda 'örtülü sınır getirildi' görüntüsü vermekten çekinen BDDK üyeleri, hakkında PKK'ya mayın sağlayan firmalara finans desteği verdiği iddiası bulunan gruba, askerle özdeşleşen bir bankanın satışını onay vermiş kurum olmak istemiyor.

Yakında Oyakbank'ın Hollandalı ING Grubu'na satışına onay verip vermemeyi oylayacak olan BDDK kurul üyeleri çıkış arıyor. Oyakbank'ın dünyanın en büyük finans grupları arasında yer alan ING Grubu'na 2.6 milyar dolara satışını oylayacak olan BDDK, son iki ay içinde Adabank'ın Kuveytli The International Investor'a, Abank'ın da Yunan Alphabank'a satışına izin vermedi. Adabank'ın satışında Kuveytli grubun finans yetersizliği rol oynarken, Abank'ın vetosunda ise, Yunan Alphabank'ın yönetiminde ajan çalıştırılması etkili olmuştu.

BDDK SINIRLAMA İSTİYOR

BDDK kurul üyeleri, Oyakbank'ın da satışını veto ederek, bankacılık sektöründe yabancı payı konusunda 'örtülü bir sınır getirildi' şeklinde yorumlanmasından endişe ediyor. BDDK, sınırlama getirilmesini savunuyor, ancak bir hükümet stratejisi olarak hayata geçirilmesini talep ediyor.

Mayın üyeleri rahatsız ediyor

BDDK üyelerinin, Oyakbank'ın Hollandalı ING Gruba satışını onaylama konusunda da bazı çekinceleri bulunuyor. Öncelikle, Hollandalı ING Grubu'nun, PKK'ya mayın sağlayan firmalara finans desteği verdiği yönündeki iddialar ve bu yönde gelen istihbarat bilgileri, kurul üyelerini rahatsız ediyor. Özellikle son dönemde artan terör olayları ile birlikte teröre yönelik tepkilerin çığ gibi büyüdüğü bir ortamda Oyakbank'ın satışına vize verilmesine kimse içine sindiremiyor.

Satışa vizeyi beş kişi verecek

OYAKBANK'IN Hollandalı ING Grubu'na satışı konusunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin ile birlikte Ahmet Şirin, Mustafa Ekim, Yusuf Tuna ve Hüseyin Al'dan oluşan beş kişilik kurul karar verecek. Kurulda, halen iki üyelik boş bulunuyor. 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, önceki hükümet döneminde boş bulunan iki üyelik için önerilen isimleri, onaylamadan geri göndermişti. BDDK'nın boş üyelikleri için henüz atama yapılmış değil.

Hüseyin Özay/Star
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2007 Pazartesi 12:52:31
Güncelleme :29 Ekim 2007 Pazartesi 12:57:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
aytaç kanat IP: 85.98.114.xxx Tarih : 30.10.2007 15:28:29

10'UNCU Cumhurbaşkanım'ız sayın Ahmet Necdet SEZER'in bu konu hakkında göstermiş olduğu hassas tutum ve davranışlarının aynısını şimdiki hükümetinde göstererek VATANIN BÖLÜNMEZ BÜTÜNLÜĞÜN'e kimsenin gücünün yetemeyeceğini birkez daha göstermesi açısından gereğini yapacak kudrettedir.