20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Polonya ile Peugeot çekişmesi

TAYSAD, Peugeot’nun üretim yatırımı için Türkiye’nin Polonya ile çekiştiğini açıkladı. Yatırım Ajansı da Fransa’da temaslarda bulunuyor.

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Ömer Burhanoğlu, Peugeot’un öncelikle motor üretimi gerçekleştirmesi planlanan tesisi için Türkiye’nin artık en büyük aday olduğunu, detaylar konusuna gelindiğini söyledi.
PSA Peugeot Citroen’in yatırımında işlerin artık iyiden iyiye ciddileştiğini ve belirginleşmeye başladığını söyleyen Burhanoğlu, PSA’nın daha önce açıkladığı aday ülke sayısının 4’ten 2’ye indiğini ve Türkiye’nin şu aşamada Polonya ile çekiştiğini bildirdi.

‘Hyundai gibi olmaz’
Burhanoğlu, “PSA yetkilileri bizimle görüşmeler yapıyor. Yatırım maliyetleriyle ilgili analizlere girmeye başladılar. Bu işin peşini bırakmıyoruz. Hyundai gibi olmayacak” dedi. 

Fransız yetkililere, yan sanayi olarak her türlü imkânı sağlayacaklarına ilişkin güvence verdiklerini kaydeden Burhanoğlu, “Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alparslan Korkmaz şu an Fransa’da. Hem yan sanayi olarak hem de hükümet nezdinde bunu ülkemize çekmeyi çok arzuluyoruz.” Burhanoğlu, düşünce aşamasında olan birkaç proje daha bulunduğunu belirtti. 

TAYSAD Genel Sekreteri Özlem Gülşen de, üyeleri olan 26 firmayı Daimler grubu ile görüşmelerde bulunmak üzere Almanya’ya götürdüklerini, bu konuda Mercedes’ten olumlu sinyaller geldiğini bildirdi. 

Gülşen, gerek otomobil, gerekse de ağır ticari araçlar için Türkiye’den yan sanayi ürünleri satın alınması konusunda Mercedes’in de istekli olduğunu vurguladı.

İhracat düşüyor
TAYSAD Başkanı Burhanoğlu, dünya piyasalarındaki dalgalanmaların Avrupa’ya vurmaya başladığını, bu nedenle de Türk otomotiv sektörünün ihracatının ilk kez düşmeye başladığını vurgulayarak, iç piyasanın canlandırılmasıyla bunun dengelenmesi gerektiğini belirtti. 

Burhanoğlu, iç pazarın canlanmasına ilişkin çeşitli kampanyalar ve vergi avantajlarının sunulmasının önemine işaret ederken, bu konuda Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile görüştüklerini, Çağlayan’ın da kendilerine, konuyu Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a ileteceğini söylediğini anlattı. 

Burhanoğlu, “Rusya yatırım yapmak için zor bir ülke. Ancak yatırımcılar sırada. Çünkü iç pazarı, bugün Avrupa’nın en büyüğü durumunda” dedi. 

Uzakdoğu’dan gelen ve haksız rekabete neden olan ürünlere karşı çalışma başlattıklarını da kaydeden Burhanoğlu, radyatör, amortisör, debriyaj ve jant gibi ürünlerle ilgili sonuç aldıklarını ifade etti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2008 Çarşamba 17:06:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?