20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Polemiği bırak geleceğe bak

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Adana'daki "İş'le Buluşmalar Toplantısı"nda, "İlgili Kesimler Birbirini Ağır Eleştirilere Maruz Bırakacağına, Polemiklere Gireceğine, Nasıl Hareket Edeceğimize Bakmalıyız" Çağrısı Yaptı. Özince, Türk Bankalarının Global Kriz Ortamında Güçlü Olduğunu Belirtti.

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Adana’daki "İş’le Buluşmalar Toplantısı"nda, "İlgili kesimler birbirini ağır eleştirilere maruz bırakacağına, polemiklere gireceğine, nasıl hareket edeceğimize bakmalıyız" çağrısı yaptı. Özince, Türk bankalarının global kriz ortamında güçlü olduğunu belirtti.

TÜRKİYE İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, küresel kriz konusunda ilgili kesimlerin birbirini ağır eleştiriler maruz bırakmaması gerektiğini belirterek, "Kriz mutlaka ülkemizi etkileyecektir. Bu dönemde polemiğe girmeden, nasıl hareket edeceğimize bakalım" dedi. İş Bankası ve Dünya Gazetesi’nin birlikte düzenlediği geleneksel ’İş’le Buluşmalar Toplantısı’nın 8’incisi, ’Global Gündemde Geleceğe Bakış’ adıyla Adana’da yapıldı. Ersin Özince, dünyada yaşanan krizin etkilerini herkesin çok merak ettiğini vurguladı.

Bankacılık sistemi güçlü


Krizin bir yıldır ilgili kesimlerce konuşulduğunu ve teşhislerinin konulduğunu anlatan Ersin Özince, şunları dile getirdi: "2001 krizine gelirken Türkiye’nin bankacılık sektörüyle ilgili sorunları birike birike büyümüştü. Şimdi bu yönden avantajlıyız. Bir aya yakın zaman geçti, bizim bankacılık sistemimizde pek fazla sıkıntı yaratmadı. Bankalarımız mudilerin mevduatını ödemekte bir sıkıntıya girmiyor. Bankalarımız yurt dışındaki bankalar gibi vergi mükelleflerimizin cebinden bir devlet desteği gerektirir, görüntüsünü vermiyor. Kısacası bankacılık sistemimiz güçlü. Oradan bize yeni bir külfet değil, fayda gelecektir. Türkiye’nin birçok rakibi olan ülke problemden olumsuz etkileniyor, biz sistemini yeni reforme eden sayılı ülkelerdeniz. Siyasi istikrarımızı bozan unsurları ortadan kaldırıp, başarmaya odaklandığımız zaman daha iyisini yapacak gücümüz var."

Çalkantıyı göğüsleriz


Ersin Özince, İş Bankası’nın 10 milyar YTL’yi aşkın sermayesi ile uluslararası anlamda gerekecek sermaye seviyesinin yaklaşık 2 katı büyüklüğüne sahip olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Bunun bizi iki katı değil, ama en az yüzde 50 daha işimizi büyütecek anlamda destekleyeceği düşüncesindeyim. Yani biz daha çok şube açarız, daha çok istihdam yaratırız, çok kredi veririz, çok çalkantılı dönemleri de göğüsleriz."

Sağlıklı büyüdü


2001 krizi öncesi Türkiye’de bankacılık sektöründe kötü bir rekabet ortamının söz konusu olduğunu vurgulayan Ersin Özince, sözlerini şöyle sürdürdü: "2001 krizinden sonra yeni çıkan sistemden sonra İş Bankası olarak çok sağlıklı büyüdük. Hem bilançomuz dünya çapında rekabete daha çok ayak uydurabilecek hale geldi, hem de sermayemiz çok güçlendi. Amacımız İş Bankası gibi kurumların, gelecek için güçlü ve diri olmasını sağlamak. Bütün amacımız bu yaklaşımla sadece sizlere değil çocuklarınıza torunlarınıza hizmet etmek. Kumbarayı tedavülden düşürmeyecek önlemler almak."

Son iki yılda 250 milyon YTL yatırdık, 1000 şubeyi buluyoruz


İŞ Bankası’nın son iki yılda 250 milyon YTL’lik yatırım yaptığını belirten Ersin Özince, şöyle konuştu: "995 şubeden 1000 şubeye doğru yol alıyoruz. Adana’da da 3 yeni şube açmaya hazırlanıyoruz. Bütün bilgisayar insan altyapımızı, eğitimimizi kültürümüzü, iş yapış tarzımızı dünyanın en iyi bankaları nasıl yapıyorsa öyle yapmaya çalışıyoruz. Satış ve pazarlama açısından ve sadece kar yapma amaçlı iş açısından düzeltmemiz gereken eksikliklerimiz var. Yatırım yapmaya devam ediyoruz. Bu çalkantılı dönemlerden de çıkılabileceği hususunda işadamlarını da daha güçlü düşünmeye yaklaştırmak için çalışıyoruz."

CHP, İş Bankası’ndan 5 kuruş kazanamıyor


ERSİN Özince, Atatürk’ün direktifleriyle kurulan bankanın hisse dağılımını tekrar hatırlattı: "Bankanın yüzde 41.5’i İş Bankası Munzam Sandık Vakfı’na ait. Yüzde 28.1’lik bölüm Atatürk hisseleri olarak CHP idaresinde. Geri kalan yüzde 30.4’ ise İMKB’de işlem görüyor. Bir de hep CHP’nin İş Bankası’ndan kazandığı para soruluyor. CHP, İş Bankası’ndan 5 kuruş para kazanamıyor. CHP’nin yönettiği hissenin geliri, Atatürk’ün kendi el yazısıyla bıraktığı vasiyette olduğu gibi Türk Dil ve Tarih Kurumlarına ait."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 14:24:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?